Vedci z Harvardovej univerzity sa domnievajú, že poznajú ideálny návod na to, ako si predĺžiť a skvalitniť život.SNÍMKA: Shutterstock
StoryEditor

Chcete žiť dlhšie? Robte týchto 5 vecí!

14.08.2022, 07:00

Viete si predstaviť, že dlhovekosť je skrytá v piatich jednoduchých krokoch? Niektoré robíte aj vy!

Vedci z Harvardovej univerzity sa domnievajú, že poznajú ideálny návod na to, ako si predĺžiť a skvalitniť život. Stačí na to päť krokov. Profesor Sanjiv Chopra vo svojej knihe The Big Five (Veľkých 5) ponúka dôkazy o zvyklostiach s benefitmi založené na dlhoročnom výskume. „Pre väčšinovú spoločnosť takéto správanie ako súčasť dennej rutiny môže nakopnúť zdravie,“ hovorí profesor Chopra. Ako však píše portál health.com, minimálne jednu z týchto možností už robíte aj vy.

1. Jedzte oriešky

Riziku rakoviny pankreasu, srdcového infarktu, mŕtvice a skorej smrti možno predchádzať aj konzumáciou orieškov. Stačí za hrsť denne. Obsahujú všetko: od bielkovín cez omega 3-mastné kyseliny po antioxidanty ako vitamíny B a E aj esenciálne minerály ako selén a magnézium. Kľúčom k zdraviu je však veľkosť porcie a množstvo soli. Oriešky sú totiž relatívne kalorické a niektoré druhy sú skutočne presolené, takže si vyberajte tie bez nej, naturálne.

2. Meditujte

Ľudia na celom svete meditujú tisíce rokov, pretože poznajú liečivé a uvoľňujúce účinky tejto metódy. Aj veda v súčasnosti začína dokumentovať jej pozitíva vrátane redukcie stresu. „Aj znižovanie stresu môže mať na svedomí predĺženie života a meditácia je skvelou formou, ako na to,“ píše Chopra. Stres a nálada totiž zohrávajú veľkú rolu pri rôznych typoch ochorení. Meditácia človeka podporí psychicky aj fyzicky. Jeho odporúčanie teda znie: meditujte 15 minút dvakrát denne.

3. Cvičte

Všetci vieme, že cvičenie je zdravé a každý má na výber, či chce alebo nechce cvičiť. A na to poukazuje aj profesor Chopra. Vo svojej knihe cituje veľký výskum, ktorý odhalil, že 150 minút svižnej chôdze týždenne predlžuje život o 3,5 až 4,5 roka. „Ale nezáleží na tom, keď niečo robíte, ako dlho to robíte,“ hovorí. Aby podporil svojich pacientov v cvičení, primárne od nich zisťuje, aký druh cvičenia sa im najmenej nepáči a potom im predpíše správne cvičenie.

4. Pite kávu

Je to okúzľujúca droga. Chopra v rozhovore uvádza, že tisíce štúdií hovoria o pozitívnych účinkoch kávy na zdravie. Tí, ktorí pijú kávu, si tým znižujú riziko mnohých chorôb, od diabetu 2. typu cez parkinsona či rakovinu pečene. Štúdia nehovorí o tom, že pitie kávy je dôvodom na zníženie rizika, ale môže byť jedným z ovplyvňujúcich faktorov.

Štúdia z roku 2012 publikovaná v The New England Journal of Medicine analyzovala dáta 40-tisíc ľudí počas 14 rokov a zistila, že úmrtnosť klesla až o 15 % u žien a o 10 % u mužov, ak pili dve až šesť šálok kávy. Pozor, piť sa nesmie príliš horúca. Nedávna analýza Svetovej zdravotníckej organizácie WHO totiž prišla s výsledkami, že príliš horúce nápoje zvyšujú riziko rakoviny pažeráka.

5. Prijímajte vitamín D

Podľa profesora veľa ľudí žiada o test na vitamín D. Tvrdí, že až 25 % Američanov má nedostatočné množstvo tohto vitamínu a 39 % má jeho úplný nedostatok. Vitamín D sa spája so sklerózou multiplex, srdcovým infarktom aj s diabetom 2. typu. „Vitamín D3 je jediný výživový doplnok, ktorý dodatočne prijímam,“ napísal a pokračoval, že ak bude narastať nedostatok vitamínu D a človeku nepomôžu ani vitamínové doplnky, hrozí mu hneď niekoľko chorôb. Na získanie vitamínu D stačí slnenie 20 minút denne, no pri jeho nedostatku ho treba doplniť v tabletách podľa odporúčania lekára.

(science.hnonline.sk)

01 - Modified: 2022-08-13 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: TIP ako sa zbaviť nadváhy. Prerušovaný pôst: A kilá idú dolu! 02 - Modified: 2022-08-09 06:54:30 - Feat.: 0 - Title: Čo všetko viete o zdravom životnom štýle? Otestujte sa! 03 - Modified: 2022-07-26 16:23:00 - Feat.: 0 - Title: DESAŤ častých príznakov neliečenej cukrovky 04 - Modified: 2022-07-21 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zodpovednosť k zdraviu a životu
01 - Modified: 2022-05-30 11:08:01 - Feat.: - Title: Prečo zomierame viac?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 15:03