StoryEditor

Bez ujmy na zdraví

10.07.2009, 09:33
Autor:
(dia)(dia)
Aj keď sa vaše stoly budú čoskoro prehýbať pod rozmanitým jedlom a rôznymi pochúťkami, myslite popri tom aj na váš dia režim. S bezproblémovými glykémiami sa budete cítiť výborne a sviatky si užijete tak, ako sa patrí.

Aj keď sa vaše stoly budú čoskoro prehýbať pod rozmanitým jedlom a rôznymi pochúťkami, myslite popri tom aj na váš dia režim. S bezproblémovými glykémiami sa budete cítiť výborne a sviatky si užijete tak, ako sa patrí.

Určite mnohých z vás trápia počas sviatkov rôzne otázky týkajúce sa jedla. Kladiete ich svojmu lekárovi, diétnym sestrám, pýtate sa samých seba. My vám prinášame skvelé rady a odporúčania, aby ste vedeli, ako s jedlom naložiť bez rizika hyperglykémie či, naopak, hypoglykémie.

Pridajte inzulín

V prvom rade by ste nemali zabúdať na to, že diagnóza sa odložiť nedá a aj počas Vianoc ste diabetici. Prejedať sa preto neoplatí. Počítajte si sacharidové jednotky (SJ) a v prípade, že neodoláte prehýbajúcim sa stolom a doprajete si viac dobrôt, prispôsobte si dávku inzulínu. Ak ste si na 6 SJ aplikovali 6 inzulínových jednotiek, na každú SJ naviac si pridajte 1 inzulínovú jednotku. V prípade, že ste si na 6 SJ pred večerou aplikovali 9 inzulínových jednotiek, na každú SJ naviac potrebujete 1 a pol inzulínovej jednotky.

Kapustnica, ryba, šalát

Z bohato prestretého stola sa snažte vybrať si to, čo vašej glykémii prospeje. Kontrolujte sa a odolávajte. Jesť môžete zo všetkého, jedlo si však započítajte do obsahu SJ a pokryte si ich správnou dávkou rýchlo účinkujúceho inzulínu.

Viete, akému počtu SJ zodpovedá 1 porcia vianočnej kapustnice? Ak si do taniera nedáte zemiak, tak 0 SJ. S malým zemiakom si prirátajte 1 SJ. V prípade, že si kapustnicu zahustíte múkou alebo postrúhaným zemiakom a zjemníte ju mliekom a smotanou, počítajte s 2 SJ.

Aj vy tradične pripravujete na štedrú večeru kapra a zemiakový šalát? Ak si doprajete polovičnú porciu kapra, bude zodpovedať 1 SJ. Celá ryba predstavuje 2 SJ. Na dve lyžice zemiakového šalátu počítajte 1 SJ. Pri stolovaní myslite na to, aby ste to so SJ neprešvihli. Nepite alkohol, neprospeje ani mysli, ani cukrovke. Na zdravie si môžete pripiť mierne sýtenou stolovou vodou alebo malým vínovým strikom (0 SJ).

Porušujete zásady?

Neraz si ako diabetici kladiete otázku, či sa musíte obmedzovať. Ak máte primeranú hmotnosť a uspokojivé glykémie, nemusíte. Iné je to v prípade, keď je vaša telesná hmotnosť oveľa vyššia, ako by mala byť. Určite nie ste s ňou spokojní, preto by vám na jej redukcii malo záležať aj počas sviatkov. Keď predsa len mierne porušíte zásady primeraného energetického príjmu, prinúťte sa cvičiť, prechádzať sa a po sviatkoch by malo nasledovať obdobie postenia.

Nemusíte jesť všetko, čo sa doma napečie. Existujú mraziace boxy, do ktorých si dobroty môžete uskladniť a potešiť sa nimi aj po sviatkoch.

Dôležité!

Myslia aj ostatní členovia vašej rodiny na svoje zdravie? Ak nie, skúste im ísť príkladom. Nezabudnite, že vy viete o stravovaní viac ako tí, čo cukrovku nemajú. Striedmosť v jedení – to je to, čo chýba mnohým ľuďom počas sviatkov. Informujte ich o primeranej energetickej hodnote a správnom pomere základných živín.

Správny odhad

Množstvo prijatej stravy počas štedrovečerného posedenia si vyžaduje, aby ste mali pred večerou dobrú glykémiu. Zvážte, koľko SJ v jedle mienite prijať a váš správny odhad pokryte primeranou dávkou rýchlo účinkujúceho inzulínu. Potom môžete očakávať dobrú glykémiu aj po večeri.

Hypoglykémiu budete mať len vtedy, keď zjete málo jedla na dávku inzulínu a, naopak, hyperglykémii sa vyhnete, ak zjete len toľko jedla a SJ, koľko dokáže vaša dávka inzulínu pokryť. Dbajte o to, aby sa vaša glykémia pred večerou pohybovala medzi 5,6 – 6 mmol/l a pred spaním nie menej ako 7,5 mmol/l.

● Koľko inzulínu si máte aplikovať, keď bežne zjete na večeru jedlo zodpovedajúce 6 SJ a vaša dávka inzulínového analógu je 12 jednotiek pred večerou?

 Na 1 SJ pred večerou potrebujete 2 inzulínové jednotky. Keď zjete kapustnicu s jedným malým zemiakom, počítajte s 1 SJ. Vysmážaný kapor zodpovedá 2 SJ a 6 lyžíc zemiakového šalátu 3 SJ. To je spolu 6 SJ. Toto množstvo jedla si vyžaduje nezmenenú dávku inzulínového analógu pred jedlom, v tomto prípade pred večerou, takže skonzumujte taká množstvo jedla ako ktorýkoľvek iný deň v čase večere - 6 SJ a 12 inzulínových jednotiek. Zabudli ste na vianočnú oblátku s cesnakom a medom? Potom si na 1 SJ naviac nezabudnite pridať 2 inzulínové jednotky. Spolu 14 inzulínových jednotiek pokryje 7 SJ.

● Keď mám chuť zjesť horkú čokoládu zo stromčeka, koľko si jej môžem dopriať na 1 SJ?

Horká čokoláda s vysokým podielom kakaa má na etikete napísané údaje, koľko gramov sacharidov zodpovedá 100 g. Podľa hmotnosti vianočnej kolekcie a počtu kúskov v nej si vypočítate, že 1 SJ zodpovedá cca 15 g čokolády, v inej kolekcii 20 g. Čítať etiketu na obale kolekcie je naozaj potrebné. Že sa to oplatí, presvedčíte sa na vlastnej glykémii. Keď ste sa rozhodli pre horkú čokoládu, v 100 g ktorej je 50 g sacharidov, potom 5 SJ zodpovedá celá tabuľka čokolády. Pre potešenie vám však stačí zjesť 2 políčka, ktoré zodpovedajú ½ SJ.

Ovocie a zelenina

Váš štedrovečerný stôl nemusí byť preplnený sladkosťami. Nahraďte ich ovocím, ovocným pohárom posypaným orieškami či zeleninovými pochúťkami. Fantázii sa medze nekladú. Veríme, že po vianočných sviatkoch nebudete musieť riešiť zlú metabolickú kompenzáciu, ale budete sa tešiť z dobrých výsledkov.

Mária Štefáková, diétna sestra

01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-25 13:53:56 - Feat.: - Title: Chrípka dokáže ohroziť na živote 05 - Modified: 2024-03-26 08:46:24 - Feat.: - Title: Depresia a rozvoj cukrovky
menuLevel = 2, menuRoute = dia/to-co-jete, menuAlias = to-co-jete, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
23. apríl 2024 08:53