Existuje široká škála drinkov aj pre diabetikov.SNÍMKA: Shutterstock
StoryEditor

Komentár Zuzany Hercegovej: Diabetik a alkoholické drinky

08.09.2022, 14:00

Môžeme si aj my diabetici dopriať takéto potešenie? Musíme si sacharidy v drinkoch zarátavať a hrozí nám nebezpečenstvo? Poďme sa na to pozrieť, ako to majú s drinkami diabetici.

 

S alkoholom opatrne!

To platí pre všetkých a s veľkým výkričníkom. O tom, že sa bavíme o veku 18 plus azda nemusím ani písať. Každý z nás by mal vedieť, aké má limity. Leto však prináša mnoho chvíľ, ku ktorým drink jednoducho patrí. Grilovačky, oslavy, svadby – to všetko je pre nás Slovákov spájané s prípitkom a alko občerstvením. Čo je teda najlepšie pre nás diabetikov? Môžeme aj my bezstarostne cinkať pohárom do bieleho rána? Alebo musíme myslieť aj na následky? Odpoveď je jasná a rovnaká ako pri nadmernom pohybe, chorobe, strese či zábave. Vždy musíme myslieť na to, ako sa správne zachovať v súvislosti s naším ochorením.

Alkohol a hypoglykémia

Tak, ako ľahko nás alkohol dostane do nálady, tak ľahko nás dostane aj do hypa. Základným pravidlom, ktoré si teda musíme uvedomiť je to, že alkohol našu glykémiu najprv dvihne a o niekoľko hodín začne naša glykémia prudko klesať.

Najčastejšie k hypoglykémii dôjde v spánku. Je teda potrebné si pred spaním glykémiu skontrolovať, prípadne dojesť ešte nejaké sacharidy a mať pri posteli pripravený aj sladký džús či hroznový cukor, ktorý je schopný glykémiu pri poklese rýchlo dvihnúť.

Nevhodné varianty

Samozrejme, tak ako existuje široká škála drinkov, existujú aj vhodné varianty pre nás diabetikov. Začala by som tým, čo by sme mali vynechať. K takýmto nápojom patrí pivo, sladké likéry, miešané drinky s mnohými sladkými sirupmi a prísadami, sladké víno a šampanské či tmavý tvrdý alkohol. Tieto drinky v sebe ukrývajú veľké množstvo sacharidov a musíte uznať sami, že je úplne zbytočné konzumovať tieto drinky, dopichovať si k nim inzulín a očakávať ešte väčšie riziko hypa, keď to s hlavou v oblakoch s množstvom dopichnutého inzulínu prepískneme.

Aj diabetik si môže dať pohárik

Naopak, keď už máme chuť na drink, siahla by som po suchom bielom víne alebo proseccu. Vína a šampanské s prívlastkom extra dry (suché), brut (prírodné) a podobne majú najmenej cukru.

Samozrejme, treba si k nim objednať aj čistú vodu, hlava sa vám ráno za to poďakuje;). Keď nie ste fanúšikmi vína, najmenším zlom je biely tvrdý alkohol – ako vodka či biely rum.

Na zapíjanie je vhodné použiť opäť bezsacharidovú možnosť, teda vodu alebo colu zero. Traduje sa, že v jednom bare v Bojniciach pri objednaní „dia kubíčka“ dostanete cuba libre v dia verzii, teda biely rum s limetkou, ľadom a colou zero. Asi je majiteľom diabetik.

Nezabúdajte na večeru

Po správnej párty treba premýšľať s „triezvou“ hlavou. Je potrebné premerať si glykémiu a dojesť druhú večeru, či pokojne aj tretiu, ak vám glykémia klesá. Na klesajúci cukor treba obzvlášť myslieť, ak vás túlavé topánky zaviedli na diskotéku. Pohyb doznieva a v súvislosti s alkoholom v krvi to platí dvakrát, aj keď ešte nevidíme dvojmo.

Zabávajte sa a kontrolujte glykémiu

Jednoducho platí, dávajte si na seba pozor. Nenechajte sa uniesť a neopite sa do nemoty, ale myslite aj na svoje vlastné telo a našu sladkú kamošku. Zabávajte sa, tancujte, ale doplňte si na svadbách pri bufetových stoloch aj nejaké sacharidy a neustále kontrolujte svoju glykémiu. Užite si leto ako každý iný a pripite si aj vy na zdravie a diabetes bez ďalších komplikácií. Veď vieme, že žiadna dobrá historka sa nezačína vetou: „Keď sme jedli šalát...“

Ja si na nás všetkých pripijem v júli na jednej krásnej svadbe a verím, že moje slová budete radi čítať aj pod iným priezviskom.

Zatiaľ, Vaša Zuzka Hercegová

01 - Modified: 2022-08-09 06:54:30 - Feat.: 0 - Title: Čo všetko viete o zdravom životnom štýle? Otestujte sa! 02 - Modified: 2022-07-30 06:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čím nahradiť soľ? 03 - Modified: 2022-07-12 11:59:50 - Feat.: 0 - Title: Stravovanie v lete treba prispôsobiť horúčavám
01 - Modified: 2024-02-01 08:00:00 - Feat.: - Title: Ako ste na tom s alkoholom? Aj tento rok si to môžete preveriť v rámci iniciatívy Suchý február 02 - Modified: 2023-03-01 13:00:00 - Feat.: - Title: Bezpečná úroveň konzumácie alkoholu neexistuje 03 - Modified: 2023-02-06 10:38:08 - Feat.: - Title: Ubúda hospitálizácií v dôsledku požitia alkoholu 04 - Modified: 2010-03-01 06:46:09 - Feat.: - Title: Mýtus z USA 05 - Modified: 2011-10-20 04:21:01 - Feat.: - Title: Larry Hagman
menuLevel = 2, menuRoute = dia/ludia-ako-vy, menuAlias = ludia-ako-vy, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 02:17