Síra zlepšuje citlivosť na inzulín, nachádza sa najmä v bielkovinách: mäse, rybách a strukovinách.FOTO: Pixabay
StoryEditor

Ako pôsobí síra pri cukrovke? Ktoré potraviny ju obsahujú?

04.01.2023, 15:00

Síra je dôležitý prvok na zachovanie správnych funkcií ľudského tela. Konzumácia potravín, ktoré sú jej dobrými zdrojmi, je prospešná aj diabetikom.

Mnohí spoznajú síru podľa charakteristického vaječného zápachu. Je to tiež prvok, ktorý môže za to, že sa rozplačete, keď lúpete a krájate cibuľu. Používa sa napríklad ako potravinový doplnok pri liečbe osteoporózy.

 

Spoznáte ju podľa typického zápachu

Síru poznáte všetci z chémie pre latinským názvom sulphur. Nie je rozpustná vo vode. V histórii bola používaná ako dráždivá látka, ktorá sa zapaľovala vo vojnovej vrave pre odohnanie nepriateľov, vyrábal sa z nej aj pušný prach. Pri morových epidémiách v Európe sa pálila ako dezinfekcia.

 

Poznáte ju podľa typického zápachu, ktorý si dôverne vybavia všetci návštevníci kúpeľov, ktoré oplývajú sírnymi prameňmi. Viete ale, ako funguje vo vašom tele? Je totiž vedľa vápnika a fosforu jedným z najviac zastúpených prvkov v ľudskom organizme. Bez nej by nemohol správne fungovať. Síra sa nachádza predovšetkým v kostiach, nechtoch a vlasoch.

 

 

Pomáha pri vstrebávaní vápnika, horčíka a fosforu

Síra je nevyhnutný prvok, ktorý vstupuje do štruktúry vitamínov B1 a B8 a zohráva úlohu v správnom fungovaní kĺbov. V ľudskom tele je prítomná v niekoľkých stovkách zlúčenín (niektorých enzýmoch, antioxidantu glutatiónu, chondroitín sulfátu v chrupavkách). Pomáha pri vstrebávaní vápnika, horčíka a fosforu.

 

Je to tiež minerál, ktorý koordinuje tvorbu základných aminokyselín pre ľudské telo, konkrétne metionínu a cysteínu, ktoré sa podieľajú na syntéze všetkých bielkovín v tele. Síra sa podieľa na opravách DNA, je dôležitá v boji proti pôsobeniu voľných radikálov alebo na ochranu telesných tkanív. Je nevyhnutným prvkom pre tvorbu spojivových tkanív, vrátane kostí, šliach, chrupaviek.

 

Nedostatok síry – problémy s kožou či nechtami

- Používa sa v oligoterapii a tiež na kĺbové a kožné problémy.

- Organické sírne mydlo sa používa pri ekzémoch, lupienke alebo silnom akné. Napomáha regulovať prílišnú produkciu kožného mazu, je protiplesňové a antibakteriálne.

- Potraviny obsahujúce síru sú vhodné na reguláciu prejavov hyperglykémie as ňou spojených ťažkostí.

- Zaujímavým faktom o síre je to, že sa používa ako súčasť zloženia insekticídov v ekologickom poľnohospodárstve.

- Aj keď neexistuje mnoho štúdií, ktoré by obsiahlejšie hovorili o dôsledkoch nedostatku síry v ľudskom organizme, všeobecne sa dá povedať, že môže nastať problém s rastom vlasov a dobrou kondíciou nechtov, ale tiež dôjsť k prejavom únavy, k problémom s pamäťou ak neurodegeneratívnym ochoreniam.

- Nedostatok síry ale nie je častý, na to, aby ste mu predišli, stačí dodržať dostatočný príjem bielkovín a sírnych aminokyselín v bežnej strave.

- Pre lepšiu asimiláciu síry v tele je odporúčané, aby bola kombinovaná s vitamínmi skupiny B. Bohatá strava s obsahom vitamínov D, C, horčíka, zinku a mangánu tiež pomôže jej celkovému využitiu organizmom.

- Suplementácia sa neodporúča tehotným a dojčiacim ženám, rovnako ako ľuďom podstupujúcim chemoterapiu alebo trpiacim obličkovými ťažkosťami.

 

Ako pôsobí síra pri cukrovke?

Niektoré štúdie sa zameriavali na použitie síry v rámci prevencie vzniku cukrovky a tiež na jej pôsobenie pri už prebiehajúcom ochorení. Zlúčeniny obsahujúce síru sa totiž používajú pri liečbe patologických porúch vyvolaných oxidatívnym stresom, ktorý je jedným z menovateľov vzniku a rozvoja diabetu. Vedci sa v bádaní zamerali na tri bežné aminokyseliny, ktoré obsahujú síru, a to metionín, cysteín a homocysteín a tiež na taurín. Štúdie uvádzajú schopnosť cysteínu, N-acetylcysteínu alebo zlúčenín s cysteínovou časťou regulovať sekrécie inzulínu a hladín glukózy v krvnej plazme. Na čo ďalej vedci prišli?

 

Cysteín a taurín sú schopné znižovať prejavy oxidácie glukózy

Štúdie s metionínom alebo S-adinosyl zvyšujú hustotu mitochondriálnej DNA v kostrovom svalstve, zlepšujú citlivosť na inzulín a bránia nárastu telesnej hmotnosti.

Aj keď je homocysteín spomínaný ako rizikový faktor pre vznik a rozvoj kardiovaskulárnych ochorení u diabetikov, je suplementácia cysteínom alebo taurínom vhodná na znižovanie tejto aminokyseliny v krvnej plazme.

 

Vedľajšie účinky

U niektorých ľudí sa po konzumácii síry a potravín jej obsahujúcich môžu vyskytnúť prípady ulceróznej kolitídy, pravdepodobne vyvolané sírovodíkom produkovaným baktériami v hrubom čreve. Stáva sa tak prevažne vtedy, ak sa v hrubom čreve vyskytujú infekčné ložiská. Vzhľadom na nedostatok dostatočných štúdií však nie je úloha síry vo vývoji ulceróznej kolitídy úplne určená. Pitie sírnych vôd môže vykazovať preháňavý účinok u malých detí a citlivejších jedincov, obzvlášť, ak obsahujú síran horečnatý.

Siričitany prirodzene sa vyskytujúce vo vínach a používané ako potravinárske prísady patria medzi pomerne časté alergény. Môžu vyvolať respiračné problémy. Pozor by si na ne mali dať aj ľudia s astmou. Siričitany, ktoré sú prítomné najmä vo víne (hlavne bielom a sladkých variantoch) sú spájané s tým, že môžu spustiť bolesti hlavy u osôb s ich neznášanlivosťou.

 

 

V akých potravinách nájsť síru?

Síra sa nachádza vo forme sírnych aminokyselín vo všetkých potravinách obsahujúcich bielkoviny, či už živočíšneho alebo rastlinného pôvodu. Typickými príkladmi sú mäso, ryby, strukoviny (šošovka, cícer), obilniny a samozrejme aj vajcia. Nájdete ju v allyl sulfidoch prítomných v cesnaku, cibuli, šalotke, pažítke, póre. Obsahuje ju tiež čeľaď kapustovitých (reďkovky, kapusta, kvaka, okrúhlice, červená repa a ďalšie).

Síra je prítomná aj vo vínach vo forme siričitanov vytvorených prirodzene počas kvasenia, alebo pridaných na uľahčenie ich konzervácie.

Tento prvok obsahujú aj pekanové alebo kešu orechy a sezamové semienka. Typickým zdrojom síry sú aj špecifické minerálne vody a tiež zvieracie orgány (napr. obličky, pečeň). Ak chcete ozvláštniť jedálniček a nejesť iba lokálne potraviny bohaté na síru, siahnite po morských plodoch. Dajte si krevety, mušle alebo ustrice.

01 - Modified: 2022-12-19 11:00:00 - Feat.: 0 - Title: Na stav seboroickej dermatitídy výrazne vplýva aj stres 02 - Modified: 2022-12-13 14:00:00 - Feat.: 0 - Title: Psychické problémy po pandémii covidu 03 - Modified: 2023-03-16 08:27:15 - Feat.: 0 - Title: Zápach z úst. Čo sa za ním skrýva? 04 - Modified: 2022-11-11 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Varovný signál menom prediabetes
menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
01. máj 2024 23:20