Cukor vie napáchať v ústnej dutine poriadne škody.Foto: Shutterstock
StoryEditor

Zápach z úst. Čo sa za ním skrýva?

06.12.2022, 09:00

Najčastejšie ho spôsobuje nesprávna ústna hygiena či pokazené zuby, niekedy však môže signalizovať aj vážny zdravotný problém, napríklad aj cukrovku.

Nepríjemný dych občas potrápi každého. Spôsobujú ho baktérie vznikajúce pri rozklade zvyškov potravy v ústnej dutine a na jazyku. Teplé a vlhké prostredie je ideálne pre ich rýchle množenie. V zadnej časti úst následne dochádza k tvorbe prchavých zlúčenín síry, ktoré sú zodpovedné za zlý dych a pre organizmus sú dokonca toxické. „Odborné pomenovanie zapáchajúceho dychu je halitóza a vo väčšine prípadov sú príčinou zlé hygienické návyky spojené s nedostatočným čistením ústnej dutiny,“ hovorí MDDr. Boris Verba, primár I. Dentálnej kliniky Nemocnice AGEL Košice-Šaca.

Prevenciou je podľa každodenné dôkladné umývanie zubov spojené s vyčistením medzizubných priestorov a jazyka, pravidelná návšteva zubára a absolvovanie dentálnej hygieny aspoň raz ročne.

Nepríjemný spoločník

Problémom trpí veľká časť populácie. Odborníci odhadujú, že halitóza sa vyskytuje približne u každého štvrtého človeka a pre postihnutého predstavuje aj výrazné sociálne a psychické problémy. Vzhľadom na širokú škálu možných príčin začína liečba v správnej diagnostike jej pôvodu. V prípade, že zubný lekár neodhalí zdroj zápachu, príčina bude pravdepodobne inde ako v ústach a je vhodné vyhľadať všeobecného lekára.

Problémom sú zvyšky jedla

Problematické môže byť aj nesprávne čistenie zubnej protézy alebo strojčeka. „Zbytky jedla na nevyčistených miestach vedú k nepríjemnému zápachu z úst. Zároveň sa zvyšuje riziko vzniku zápalu ďasien, zubného kazu, povlaku na zuboch a jazyku či parodontitídy,“ upozorňuje.

Ak úprava zubnej hygieny dych nezlepší, druhým krokom je posúdenie životosprávy. Pozornosť by mali zvýšiť predovšetkým milovníci sladkého, pretože cukor vie napáchať v ústnej dutine poriadne škody.

Predchádzať zlému dychu je možné poctivým čistením zubov a jazyka po každom maškrtení, ideálne však tiež znížením množstva konzumovaných sladkostí.

Aromatické potraviny a sucho v ústach

Zápach úst spôsobujú aj určité aromatické látky, pochádzajúce z potravín ako je cesnak a cibuľa. Tie sú však absorbované priamo do pľúc, odkiaľ sa neskôr vylučujú do vzduchu. Takéto potraviny však zapríčiňujú zlý dych len dočasne.

Ťažkosti s trávením aj vredy

Okrem lokálnych príčin v ústnej dutine môže zapáchajúci dych v niektorých prípadoch upozorňovať aj na iné závažné systémové ochorenia. Príčinou môžu byť cukrovka, reflux, choroby tráviaceho traktu, obličiek, pľúc a pečene. Napríklad zápach po acetóne býva charakteristický pre diabetes, zápach po čpavku je typický u obličkového zlyhania, hnilobný zápach z úst môže súvisieť s ochorením pľúc a charakteristický zápach produkuje aj ochorenie pečene. Pôvodcom zlého dychu môže byť žalúdok, konkrétne baktéria s názvom Helicobacter pylori, ktorú má v žalúdku až 40 % populácie a spája sa najmä so vznikom žalúdočných vredov.

Sucho v ústach a užívanie liekov

„K zápachu z úst vo veľkej miere prispieva aj sucho v ústach, preto je potrebné dbať na dostatočný pitný režim, pričom najvhodnejšia je čistá voda. V neposlednom rade môže za nepríjemný dych fajčenie, alkohol a káva,“ uvádza stomatológ.

Rovnaký problém môže spôsobiť tiež užívanie niektorých typov liekov. Ide najmä o tie, ktoré vysušujú ústnu dutinu ako antihistaminiká, antidepresíva či lieky na krvný tlak.

 

Ako zmierniť zápach z úst?

- zlepšite ústnu hygienu

- precíznejšie odstraňujte zubný povlak, pomôžu vám vhodné zubné kefky

- venujte pozornosť aj čisteniu medzizubných priestorov a jazyka

- pravidelne navštevujte zubného lekára, ktorý ošetrí zubné kazy a odhalí a lieči aj zápal ďasien

- raz denne používajte aj škrabku na jazyk (zoženiete ju v každej lekárni či drogérii), pomocou ktorej odstránite baktérie na jazyku

- môžete používať aj doplnkové produkty, ako sú gély na jazyk, ústne vody, spreje, ktoré ničia baktérie spôsobujúce zápach

Ktoré ochorenia odhalí zápach z úst?

Cukrovku - zápach po acetóne býva charakteristický pre diabetes.

Zlyhanie obličiek - zápach po čpavku je typický u obličkového zlyhania.

Ochorenie pľúc – s ochorením pľúc môže súvisieť hnilobný zápach z úst

Problémy s pečeňou – produkujú tiež určitý charakteristický zápach.

Žalúdočné vredy – pôvodcom zlého dychu môže byť žalúdok, konkrétne baktéria s názvom Helicobacter pylori.

 
(r)
01 - Modified: 2022-11-24 17:26:15 - Feat.: 0 - Title: Ako predísť chronickej obštrukčnej chorobe pľúc? Odpoveď je jednoznačná, skoncovať s fajčením 02 - Modified: 2022-11-22 11:37:25 - Feat.: 0 - Title: Umelé šošovky pomáhajú lepšie vidieť 03 - Modified: 2022-11-16 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Meteosenzitivita je jav, ktorý môže spôsobiť až infarkt. Ako sa chrániť? 04 - Modified: 2022-11-14 14:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rakovina prostaty môže byť v ranom štádiu bez príznakov: Akým vyšetrením sa dá odhaliť?
01 - Modified: 2023-02-20 14:45:47 - Feat.: - Title: Aké infekcie nás budú ohrozovať? 02 - Modified: 2022-05-13 07:51:21 - Feat.: - Title: Najviac baktérii sa nachádza na končekoch prstov
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
16. apríl 2024 14:51