StoryEditor

Chutné dia nanuky do ruky

18.06.2013, 09:29
Autor:
(dia)(dia)
Čo môže byť v tropických letných dňoch lepšie než doma vyrobený zdravý nanuk? Ponúkame zopár inšpiratívnych receptov.

 

Smotanový nanuk

 

1 kyslá smotana (1 SJ)
1 čajová lyžička zero cukru
1/2 banánu

Všetko spolu zmiešame, nalejeme do nanukových foriem a necháme zamraziť. Z uvedenej dávky je 6 ks, t. j. 1 ks zodpovedá 0,3 SJ.

 

Ovocný nanuk I.

 

detská jahodová výživa bez cukru
1 čajová lyžička zero cukru

 

Všetko spolu zmiešame, nalejeme do nanukových foriem a necháme zamraziť. Jeden kus vychádza na 0,5 SJ.

 

Ovocný nanuk II.

 

2 lyžice gréckeho jogurtu
2 lyžice pokrájaných jahôd
1 lyžica práškového sukrinu
4 kvapky stévie

 

Všetko spolu zmixujeme, odbublinkujeme a nalejeme do nanukových foriem. Necháme zmraziť.

 

Ovocný nanuk III.

 

Jahody rozmixujeme, podľa chuti osladíme zero cukrom, prevaríme, do vychladnutej hmoty pridáme tvaroh, zamrazíme v nanukových formách.

 

Tvarohový krém

 

125 g netučného tvarohu

100 ml mlieka
sladidlo (sukrin, zero cukor, stévia)
kakao

Kakao rozmiešame v mlieku a uvaríme. Necháme vychladnúť, pridáme tvaroh, osladíme a vyšľaháme. Krém môžeme aj zamraziť v nanukových formách.

 

Ovocný dezert

 

450 g čerstvých jahôd
2 polievkové lyžice cukru (alebo zodpovedajúce množstvo sukrinu či zero cukru)
350 g tvarohu
150 g smotany na šľahanie (môže byť aj kyslá)

višňový džem

 

Nakrájame jahody na menšie kúsky. Tvaroh s cukrom vyšľaháme na hladký krém (môžeme použiť aj mixér). Do tvarohu zašľaháme smotanu. Na dno pohára dáme vrstvu džemu, potom pár nakrájaných jahôd, vrstvu tvarohu a opakujeme až po vrch, posledná vrstva bude tvaroh, ktorý ozdobíme jahodami.

 

Jahodovo-broskyňový nanuk

 

1 veľká zrelá broskyňa
500 ml kvalitného broskyňového džúsu
200 g jahôd
50 ml jahodového nektáru

 

Umytú broskyňu rozpolíme, zbavíme kôstky, ošúpeme a rozmixujeme. Premiešame s džúsom a nalejeme do foriem na nanuky. 
Jahody umyjeme, rozmixujeme, prepasírujeme cez sitko, aby sme sa zbavili jadierok. Zmes premiešame s jahodovým nektárom a rozdelíme do foriem. 
Na výrobu nanukov používame iba 100 % džús. Vyskúšajte prípadne aj šťavu z čiernych ríbezlí. Viacfarebné nanuky vyrobíte postupným pridávaním rôznych džúsov. Každá vrstva musí však najskôr stuhnúť, preto mrazenie zaberie viac času.

 

Ovocné jogurtové nanuky

 

1 malé zrelé mango
1 PL citrónovej šťavy
1 vrecúško vanilkového cukru
2 tégliky bieleho jogurtu
2 PL ZERO cukru
4 PL jahodovej šťavy

 

Mango okrájame a dužinu nakrájame na malé kúsky. Rozmixujeme s citrónovou šťavou, polovicou vanilkového cukru a lyžicou jogurtu. Formičky na nanuky naplníme do polovice a dáme na hodinu zamraziť. 
Zvyšný jogurt premiešame so ZERO cukrom a s vanilkovým cukrom. Vyberieme formičky z mrazničky, mangovú vrstvu polejeme jahodovým sirupom a pridáme osladený jogurt. Mrazíme ďalšie 4 hodiny. 
Namiesto manga je možné použiť broskyne alebo marhule.

 

Kivi nanuky (cca 6 kusov)

 

600 g kivi

70 g ZERO cukru

 

Kivi ošúpeme, nasekáme na malé kúsky a rozmixujeme na jemnú kašu. Prepasírujeme cez sitko. Cukor premiešame s pol litrom vody a na miernom plameni pomaly zohrievame, pokiaľ sa cukor nerozpustí, a potom par minút varíme pri vyššej teplote. Cukrový sirup premiešame s kivi a naplníme formy na nanuky. Zamrazíme asi na 5 hodín.

 

Banánovo-tvarohový nanuk (cca 6 kusov)

 

100 ml šľahačkovej smotany
1 banán
500 g tvarohu
30 g zero cukru
3 PL kakaa

 

Smotanu vyšľaháme. Banán olúpeme a roztlačíme vidličkou na kašu alebo nastrúhame na jemnom strúhadle. Tvaroh premiešame s cukrom, pridáme banán a šľahačku. Jednu tretinu tvarohovej zmesi oddelíme a premiešame s kakaom. Do formičiek na nanuky postupne lyžičkou vrstvíme svetlú a tmavú zmes, aby vznikli prúžky. Mrazíme 5 hodín. 
Tesne pred podávaním môžeme namočiť nanuky do roztopenej horkej čokolády.

Zdroj: www.diabetikinfo.sk
Spracovala: Barbora Tinková
Foto: internet
 

01 - Modified: 2006-05-29 15:55:00 - Feat.: 0 - Title: Strany predložili predbežné správy o nákladoch na voľby
01 - Modified: 2023-06-19 19:29:56 - Feat.: - Title: TIP na zdravé jedlo. Šalát s tuniakom a prepeličími vajíčkami 02 - Modified: 2023-04-16 07:06:27 - Feat.: - Title: Zabudnutá HŔSTKOVÁ zeleninová polievka. Je zdravá, plná bielkovín a vitamínov 03 - Modified: 2023-02-20 15:35:36 - Feat.: - Title: Polievka z pečenej papriky a paradajok 04 - Modified: 2022-07-12 12:19:13 - Feat.: - Title: POCHUTNAJTE SI! Slaný koláč s vajíčkami a pórom 05 - Modified: 2015-12-22 07:55:58 - Feat.: - Title: Inšpirujte sa receptami na sladké vianočné pečivo s náhradným sladidlom
menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
22. november 2024 08:10