Smotanový nanuk
1 kyslá smotana (1 SJ)
1 čajová lyžička zero cukru
1/2 banánu
Všetko spolu zmiešame, nalejeme do nanukových foriem a necháme zamraziť. Z uvedenej dávky je 6 ks, t. j. 1 ks zodpovedá 0,3 SJ.
Ovocný nanuk I.
detská jahodová výživa bez cukru
1 čajová lyžička zero cukru
Všetko spolu zmiešame, nalejeme do nanukových foriem a necháme zamraziť. Jeden kus vychádza na 0,5 SJ.
Ovocný nanuk II.
2 lyžice gréckeho jogurtu
2 lyžice pokrájaných jahôd
1 lyžica práškového sukrinu
4 kvapky stévie
Všetko spolu zmixujeme, odbublinkujeme a nalejeme do nanukových foriem. Necháme zmraziť.
Ovocný nanuk III.
Jahody rozmixujeme, podľa chuti osladíme zero cukrom, prevaríme, do vychladnutej hmoty pridáme tvaroh, zamrazíme v nanukových formách.
Tvarohový krém
125 g netučného tvarohu
100 ml mlieka
sladidlo (sukrin, zero cukor, stévia)
kakao
Kakao rozmiešame v mlieku a uvaríme. Necháme vychladnúť, pridáme tvaroh, osladíme a vyšľaháme. Krém môžeme aj zamraziť v nanukových formách.
Ovocný dezert
450 g čerstvých jahôd
2 polievkové lyžice cukru (alebo zodpovedajúce množstvo sukrinu či zero cukru)
350 g tvarohu
150 g smotany na šľahanie (môže byť aj kyslá)
višňový džem
Nakrájame jahody na menšie kúsky. Tvaroh s cukrom vyšľaháme na hladký krém (môžeme použiť aj mixér). Do tvarohu zašľaháme smotanu. Na dno pohára dáme vrstvu džemu, potom pár nakrájaných jahôd, vrstvu tvarohu a opakujeme až po vrch, posledná vrstva bude tvaroh, ktorý ozdobíme jahodami.
Jahodovo-broskyňový nanuk
1 veľká zrelá broskyňa
500 ml kvalitného broskyňového džúsu
200 g jahôd
50 ml jahodového nektáru
Umytú broskyňu rozpolíme, zbavíme kôstky, ošúpeme a rozmixujeme. Premiešame s džúsom a nalejeme do foriem na nanuky. Jahody umyjeme, rozmixujeme, prepasírujeme cez sitko, aby sme sa zbavili jadierok. Zmes premiešame s jahodovým nektárom a rozdelíme do foriem. Na výrobu nanukov používame iba 100 % džús. Vyskúšajte prípadne aj šťavu z čiernych ríbezlí. Viacfarebné nanuky vyrobíte postupným pridávaním rôznych džúsov. Každá vrstva musí však najskôr stuhnúť, preto mrazenie zaberie viac času.
Ovocné jogurtové nanuky
1 malé zrelé mango
1 PL citrónovej šťavy
1 vrecúško vanilkového cukru
2 tégliky bieleho jogurtu
2 PL ZERO cukru
4 PL jahodovej šťavy
Mango okrájame a dužinu nakrájame na malé kúsky. Rozmixujeme s citrónovou šťavou, polovicou vanilkového cukru a lyžicou jogurtu. Formičky na nanuky naplníme do polovice a dáme na hodinu zamraziť. Zvyšný jogurt premiešame so ZERO cukrom a s vanilkovým cukrom. Vyberieme formičky z mrazničky, mangovú vrstvu polejeme jahodovým sirupom a pridáme osladený jogurt. Mrazíme ďalšie 4 hodiny. Namiesto manga je možné použiť broskyne alebo marhule.
Kivi nanuky (cca 6 kusov)
600 g kivi
70 g ZERO cukru
Kivi ošúpeme, nasekáme na malé kúsky a rozmixujeme na jemnú kašu. Prepasírujeme cez sitko. Cukor premiešame s pol litrom vody a na miernom plameni pomaly zohrievame, pokiaľ sa cukor nerozpustí, a potom par minút varíme pri vyššej teplote. Cukrový sirup premiešame s kivi a naplníme formy na nanuky. Zamrazíme asi na 5 hodín.
Banánovo-tvarohový nanuk (cca 6 kusov)
100 ml šľahačkovej smotany
1 banán
500 g tvarohu
30 g zero cukru
3 PL kakaa
Smotanu vyšľaháme. Banán olúpeme a roztlačíme vidličkou na kašu alebo nastrúhame na jemnom strúhadle. Tvaroh premiešame s cukrom, pridáme banán a šľahačku. Jednu tretinu tvarohovej zmesi oddelíme a premiešame s kakaom. Do formičiek na nanuky postupne lyžičkou vrstvíme svetlú a tmavú zmes, aby vznikli prúžky. Mrazíme 5 hodín.
Tesne pred podávaním môžeme namočiť nanuky do roztopenej horkej čokolády.
Zdroj: www.diabetikinfo.sk
Spracovala: Barbora Tinková
Foto: internet