StoryEditor

Strany predložili predbežné správy o nákladoch na voľby

29.05.2006, 17:55
Autor:
SITASITA

Všetky kandidujúce politické subjekty do polnoci v piatok 26. mája odovzdali v písomnej forme predbežné správy o nákladoch spojených s voľbami v roku 2006. Päť politických strán, Strana občianskej solidarity, Agrárna strana vidieka, Komunistická strana Slovenska, Slovenská ľudová strana a Slovenská národná strana, nepredložilo predbežnú správu v elektronickej forme, ako to požaduje zákon o politických stranách. Ako informoval poradca ministra financií Peter Papanek, Sekcia systému verejnej, vnútornej finančnej kontroly MF SR posúdi formálnu správnosť a úplnosť predložených správ. Podľa Papanka by ministerstvo malo informácie o výdavkoch strán a hnutí zverejniť v stredu.
Predbežná správa by mala obsahovať prehľad nákladov na predvolebné prieskumy verejnej mienky, platenú inzerciu a reklamu v periodickej tlači ako i vysielanie politickej reklamy. Do správy musí byť tiež zahrnutý prehľad nákladov na úhradu volebných plagátov a iných nosičov informácií, prehľad cestovných výdavkov členov a zamestnancov politických strán pri volebnej kampani, ako i všetky ostatné náklady strany na propagáciu jej činnosti a programu. Chýbať nesmie ani prehľad o príjmoch strany, osobitná evidencia o príjmoch z pôžičiek a úverov a osobitná evidencia darov a iných bezodplatných plnení prijatých v tomto období.
Politické subjekty majú povinnosť vyhotoviť aj záverečnú správu o výdavkoch na voľby od vypísania volieb do dňa volieb. Predložiť ju musia rezortu financií do 17. júla. Ak predbežná alebo záverečná správa neobsahuje všetky údaje alebo ak údaje nie sú úplné, vyzve ministerstvo stranu, aby najneskôr do 15 dní od doručenia výzvy odstránila nedostatky. Ak tak strana nespraví, dostane pokutu 100 tisíc korún.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 10:28