(4 porcie)
1 SJ
Suroviny:
2 hrste jarnej žihľavy (zvršky)
4 strúčky cesnaku
polovica póru
1 feferónka (nemusí byť)
1 mladá mrkva
1 červená paprika
soľ
2 PL oleja
mleté čierne korenie
80 g paradajkového pretlaku
4 PL uvarenej alebo udusenej ryže
Postup: Lístky žihľavy umyjeme, necháme odkvapkať a pokrájame ich na tenké rezance. Prelejeme na sitku horúcou vodou, aby sa žihľava sparila. Pripravíme si do hrnca vodu na 4 porcie polievky a do vriacej vody pridáme nakrájanú žihľavu, strúčky cesnaku, umytú feferónku a mrkvu pokrájanú na kolieska. Polievku mierne osolíme a pridáme na špic noža mleté korenie. Pór umyjeme, pokrájame nadrobno, speníme na oleji a pridáme paradajkový pretlak. Krátko opražíme. Pridáme do polievky spolu s umytou, očistenou a na štvrtiny rozkrojenou paprikou a varíme asi 15 minút. Udusenú ryžu pridáme do polievky a ešte krátko povaríme. Pred podávaním feferónku a cesnak vyberieme.
Energetická a výživová hodnota 1 porcie: 125 kcal/ 522 kJ, 3,9 g bielkovín, 5,7 g tukov