Aj keď mi určite nerobí radosť, že detí s diabetom stále pribúda, teší ma, že im dokážeme pomôcť zvládať začiatky s touto chorobou o niečo ľahšie.SNÍMKA: Shutterstock
StoryEditor

Komentár Zuzany Richnavskej: Spišiačik – jedna veľká sladká rodina

03.03.2023, 09:00

V polovici septembra sme oslávili 20. výročie existencie Spišiačika, teda Združenia rodičov a priateľov diabetických detí zo Spišskej Novej Vsi, s takmer celou našou „sladkou“ rodinou.

Oslava trvala, ako v správnej rozprávke, tri dni a tri noci. V živote sa hovorí, že rodinu si nevyberáš. Vyberieš si kamarátov, z ktorých sa môže stať tvoja druhá rodina. Ja mám druhú rodinu, ktorú som si však nevybrala. Prišla mi do života sama. Všetkých nás však niečo spája, a to ochorenie diabetes mellitus 1. typu. Spojilo nás teda niečo smutné a náročné, ale paradoxne to priviedlo dokopy tých najveselších, najmilujúcejších a najsilnejších ľudí, akých poznám. Naše privítania či rozlúčky trvajú zvyčajne dlhé desiatky minút, kým každý z každého vystíska tak za kilo vzájomnej lásky a podpory. Z mamičiek detských diabetikov sa mi stali „tety“, ktoré dávajú tie najlepšie rady do života, z ocinov dia detí najlepší kamoši a z nás diabetikov „bratranci a sesternice“, ktorí si vždy ako prví navzájom gratulujú pod fotkami na sieťach, držia si palce pri skúškach, posielajú si nové dia recepty a všetci navzájom, malí aj veľkí, sa radi stretávajú pri káve či pive aj mimo našich dia akcií.

Stretnutie aj plné zážitkov a edukácie

Presne v takomto rodinnom duchu prebiehalo aj naše stretnutie v septembri na „konci sveta“ v Poráčskej doline. Stretnutie bolo plné edukácie, a to aj zážitkovej, keď nás prišla z Nitry pozrieť aj naša KlauDIA, zážitkov, športu, spomienok a zábavy. Malí aj veľkí, spolu v jednej vírivke, na ľadovej ploche na korčuliach, pri baskete v telocvični, súťaži v bowlingu i na parkete vo víre tanca. Mali sme sa skvele. Veľmi ma teší, že sa k nám pridali a toľko sa toho dozvedeli aj naši noví členovia. Aj keď mi určite nerobí radosť, že detí s diabetom stále pribúda, teší ma, že im dokážeme pomôcť zvládať začiatky s touto chorobou o niečo ľahšie.

Noví členovia

A keď sme pri tej rodine, ktorú si nevyberáme, nedá mi nespomenúť našu novú členku Mariannku, ktorej mamička bola mojou profesorkou angličtiny na strednej škole a ktorá založila školský časopis, ktorého som bola redaktorkou. Ktovie, možno by som bez jej vedenia nikdy nenašla svoju vášeň – zhmotňovať svoje myšlienky do článkov. Teraz sme sa po rokoch stretli znova a sme súčasťou našej novej dia rodiny. A mne robí radosť, že všetky ostatné mamičky a najmä KlauDIA zase pomohli vysvetliť ďalšie a ďalšie zákutia diabetu. A ak sa aj na chvíľu Mariannke stalo, že bola z tohto ochorenia smutná, hneď to napravila radosť a šťastie v hre v našej tombole „diabole“.

Dvadsať rokov aktívnej práce

Naša sladká rodina oslávila počas troch dní spoločné jubileum. Dvadsať rokov aktívnej práce, vzdelávania, zážitkov, spomienok – to je už niečo! Pospomínali sme na všetky naše dia letá, ako sme nazvali naše dia „tábory“ na Spiši i v zahraničí, chytali sa za bruchá pri spomienkach na všetky tie úsmevné situácie, či už pri čistení Slovenského raja, stavaní Symbolického cintorína, opravovaní studničiek a lavičiek, alebo čo všetko sme pozažívali a videli počas víkendových výletov v Prahe, Budapešti, vo Viedni, v Bratislave, Ostrave a ďalších mestách pri príležitosti Svetového dňa diabetu. Je skvelé mať toľko zážitkov s týmito ľuďmi, a je aj celkom zvláštne zamyslieť sa nad tým, o koľko by sme prišli, keby sme pred niekoľkými rokmi neochoreli a nedali sa dokopy. Som za túto rodinu vďačná a všetkým posielam milión pusiniek. Najviac však tomu jedinému, ktorý to celé ťahá a organizuje s podporou mamičky už 20 rokov. Ďakujem, oci!

Vaša Zuzka

01 - Modified: 2022-12-20 06:21:49 - Feat.: 0 - Title: Desatoro KĽÚČOVÝCH informácii pre diabetika 02 - Modified: 2022-12-12 07:54:26 - Feat.: 0 - Title: Je čas prestať haniť ľudí s cukrovkou 03 - Modified: 2022-12-01 14:30:15 - Feat.: 0 - Title: Školáci s diabetes mellitus 04 - Modified: 2022-05-13 08:01:48 - Feat.: 0 - Title: Cukrovka má dopad na všetky oblasti života diabetika
01 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 02 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 03 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 04 - Modified: 2024-03-25 13:11:23 - Feat.: - Title: prof. MUDr. MILAN KVAPIL, CSc., MBA 05 - Modified: 2023-10-19 06:41:30 - Feat.: - Title: Starší dospelí s diabetes mellitus
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 11:15