Dobré hodnoty krvného tlaku má pacient práve preto, lebo pravidelne užíva lieky na jeho zníženie.Foto: Shutterstock
StoryEditor

Čo sa pýtajú pacienti u lekára v ambulancii?

20.12.2022, 13:00

Najčastejšie otázky v ambulancii diabetológa spísal docent Zbynek Schroner, diabetológ a hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre diabetológiu, poruchy látkovej premeny a výživy.

Každý lekár sa podľa docenta Schronera v klinickej praxi stretáva s otázkami od pacientov. „Otázky od pacientov nás nútia k hlbšiemu zamysleniu sa nad problémom, čo umožňuje jeho lepšie pochopenie a odhalenie prípadných medzier v jeho riešení,“ hovorí hlavný odborník MZ pre diabetológiu. Najčastejšie otázky spísal v publikácii Môžem sa opýtať, pán doktor? Niektoré z nich vám prinesieme v našom časopise v seriáli na pokračovanie.

Otázka:

Musím brať stále lieky na vysoký tlak, aj keď mám už dobré hodnoty?

Odpoveď:

Bohužiaľ, áno. Tie lieky máte nastálo, ale vo vašom veku ich musia brať aj mnohí necukrovkári. Vysoký krvný tlak, ako my hovoríme, hypertenzia, ukazuje, že vaše telo nevie samo tlak krvi upravovať. To je veľmi nebezpečné pre srdce, mozog aj obličky. Keď nebudete obézny, nebudete fajčiť, rozčuľovať sa, budete sa hýbať, pomôže to „držať“ tlak blízko normy. Ale úplne bez liekov, rovnako ako pri liekoch na cukrovku, to už nepôjde. Niekedy sú na tlak potrebné aj dva-tri lieky, ale dnes je možné ich podať v jednej tabletke. Iste je to lepšie ako infarkt alebo mozgová porážka, však?

Lekár ešte dodáva...

Dobré hodnoty krvného tlaku má pacient práve preto, lebo pravidelne užíva lieky na jeho zníženie. Keby ich prestal užívať, hodnoty krvného tlaku by sa opäť zvýšili, lebo jeho organizmus ich nezvláda regulovať. Lieky na zníženie krvného tlaku sú úplne iné ako napríklad antibiotiká. Tie útočia na cudzie organizmy, ktoré nemajú v našom tele čo robiť. Jednoducho ich zlikvidujú a pacient ich ďalej nemusí užívať.

 

Otázka:

Neškodia pečeni tabletky, ktoré ste mi predpísali na vysoký cholesterol?

Odpoveď:

Tieto lieky nemajú na pečeň žiaden zlý vplyv. Tieto lieky my lekári voláme statíny a predpísal som ich preto, lebo vysoké hladiny takzvaného zlého LDL cholesterolu v krvi sa podieľajú na vzniku aj na horšom priebehu cukrovku, najmä zvyšovaním rizika srdcovo-cievnych chorôb a mozgovej porážky. Takže práve statíny vám môžu pomôcť.

Lekár ešte dodáva...

Mnohí diabetici majú zvýšenú hladinu tukov v krvi, ktorú je okrem úpravy jedálnička možno regulovať liekmi, najčastejšie statínmi. Statíny nemajú na pečeň žiaden negatívny vplyv.

 

Otázka:

Prečo mám chodiť pravidelne k očnému lekárovi, keď dobre vidím?

Odpoveď:

Cukrovkári mávajú postihnuté malé cievky a cievočky, a cievky v očiach nie sú výnimkou. Ich poškodenie je dlho nebadateľné, ale nakoniec môže skončiť slepotou. Preto treba oči pravidelne kontrolovať, teda ísť k očnému lekárovi, keď vám to váš diabetológ odporúča, a to aj keď sa vám zdá, že to nie je potrebné. Keď už začnete zle vidieť, to už budú vaše oči závažnejšie poškodené a v krajnom prípade vám bude hroziť slepota, ale to nechcete, však?

Lekár ešte dodáva...

Diabetes, presnejšie povedané diabetické poškodenie ciev oka, môže postihovať rôzne súčasti oka, avšak najčastejšie poškodzuje sietnicu. Postihnutie sietnice oka pri diabete je charakterizované špecifickými zmenami. Postihnuté sú predovšetkým sietnicové vlásočnice. Tieto zmeny môžu prebiehať bez akýchkoľvek badateľných príznakov. K zhoršovaniu zrakovej ostrosti dochádza, až keď vznikne opuch v oblasti žltej škvrny (makuly), pretože jej funkcia je dôležitá pre ostré videnie. Zhoršovanie zraku diabetika znamená už prítomnosť značne pokročilých diabetických zmien na očnom pozadí. Novotvorené cievy nespôsobujú žiadne subjektívne ťažkosti, pokiaľ neprasknú a nevznikne krvácanie do sklovca. Toto spôsobí náhle zmeny videnia až slepotu. Starostlivosť o oko môže tieto problémy minimalizovať až vylúčiť.

 

Otázka:

Môžem ako diabetička užívať hormonálnu antikoncepciu?

Odpoveď:

Áno, môžete. Treba sa však poradiť s vaším gynekológom a diabetológom a s ich pomocou vybrať najvhodnejší produkt. Niektoré druhy hormonálnej antikoncepcie totiž môžu zvyšovať hladiny cukru alebo tukov v krvi, a tým zvyšovať riziko komplikácií, ktoré s cukrovkou súvisia, ako sú trombóza, mozgová porážka a iné.

Lekár ešte dodáva...

Diabetičky väčšinou môžu užívať hormonálnu antikoncepciu rovnako ako zdravé ženy, len treba nájsť ten najvhodnejší produkt. V súčasnosti sú na trhu hormonálne antikoncepčné preparáty so zníženým obsahom hormónov (estrogénov a gestagénov), ktoré len minimálne ovplyvňujú metabolizmus cukrov a tukov (tzv. trojfázová antikoncepcia). Tie sú vhodné aj pre diabetičky. Hormonálnu antikoncepciu by diabetičky nemali používať len pri ťažkom postihnutí očí (tzv. proliferatívnej retinopatii) alebo pri zle kontrolovanom diabete. Existujú aj iné formy antikoncepcie. Určite je dôležité sa poradiť s gynekológom.

(red)
01 - Modified: 2022-12-12 07:54:26 - Feat.: 0 - Title: Je čas prestať haniť ľudí s cukrovkou 02 - Modified: 2022-12-08 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kým si nepichám inzulín, nie je to vážne. Omyl! 03 - Modified: 2023-03-16 08:27:15 - Feat.: 0 - Title: Zápach z úst. Čo sa za ním skrýva? 04 - Modified: 2022-07-19 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Cukrovka bola v minulosti zriedkavé ochorenie
01 - Modified: 2024-03-26 09:15:42 - Feat.: - Title: Hrozí zánik diabetologických ambulancií? 02 - Modified: 2024-03-25 13:38:52 - Feat.: - Title: Jedlo je výborným bojovníkom proti cukrovke 03 - Modified: 2024-01-29 10:08:31 - Feat.: - Title: Príbeh Petra: Zbavil som sa inzulínu aj liekov na cukrovku 04 - Modified: 2024-01-29 09:55:02 - Feat.: - Title: Ako hovoriť s diabetikom? Pozor na nevyžiadané rady 05 - Modified: 2023-05-31 15:13:19 - Feat.: - Title: Boj so suchou pokožkou: Hydratovať nestačí
menuLevel = 2, menuRoute = dia/poradna, menuAlias = poradna, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 20:53