Črevná nerovnováha môže viesť k produkcii škodlivých metabolitov, ktoré môžu ďalej poškodiť pečeň.Foto: Shutterstock
StoryEditor

Zdravie čreva vplýva aj na pečeň. Čo sa stane, keď sa naruší črevná bariéra?

14.06.2023, 09:00

Pri udržiavaní zdravia pečene je dôležitý aj črevný mikrobióm. Črevné baktérie totiž ovplyvňujú pečeň viacerými spôsobmi.

Pri udržiavaní zdravia čriev a iných orgánov vrátane pečene zohráva kľúčovú úlohu črevná mikroflóra. Nerovnováha v komunite črevných mikróbov, ktorá sa nazýva dysbióza, môže viesť až k narušeniu črevnej bariéry. Tá pritom zabraňuje prenikaniu škodlivých látok ako sú baktérie a toxíny do tela. Strata bariéry a jej celistvosti sa nazýva tzv. presakujúce črevo alebo syndróm zvýšenej intestinálnej (črevnej) permeability (priepustnosti).

„Keď je narušená črevná bariéra, škodlivé látky sa môžu dostať do krvného obehu a cestovať do iných orgánov vrátane pečene. Pečeň je zodpovedná za filtrovanie krvi a odstraňovanie toxínov a odpadových produktov. Keď je však pečeň vystavená vysokým hladinám toxínov, môže dôjsť k jej preťaženiu a poškodeniu,“ upozornil gastroenterológ Ladislav Kužela.

Nerovnováha môže viesť k zápalu

Dysbióza, teda nerovnováha môže viesť k produkcii škodlivých metabolitov, ktoré môžu ďalej poškodiť pečeň. Okrem toho môže spôsobiť zmeny v imunitnom systéme čreva, čo môže tiež prispieť k ochoreniu pečene.

„Napríklad dysbióza môže viesť k zvýšeniu prozápalových imunitných buniek v čreve, ktoré môžu cestovať do pečene a prispieť tak k zápalu a poškodeniu pečene,“ vysvetľuje gastroenterológ. Celkovo môže podľa neho takáto nerovnováha viesť k poškodeniu črevnej bariéry a ochoreniam pečene.

Vznik alergie aj migrény

Gastroenterológ Kužela vysvetlil, že narušenie črevných spojov a následné črevné presakovanie môže mať aj rôzne iné zdravotné následky, ako sú napríklad alergia na jedlo, intolerancia jedla, migréna, chronický únavový syndróm, astma alebo vznik ekzému. „Stále častejšie sa popisuje aj vzťah medzi syndrómom zvýšenej priepustnosti čreva a syndrómom dráždivého hrubého čreva, Crohnovou chorobou, celiakiou, cukrovkou a chronickými ochoreniami pečene ako nealkoholové stukovatenie pečene. Taktiež je tento syndróm spájaný s mentálnym zdravím a stavmi, ako sú úzkosť alebo depresia,“ doplnil Kužela.

Jeme veľa spracovaných potravín

K vzniku nerovnováhy v komunite črevných mikróbov prispieva najmä strava chudobná na vlákninu alebo, naopak, strava bohatá na spracované jedlá, ako sú napríklad priemyselne vyrábané keksy, chleby či predpripravené jedlá. „Oba tieto vyvolávajúce činitele priam útočia na črevnú bariéru, a to v podstate hneď z dvoch strán. Na jednej strane útočia tým, že podporujú rast „zlých“ (zápalových) mikróbov v čreve a na strane druhej, doslova aktívne vedia črevnú bariéru aj odbúravať,“ konštatuje Kužela.

Ako črevné baktérie ovplyvňujú pečeň?

Črevný mikrobióm hrá kľúčovú úlohu aj v metabolizme žlčových kyselín, tým že vie upraviť ich zloženie a zásoby. „Žlčové kyseliny sa tvoria v pečeni a vylučujú sa do žlče, ktorá sa potom ukladá v žlčníku a po požití mastných jedál sa uvoľňuje do tenkého čreva. V tenkom čreve pomáhajú žlčové kyseliny pri vstrebávaní tukov,“ vysvetlil ďalej Kužela s tým, že črevný mikrobióm môže tiež ovplyvniť metabolizmus pečene ovplyvňovaním produkcie určitých enzýmov a hormónov.

Zohráva tiež úlohu pri regulácii imunitného systému v čreve, čo môže ovplyvniť imunitnú funkciu aj v iných orgánoch, vrátane pečene.

Pečeň ohrozuje aj tuk

Slováci majú často problémy s pečeňou aj pre jej nealkoholové stukovatenie (NAFLD). Stukovatenie pečene, tiež známe ako steatóza pečene, je stav, pri ktorom sa v pečeni hromadí abnormálne množstvo tuku, čo môže viesť k zápalu a poškodeniu pečene. K stukovateniu pečene dochádza, keď sa v pečeňových bunkách nahromadí príliš veľa tuku.

Dôvodom je hlavne náš nezdravý životný štýl. Ochorenie sa však nemusí vyhnúť ani štíhlym ľuďom. „Stukovatenie pečene môže byť spôsobené aj inými faktormi, ako je nadváha a obezita. K hromadeniu tuku v pečeni môžu viesť napríklad určité dedičné stavy, bez ohľadu na hmotnosť. Príčinou vzniku steatózy môže byť aj strava s vysokým obsahom cukru, rafinovaných uhľohydrátov a nasýtených tukov. K ďalším príčinám patrí pravidelná a nadmerná konzumácia alkoholu a tiež užívanie niektorých liekov, napríklad steroidy, chemoterapeutické lieky,“ dodáva gastroenterológ.

Zdravie čriev aj pečene podporí rastlinná strava

Zdraviu pečene môže pomôcť udržiavanie zdravej črevnej mikrobiálnej komunity prostredníctvom aj čo najrozmanitejšej rastlinnej stravy. Zápal v tele môže znížiť protizápalová diéta. Gastroenterológ Kužela priblížil, ktoré potraviny sa pri nej odporúča konzumovať.

Ovocie a zelenina. Sú bohaté na vlákninu, antioxidanty, vitamíny a

minerály, ktoré pomáhajú znižovať zápaly v tele.

Celé zrná ako hnedá ryža, quinoa a celozrnná pšenica majú vysoký obsah vlákniny a ďalších živín, ktoré tiež môžu pomôcť znížiť zápal.

Orechy a semená majú vysoký obsah zdravých tukov a iných živín, ktoré môžu pomôcť znížiť zápal.

Zdravé tuky. Potraviny ako olivový olej, avokádo a mastné ryby majú vysoký obsah zdravých tukov, ktoré môžu pomôcť znížiť zápal v tele.

Niektoré koreniny a bylinky, ako je kurkuma, zázvor a cesnak, majú protizápalové vlastnosti a môžu sa pridávať do jedál pre extra chuť a zdravotné výhody.

Ryby, kuracie mäso sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, u ktorých sa preukázalo, že taktiež majú protizápalové účinky.

Na druhej strane, je vhodné sa pri protizápalovej diéte vyhýbať jedlám s vysokým obsahom nasýtených tukov, transmastných kyselín, cukru a spracovaných potravín, pretože môžu podporovať zápal v tele. Obmedzenie alebo vylúčenie týchto druhov potravín môže pomôcť podporiť protizápalovú diétu a zlepšiť celkové zdravie.

01 - Modified: 2023-03-07 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Jeden človek môže darovaním orgánov zachrániť až sedem životov 02 - Modified: 2022-09-08 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: DEVÄŤ znakov nezdravého čreva 03 - Modified: 2022-07-29 08:21:40 - Feat.: 0 - Title: Spoznajte signály chorej pečene 04 - Modified: 2022-06-21 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Obezita dokáže potrápiť celé telo
01 - Modified: 2024-01-23 13:48:25 - Feat.: - Title: Pečeň – môžeme bez nej žiť? 02 - Modified: 2022-07-29 08:21:40 - Feat.: - Title: Spoznajte signály chorej pečene
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
29. apríl 2024 06:49