Ide o vážne progresívne ochorenie, ktoré nevieme úplne vyliečiť.Foto: Shutterstock
StoryEditor

Srdcové zlyhávanie si zamieňame so starnutím

05.05.2023, 15:29

Prognóza pacienta so srdcovým zlyhávaním vo všeobecnosti nie je priaznivá. Počas života sa môže vyvinúť u jedného z desiatich ľudí.

Choroby srdca a ciev sú najčastejšou príčinou úmrtí na Slovensku, ročne im podľahne asi 25-tisíc ľudí, z toho dve tretiny súvisia práve so srdcovým zlyhávaním. Toto ochorenie si mnohí pacienti mylne zamieňajú so starnutím alebo s inými ochoreniami, najčastejšie s chorobami pľúc. Faktom však je, že ide o vážne progresívne ochorenie, ktoré nevieme úplne vyliečiť.

 

Prognóza nie je priaznivá

Prognóza pacienta so srdcovým zlyhávaním vo všeobecnosti nie je priaznivá. V priebehu piatich rokov od stanovenia diagnózy zomiera približne 50 % pacientov. „Pri srdcovom zlyhávaní ide o stav, keď srdce nie je schopné zabezpečiť prečerpávanie krvi do organizmu a zásobovať orgány či tkanivá kyslíkom a živinami. Počas života sa môže vyvinúť u jedného z desiatich ľudí,“ vysvetlila doc. MUDr. Eva Goncalvesová, kardiologička a prezidentka Slovenskej kardiologickej spoločnosti.

 

Kardiovaskulárne ochorenie časom vedie k srdcovému zlyhávaniu

 

Chronické srdcové zlyhávanie podľa doc. Goncalvesovej môže trvať mesiace či roky, pričom pacient o ňom ani nemusí vedieť. „Nebezpečenstvo tejto diagnózy spočíva práve v tom, že ľudia si jej príznaky mylne zamieňajú so starnutím," vysvetlila kardiologička a prezidentka Slovenskej kardiologickej spoločnosti doc. MUDr. Eva Goncalvesová, CSc.

Ak pacient utrpel infarkt, alebo trpí ischemickou chorobu srdca či iným kardiovaskulárnym ochorením, je vysoký predpoklad, že v neskoršom veku bude tento jeho zdravotný stav viesť k srdcovému zlyhávaniu.

 

Ťažké dýchanie, únava aj opuchy členkov

 

Zdravé srdce prečerpá za jednu minútu približne päť litrov krvi, keď je však so srdcom problém, prejavovať sa to môže dýchavičnosťou, celkovou slabosťou a únavou či opuchom členkov v dôsledku zadržiavania vody v tele. „V praxi sa stretávame s tým, že ľuďom napríklad robia problém aktivity, ktoré ešte nedávno vykonávali bez väčších problémov. Mnohí sa zase budia v noci s pocitom, že sa im ťažko dýcha, mylne to však pripisujú vyššiemu veku,“ doplnil MUDr. Peter Lesný, predseda pracovnej skupiny pre srdcové zlyhávanie Slovenskej kardiologickej spoločnosti.

 

Úmrtnosť je vyššia než niektoré onkologické diagnózy

 

V roku 2021 bolo podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií z dôvodu srdcového zlyhávania hospitalizovaných vyše 22-tisíc ľudí. Hospitalizáciu neprežije vôbec približne 9 % pacientov a po prepustení z nemocnice sa do dvoch mesiacov vráti až 15 % pacientov, práve opakované hospitalizácie, ktoré túto diagnózu sprevádzajú, sú veľkou záťažou pre systém zdravotníctva.

Úmrtnosť na srdcové zlyhávanie je dokonca vyššia v porovnaní s niektorými onkologickými ochoreniami. „Z hľadiska výskytu, mortality, počtu hospitalizácií i ekonomických nákladov predstavuje srdcové zlyhávanie väčšiu záťaž pre zdravotnú starostlivosť ako štyri najčastejšie malígne ochorenia – rakovina pľúc, hrubého čreva a konečníka, prostaty a močového mechúra – spolu. Mimoriadne dôležité je zachytiť  a liečiť pacientov včas,“ doplnil Lesný.

 

Problém je aj nízky záujem o svoje zdravie

 

Odborníci sa zhodujú v tom, že ľudí na Slovensku treba vzdelávať o symptómoch srdcového zlyhávania a posilniť systém starostlivosti o pacientov po prekonaní infarktu myokardu či pri iných problémoch so srdcom, ktoré môžu vyústiť do srdcového zlyhávania. „Nepriaznivé údaje o prežívaní pacientov po prepustení z nemocnice pri diagnóze srdcového zlyhávania súvisia aj s nedostatkom špecialistov. Pacienta by mal špecialista vidieť ideálne už do dvoch týždňov po ukončení hospitalizácie,“ vysvetlila Goncalvesová.

Srdcové zlyhávanie sa vyskytuje v 20 až 30 % u ľudí vo veku od 70 do 80 rokov, postihnúť môže aj mladšie ročníky nad 40 rokov. Za nepriaznivými štatistikami je podľa odborníkov mnohokrát aj nízky záujem Slovákov o starostlivosť o svoje zdravie. Pravidelná účasť na preventívnych prehliadkach u všeobecného lekára, pohyb a zdravý životný štýl vedia významne znížiť mnohé zdravotné riziká.

 

 

 

 

01 - Modified: 2023-04-27 13:40:25 - Feat.: 0 - Title: Pribúda ľudí s infarktmi 02 - Modified: 2023-02-06 12:14:03 - Feat.: 0 - Title: Na infarkt nemusíme zomierať. Ako ho prežiť? 03 - Modified: 2023-05-18 08:28:07 - Feat.: 0 - Title: Ako starnutie ovplyvňuje naše srdce 04 - Modified: 2022-08-18 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Búšenie srdca môže vystrašiť, čo sa za ním skrýva
01 - Modified: 2024-01-23 12:44:28 - Feat.: - Title: prof. Filip Málek Sme na prahu epidémie srdcového zlyhania 02 - Modified: 2023-06-19 18:42:05 - Feat.: - Title: Ako starne naše srdce? 03 - Modified: 2023-04-27 13:40:25 - Feat.: - Title: Pribúda ľudí s infarktmi 04 - Modified: 2023-05-18 08:28:07 - Feat.: - Title: Ako starnutie ovplyvňuje naše srdce 05 - Modified: 2022-10-03 13:00:00 - Feat.: - Title: Čo ešte neviete o svojom srdci? Otestujte sa!
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 07:29