Niektoré ženy zvládajú symptómy menopauzy lepšie a niektoré horšie.SNÍMKA: Dreamstime
StoryEditor

Každá žena po poslednej menštruácii by mala absolvovať dôležité vyšetrenie zamerané na hustotu kostí

19.10.2022, 09:00

Návaly na krku a hrudi, potenie, poruchy spánku, nervozita, bolesti hlavy, búšenie srdca či poruchy srdcového rytmu... Prechod je pre mnohé ženy obávaným obdobím...

Je potrebné upozorňovať nielen na klimaktérium, ale aj na menopauzu, postmenopauzu či senium. Téme sa venuje primár Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Otto Tomášů.

 

Svetový deň menopauzy si pripomíname 18. októbra, prečo je z vášho pohľadu dôležité upozorňovať na toto obdobie?

Cieľom je zvýšiť informovanosť hlavne laickej verejnosti o tejto problematike. Súvisí to aj s tým, že priemerná dĺžka života ženy sa predlžuje. Kým v roku 1900 nedosahovala priemerná dĺžka života ženy ani 50 rokov, v roku 2000 to bolo zhruba 82 rokov. Podiel obdobia postmenopauzy na dĺžke života sa teda zväčšuje a Svetová zdravotnícka organizácia odhaduje, že v roku 2030 bude na svete 1,2 miliardy žien vo veku nad 50 rokov, teda v období menopauzy. Výrazne teda stúpa počet žien, ktoré sú alebo budú v tomto vekovom období.

Na čo treba poukázať v súvislosti s menopauzou? Napríklad, mnohí si ju mýlia s klimaktériom. V akom veku nastupuje menopauza?

V súvislosti s touto problematikou sa stretávame s rôznymi pojmami ako klimaktérium, menopauza, postmenopauza. Klimaktérium (prechod) je obdobie života ženy, kedy dochádza postupne k znižovaniu tvorby pohlavných hormónov estrogénu a progesterónu vo vaječníkoch. Toto obdobie je charakterizované poruchami menštruačného cyklu a objavujú sa aj symptómy ako návaly, potenie, nespavosť. Tieto symptómy sa označujú vo všeobecnosti ako klimakterický syndróm. Toto obdobie sa najčastejšie vyskytuje vo veku 45 - 55 rokov. V dôsledku znižujúcich sa hladín estrogénov dochádza k poslednej menštruácii, k menopauze. K menopauze u nás dochádza najčastejšie vo veku 49 - 51 rokov.

Potom nastupuje obdobie postmenopauzy, kedy je produkcia hormónov z vaječníkov minimálna a žena nemá menštruáciu minimálne 12 mesiacov.

S akými negatívnymi sprievodnými javmi sa stretávate v praxi?

V praxi sa najčastejšie stretávame so symptómami prechodu ako sú návaly na krku a hrudi, potenie, hlavne v noci, poruchy spánku, nervozita, bolesti hlavy, búšenie srdca, poruchy srdcového rytmu. U 10 - 25 % žien sa objavujú už pred menopauzou. Tieto symptómy väčšinou ustupujú do 2 rokov, ale asi u 25 % žien pretrvávajú aj viac ako 5 rokov. Tieto ťažkosti neohrozujú vážnejšie zdravie ženy, ale zhoršujú kvalitu života, a preto ich netreba prehliadať.

Ovplyvňuje menopauza aj sexuálnu aktivitu alebo, čo má vplyv na priebeh samotnej menopauzy a na fakt, ako to dotyčná žena prežíva?

Niektoré ženy zvládajú tieto symptómy lepšie a niektoré horšie. Zatiaľ sa nevie, prečo je to tak. Pravdepodobne sú na príčine genetika, rasa, vek, fajčenie, spôsob života. Tiež sa objavujú ťažkosti ako suchosť pošvy, pálenie v pošve, čo významne ovplyvňuje aj sexuálny život žien. Za niekoľko rokov od menopauzy dochádza k príznakom ako je osteoporóza, čiže rednutie kostí, ktoré môže viesť k patologickým zlomeninám, hlavne v oblasti krčka stehnovej kosti, a k ateroskleróze, čo zvyšuje riziko infarktu myokardu a náhlej cievnej mozgovej príhody. Tieto príznaky ťažko poškodzujú zdravie a ohrozujú život ženy.

Dajú sa tieto nálady/príznaky zmierniť? Ako áno, máte nejaké tipy?

Príčinou všetkých týchto symptómov je pokles hladiny estrogénu. V súčasnosti je na trhu viacero prípravkov na rastlinnej báze, takzvaných fytopreparátov, ktoré môžu zmierniť najčastejšie symptómy. Dobré skúsenosti sú aj s alternatívnymi formami liečby ako je akupunktúra. Ak sú ťažkosti výraznejšie, prichádza do úvahy hormonálna substitučná liečba, čo sú prípravky s obsahom estrogénu, eventuálne aj progesterónu. Hormonálna substitučná liečba je účinná kauzálna liečba klimakterického syndrómu. Táto liečba musí byť prísne individuálna po vyšetrení pacientky a zvážení prínosu a rizík. Liečba má trvať len najkratší potrebný čas a v čo najnižšej dávke. Nemala by trvať dlhšie ako 5 rokov a pacientky musia byť pravidelne sledované aj s pravidelnými kontrolami mamografie a ultrazvukom prsníkov. Je to však liečba s najlepším efektom. V tejto súvislosti je potrebné dodať, že každá žena po menopauze by mala absolvovať vyšetrenie denzitometriu, za účelom stanovenia hustoty kostí.

V akom prípade odporúčate ženám vyhľadať pomoc psychológa?

Pomoc psychológa odporúčame ženám, ktoré majú vážne psychické ťažkosti až depresie. V mojej praxi som sa stretol s takými prípadmi len ojedinele, a to hlavne u mladších žien po chirurgickom odstránení obidvoch vaječníkov, kedy dochádza k okamžitému a prudkému poklesu hladiny hormónov a symptómy prechodu sú podstatne výraznejšie.

Po klimaktériu prichádza úplne nová fáza, odborne nazývaná senium. Ako by ste to zjednodušene vysvetlili?

Senium, čiže staroba, je obdobie v živote, ktorým je označované fyziologické starnutie. Staroba je obdobie života ovplyvnené vnútornými aj vonkajšími podmienkami. Dochádza k zjavným biologickým zmenám, objavujú sa degeneratívne premeny telesnej schránky a pokles funkcie metabolizmu. Proces starnutia je u každého človeka geneticky zakódovaný.

01 - Modified: 2022-10-18 16:07:57 - Feat.: 0 - Title: Akútne komplikácie: Ako ich spoznať a zvládnuť 02 - Modified: 2022-10-07 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vysoký tlak v pľúcach ničí aj srdce 03 - Modified: 2022-10-05 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Problémy s pankreasom odhalí test 04 - Modified: 2022-10-02 11:20:36 - Feat.: 0 - Title: Päť situácií, kedy je dôležité dopĺňať magnézium
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 14:58