Je nutné, aby profylaxiu nôh a chodidiel vykonával niekto, kto má dosť informácií a času na evidenciu zmien na nohách diabetika. Tým človekom je podológ alebo odborný pedikér.SNÍMKA: Shutterstock
StoryEditor

Ako mi môže pomôcť NEUROtest?

22.06.2022, 07:00

Je určený pre pacienta s diabetom na včasné zistenie syndrómu diabetickej nohy. O pár minút vie, či sú jeho chodidla citlivé a či včas odhalí poranenie alebo infekciu.

Neurotest je test, ktorým skúmame rozvoj periférnej autonómnej neuropatie, je určený na včasné zistenie syndrómu diabetickej nohy. Podstatou testu je zisťovanie činnosti periférnych nervov, ktoré sú zodpovedné za činnosť mirkocirkulačného obehu. Toto môžeme jednoducho pozorovať ako činnosť potných a mazových žliaz. Sú to žľazy, ktoré sa nachádzajú v strednej vrstve kože – zamši a sú prvotne zásobované veľmi malými cievkami – kapilárami. Kapiláry zásobujú povrchové časti kože látkami, ktoré sú nutné pre obnovu, regeneráciu povrchu kože a jej ochranu pred choroboplodnými mikróbmi.

Ako funguje periférny nervový systém

Sťahovanie a rozťahovanie kapilár má na starosti periférny nervový systém. Tento systém funguje tak, že keď je nám zima, cievy sa stiahnu – znížia zásobenie, a keď je nám teplo, sa roztiahnu – zvýšia zásobenie. Toto však funguje iba v prípade, že periférny nervový systém funguje správne.

Ak správne nefunguje, kapiláry sa uzatvoria a prestanú vyživovať najskôr žľazy. Mazové a potné žľazy sú preto ukazovateľmi v tomto teste. Ak sa poruší funkcia periférnych nervov, poruší sa ich kapilárny – mikrocirkulačný systém žliaz a tie prestanú vylučovať na povrch pokožky pot a maz a postupne zanikajú.

Neskôr sa poruší výživa ďalších dôležitých tkanív, čo vedie k stenčeniu kože a tvorbe ulcusov – vredov. Nervový systém je teda prvotne zodpovedný za to, že v povrchových častiach kože prebieha výživa tkanív krvou správne. Keď sa nervový systém poruší alebo znefunkční, ako napríklad pri cukrovke, nebudú povrchové vrstvy kože a ostatných tkanív správne zásobené krvou a nohy budú citlivejšie na zranenia, zápaly alebo prítomnosť patogénov.

Vieme presne zistiť poruchu nervu

Funkcia periférneho nervového systému sa odborne zisťuje na EMG – elektromyografe. Týmto spôsobom vyšetríme presne, na ktorom nerve je porucha, a vieme túto poruchu aj číselne ohodnotiť (kvantifikovať). Pomocou EMG teda zisťujeme, ktorú nervovú vetvu cukrovka zničila.

Pre základnú informáciu v počiatočných štádiách diabetu vyšetrenie pomocou neurotestu postačí. NEUROTEST je prvotným ukazovateľom diabetickej neuropatie, ukazuje nám teda poruchy mikrocirkulačného obehu na základe nesprávnej funkčnosti periférnych autonómnych nervov.

Ing. Milada Nádašiová, prezidentka Slovenskej

01 - Modified: 2022-06-01 09:18:37 - Feat.: 0 - Title: Rehabilitácia namiesto liekov 02 - Modified: 2022-06-01 08:21:55 - Feat.: 0 - Title: Najčastejšie kožné zmeny diabetikov 03 - Modified: 2022-05-13 08:01:48 - Feat.: 0 - Title: Cukrovka má dopad na všetky oblasti života diabetika
01 - Modified: 2023-04-13 12:00:00 - Feat.: - Title: Chodenie naboso má mnoho benefitov, diabetici by sa mu mali vyhnúť
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 02:52