Aj keď je plán plný čerstvej zeleniny, nemusíte sa báť toho, že strávite priveľa času každodenným nakupovaním.SNÍMKA: Michael Probst
StoryEditor

Tipy a triky, ktorými hladko preplávate NFI protokolom

13.07.2022, 10:00

Nie je náročné držať sa osobného plánu do posledného písmena, ak ste pripravení zdolať všetky výzvy.

Hoci sa zmení váš denný rytmus, spôsob nakupovania a sortiment zásob v chladničke a špajze, nemusí to znamenať, že vám veci začnú prerastať cez hlavu. Držte sa nasledujúcich rád a všetko bude jednoduchšie. Vďaka nim ušetríte kopu času a peňazí už od prvého dňa cesty za zdravím.

1. Za nákupmi raz týždenne

Aj keď je plán plný čerstvej zeleniny, nemusíte sa báť toho, že strávite priveľa času každodenným nakupovaním. Prečítajte si jedálniček a pripravte si podľa neho nákupný zoznam surovín, ktoré budete potrebovať v najbližších siedmich dňoch.

Plodovú zeleninu uskladníte v kartónovej škatuli v chladnej, tmavej špajze. Listová zelenina vo vaničkách si zachová sviežosť na spodnej polici chladničky. Koreňovú a hlúbovú zeleninu uložíte do novinami vystlaných zeleninových zásuviek v chladničke. Ovocie s avokádom patrí do kuchyne na stôl.

Strukoviny, obilniny, semienka a orechy budete mať v bezpečí a na očiach v uzavretých zaváracích pohároch. Každé dva dni spravte malú inventúru v ovocí a zelenine. Veľmi rýchlo si vyviniete cit pre nákup správneho množstva. Obzvlášť pozorní buďte pri lístkoch špenátu a rukoly, ktoré bude potrebné v druhej polovici týždňa pretriediť.

2. Semienka rozdrvte

Ak vám pri raňajkových ovsených vločkách dávajú zabrať ľanové semienka pri žuvaní, rýchlejšie si na ne zvyknete, ak ich rozdrvíte v mažiari alebo zomeliete na múku v trieštivom mlynčeku či kuchynskom robote.

Vždy si však pripravte iba také množstvo, ktoré spotrebujete v priebehu dvoch či troch dní. Čas ukáže, či so zmenou na tanieri oceníte semienka i v ich prírodnej, celistvej podobe.

3. Strukoviny bez konzervy

Konzerva predvareného cícera alebo fazule šetrí čas. Až dve tretiny ich ceny však ušetríte, ak sa rozhodnete variť si strukoviny doma. Navyše sa vyhnete soli, cukru a ďalším prísadám, ktoré pridali vo fabrike, aby chutili lepšie.

Fazuľu treba predmočiť aspoň na 8 hodín. Cíceru postačia 2 hodiny. Šošovica ožije už za pol hodiny. Následne ich uvaríte vo vode, až kým nezmäknú. Veľa času ušetrí elektrický tlakový hrniec. Cícer v ňom uvaríte za 11 minút, fazuľu za 10 a šošovicu za 5.

Jednoduché je to aj s množstvami. Hmotnosť suchej strukoviny sa po namočení a uvarení zdvojnásobí. Ak potrebujete na nasledujúce dva dni 100 gramov červenej fazule, navážte si jej pred namáčaním 50 gramov.

4. Pozor na papriku

Zelená, žltá a červená paprika sú základom jedálnička. Ide o ten istý druh, avšak v rôznom štádiu zrenia. Nekupujte balené rôznofarebné trio, ak to nie je nutné. Predajcovia zaň pýtajú dvojnásobnú cenu v porovnaní s paprikou predávanou na váhu.

Červenú v plnej zrelosti a žltú (niekedy oranžovú) nájdete v ponuke takmer stále. Problém je s tmavozelenou, ktorá z letnej ponuky často vypadáva. Špicatou zelenou (v skutočnosti bielou) paprikou ju sotva nahradíte, pohľadajte ju mimo siete supermarketov.

Paprika sa dá po nakrájaní na prúžky zmraziť bez toho, aby stratila formu. Týmto spôsobom môžete vykryť výkyvy v ponuke.

5. Namočené zrno sa uvarí rýchlejšie

Nie je úplne bežné namáčať hnedú ryžu pred varením. Ak jej však dáte čas, vo vode získa dvojnásobný objem a uvarí sa za polovicu času. Podobné je to so semienkami quinoa. Ak sa objavia v jedálničku, namočte ich hneď ráno, aby mali dostatok času na zmáčanie.

Guľatozrnná hnedá ryža chutí lepšie ako dlhozrnná, obsahuje však menej cennej vlákniny. Zhodnúť sa v jej označovaní nevedia ani predajcovia. Niektorí ju označujú ako hnedú, iní ako ryžu natural. V oboch prípadoch ide presne o to isté.

6. Kúzlo chladničky

Ryžu, quinou, fazuľu, cícer a šošovicu nemusíte variť denne čerstvé. V uzavretej dóze vydržia na vrchnej polici v chladničke 2 až 3 dni. Je to šikovné pri plánovaní varenia a šalátov. Ak si ich pripravíte vopred v potrebnom množstve, ušetríte veľa času v kuchyni.

Podobné je to s polievkami pripravenými podľa receptov. Kapustnica vám podľa rozpisu vyjde na dve veľké porcie, kelová polievka na tri. V prikrytom hrnci ich opäť udržíte v chladničke pri živote bez akejkoľvek ujmy.

7. Brokolicu do mrazničky

Brokolica je mimoriadne citlivá na starnutie. Zo zelenej začne meniť farbu na žltú a drobné zmenené kvietky sa začnú rozvíjať. Preto ju držte v zeleninovej zásuvke chladničky a denne kontrolujte. Ak si všimnete, že mení farbu, rozoberte ju na ružičky a zamrazte ich.

Môžete si byť istí, že dosiahnete vyššiu kvalitu ako pri tej, ktorú kupujete zmrazenú. Tú v továrni blanšírovali horúcou vodou, aby si zachovala vzhľad a zmenšila objem.

8. Mrazené suroviny nie sú oveľa horšie

V rozpuku leta ružičkový kel na pultoch predajní nenájdete. Mrazené čučoriedky a maliny stoja šestinu ceny v porovnaní s čerstvými. Výpadky z predaja má čerstvý karfiol, na núdzu môžete natrafiť aj pri brokolici a čerstvom hrášku.

Mrazenú, jednodruhovú zeleninu nájdete v každom supermarkete a nespravíte chybu, ak sa rozhodnete používať ju. Je to šikovná náhrada čerstvej zeleniny a železná zásoba na dni, keď čosi zabudnete nakúpiť alebo sa rozhodnete oddialiť nákupy o deň či dva pre víkend alebo sviatok.

Ak je čosi v čerstvom stave neprimerane drahé, hľadajte náhradu v mraziacom boxe. Nie je nutné, aby ste platili viac, ako musíte.

9. Brokolicu, karfiol a kel krájajte vopred

Niektoré živiny sa musia spárovať s enzýmami, aby boli pre zdravie prospešné. Príkladom je brokolica, karfiol, kel a ružičkový kel. Aby sa v nich vytvorilo dostatočné množstvo sulforafánu, nakrájajte ich pred varením s predstihom aspoň 45 minút. Čím drobnejšie budú kúsky, tým viac tejto cennej živiny vznikne.

Takejto príprave sa môžete vyhnúť v prípade, ak je súčasťou predpísaného chodu zelený šalát s rukolou. Jej lístky obsahujú v surovom stave potrebný enzým.

10. Nestresujte sa bez príčiny

Niektoré suroviny sú ako ponorka. Objavia sa iba raz začas a potom neviete, čo s nimi. Nevyhláste pohotovosť len preto, že sa v jedálnom lístku objavila miso pasta na prípravu polievky a vy neviete, kde ju kúpiť. Ide o doplnkovú surovinu na ochutenie, ktorú môžete nahradiť zeleninovým bujónom. Mohlo by vás mrzieť, že ste kúpili 400-gramové vrecúško, ktoré bude stáť celé týždne bez použitia v chladničke.

Niekedy vás núdza môže pritlačiť k náhodnej improvizácii. Nič sa nestane, ak v obchode práve dnes nemajú hnedú šošovicu (tá bežná je zelená), zdravý obchodík je zavretý a objednávka z internetového obchodu ešte nedorazila. Ak dnes použijete obyčajnú, nabudúce už budete mať tú správnu.

Celozrnnú žemličku môžete nahradiť celozrnným wrapom alebo knäckebrotom, dokonca si môžete z celozrnnej múky a vody zamiesiť cesto a z neho upiecť placku na suchej panvici. Potrvá niekoľko týždňov, kým budete na každú situáciu prirodzene pripravení.

11. Pozor na avokádo

Avokádo sa v rozpisoch objavuje často a určite neprehliadnete, že ide o jednu z najdrahších surovín. Kupujte ho vždy nezrelé, s kúskom stonky, bez otlačených miest a poškodení. Budete ho v chladnej špajze brzdiť očami, aby neprezrelo. Obzvlášť, ak máte ešte dva-tri kúsky v zálohe na ďalšie dni.

Ak žiada rozpis iba polovičku, tú druhú spolu s kôstkou polejte citrónovou šťavou a uzavrite do dózy. V chladničke vám bez prístupu vzduchu vydrží vo fit stave ešte 2 až 3 dni. V chlade dokážete spomaliť zrenie celých plodov, v miske s jablkami či banánmi zasa urýchlite ich zrenie na expresnú rýchlosť.

12. Dodržujte denný režim

Raňajky o šiestej, obed o dvanástej a večera o šiestej. Ak vám dosiaľ chýbal pravidelný rytmus pri jedení, vytvorte si návyk, aby sa váš metabolizmus dokázal správne naladiť. Ako si rozvrhnete čas, je iba na vás. Dôležité je, aby medzi večerou a raňajkami bolo dosť hluchého času bez jedenia.

Nejaký čas si budete musieť privykať na to, že hlavným jedlom dňa nie je obed, ale večera. Telo si však postupne navykne na gigantické dvoj- či trojchodové menu, ktoré si pýta svoj čas na to, aby ste ho zjedli. Neurobíte chybu, ak večeru rozdelíte na dve posedenia. Všetko by ste však mali zjesť v rozpätí dvoch hodín.

13. Nezabudnite sa napiť

Je iba jeden spôsob, ako získate kontrolu nad svojím pitným režimom. Postavte na stôl sklený džbán, naplňte ho vodou a pristavte sa pri ňom pri každej príležitosti. Ak máte denne prijať predpísané množstvo vody, bez neustáleho pripomínania vám to nepôjde.

Voda je kľúčová pre všetky pochody v tele, ktoré počas dodržiavania NFI protokolu prebiehajú. Liečite svoje telo, prijímate cenné látky a zbavujete sa tých, ktoré organizmus vylúčil.

Milan Gigel

01 - Modified: 2022-07-13 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Stravovací program, ktorý zlepší glykémie 02 - Modified: 2022-06-20 13:00:00 - Feat.: 0 - Title: Energiu môžeme doplniť jedlom, pohybom aj pitným režimom 03 - Modified: 2022-07-12 11:59:50 - Feat.: 0 - Title: Stravovanie v lete treba prispôsobiť horúčavám
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 13:53:56 - Feat.: - Title: Chrípka dokáže ohroziť na živote 03 - Modified: 2023-09-01 06:05:49 - Feat.: - Title: Hlivu a jej účinok na glykémie štúdujú vedci 04 - Modified: 2023-11-21 12:02:21 - Feat.: - Title: HUBAMI pre lepšie glykémie 05 - Modified: 2024-01-29 10:08:31 - Feat.: - Title: Príbeh Petra: Zbavil som sa inzulínu aj liekov na cukrovku
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
11. apríl 2024 19:47