Mini-laparoskopické operácie sa vykonávajú v rámci jednodňovej chirurgie.SNÍMKA: dreamstime
StoryEditor

Trápi vás pruh? Zbaviť sa ho dá jednodňovou operáciou

13.06.2022, 10:56

Najmodernejšie mini-laparoskopické operácie sú riešením aj pri slabinovej prietrži (pruhu).

„Ak pacienti odkladali liečbu pruhu zo strachu pred bežnou operáciou, nová unikátna technológia im umožňuje fungovať už na druhý deň a takmer bez bolesti,“ hovorí o novinke primár chirurgického oddelenia bratislavského Inštitútu zdravia a krásy Frais MUDr. Martin Hladík.

Pruh patrí k častým problémom

Slabinová prietrž, známa ako pruh, sa už aj na Slovensku dá riešiť mini-invazívne v rámci jednodňovej chirurgie. Ako podotýka primár Hladík, pruh patrí k častým problémom, no mnohí Slováci ho neriešia, pretože sa obávajú klasickej otvorenej operácie, ako aj pooperačných komplikácií. „Nová unikátna technológia mini-laparoskopických operácií umožňuje pacientom fungovať v bežnom režime už na druhý deň a takmer bez bolesti, čo je veľkou výhodou aj v porovnaní s bežnou laparoskopiuou,“ podotýka primár.

Pruh môže vzniknúť na rôznych miestach

Pruh podľa štatistík postihuje skôr mužov než ženy, veľký podiel tu však zohráva aj genetika, no tiež zlý životný štýl. Môže vzniknúť na rôznych miestach tela, pričom ho spôsobuje patologický presun orgánov, prípadne tkanív z miesta ich prirodzeného uloženia na iné.

S nejakým druhom pruhu dnes pritom zápasí takmer každý desiaty človek, no operáciu či už zo strachu, alebo zdĺhavosti liečby odkladá. Spočiatku síce pruh môže pacientovi spôsobovať len menší diskomfort, no zanedbanie jeho riešenia vie prerásť až do odumretia či zápalu „zaškrtených“ brušných orgánov a tkanív.

Operáciou sa totiž pruh odstráni, čím sa výrazne zníži riziko ohrozenia zdravia. Pacientov však pri klasickej operácii odrádza práve dlhá čakacia doba na operáciu, ale aj riziko operačných a pooperačných komplikácií.

Mini-laparoskopia vie riziká znížiť na minimum

„Operáciu vykonávame za pomoci najmodernejšej optiky a miniaturizovaných nástrojov s priemerom iba 3,5 mm, ktorými sa dostávame do operačného priestoru. Vstupná rana je veľmi malá, zákrok je extrémne presný a bezpečný, v dôsledku čoho sa minimalizuje riziko poškodenia tkanív, prípadného krvácania, infekcií alebo komplikácií, ako aj pooperačných bolestí,“ vysvetľuje MUDr. Martin Hladík s tým, že pacientovi to zároveň umožňuje veľmi rýchlu rekonvalescenciu, a teda aj takmer okamžitý návrat k bežnému životu.

Rany sú takmer neviditeľné

Veľkosť rán je výrazne menšia aj v porovnaní s bežnou laparoskopickou operáciou. Otvory sú obvykle tri, dva s priemerom 3,5 mm a tretí má 5-10 mm. „Súčtom veľkostí rán vieme ísť pri mini-laparoskopii už pod 1,7 centimetra, rany sú teda takmer neviditeľné“ hovorí primár Hladík.

Na rozdiel od bežnej laparokoskopie sa ani nešijú, nie je tak potrebné vyberať stehy. Najneskôr na druhý deň je pacient prepustený do domácej liečby, zvyčajne úplne bez bolesti a potreby užívania analgetík. Nasledujúci týždeň je však dôležité dodržiavať pokojový režim bez ťažkej fyzickej práce či športovania.

Zákrok za jediný deň

Mini-laparoskopické operácie sa vykonávajú v rámci jednodňovej chirurgie, čo je ich ďalšia výhoda. „Pre maximálny komfort pacienta prispôsobíme termín jeho preferenciám. Operácie dokážeme vykonávať denne, pričom pacient u nás absolvuje aj všetky predoperačné vyšetrenia,“ hovorí primár.

Najčastejším druhom pruhu je inguinálna hernia, teda slabinový, či trieslový pruh, lokalizovaný v slabinách, ktorého obsahom býva väčšinou časť čreva. „Práve mini-laparoskopia tu prináša nové možnosti rýchlej a bezbolestnej liečby a pacientovi umožňuje takmer okamžitý návrat k bežnému životu,“ podotýka.

Mini-laparoskopickou metódou dnes možno úspešne operovať aj žlčník, slepé črevo, ako aj rôzne druhy zrastov.

(TASR)

01 - Modified: 2023-07-24 14:35:04 - Feat.: - Title: Odstavajú vám uši? Pomôže plastika 02 - Modified: 2023-04-11 04:46:31 - Feat.: - Title: Predoperačné vyšetrenie by nemalo byť staršie ako dva týždne 03 - Modified: 2022-10-27 17:00:29 - Feat.: - Title: V Martine uskutočnili autotransplantáciu Langerhansových ostrovčekov 04 - Modified: 2023-03-10 08:00:00 - Feat.: - Title: AKO sa pripraviť na operáciu? 05 - Modified: 2022-09-12 10:53:03 - Feat.: - Title: Najčastejšou zlomeninou u seniorov je stehenná kosť, príčinou je pád
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 15:40