Hoci žlčník vyzerá ako malý detský balónik, jeho funkcia je mimoriadne dôležitá. „Hromadí sa v ňom žlč, ktorá je potrebná na lepšie trávenie mastných jedál,“ vysvetľuje chirurg MUDr. Július Muranský z kliniky jednodňovej chirurgie v Bratislave. Žlč sa podľa neho vytvára v pečeňových bunkách a do žlčníka ju privádzajú žlčovody.
Prečo vzniká bolesť?
Ochorenie žlčníka je podľa Muranského asi také staré ako ľudstvo samo. Problém vzniká v dôsledku konzumácie mastných jedál, resp. veľkého objemu jedál, prejedaním sa a zlými stravovacími návykmi.
„Záchvat vzniká po jedle, žlčník sa snaží stiahnuť a vypudiť žlč, keď narazí na prekážku, t. j. kameň, vznikajú kolikovité bolesti, ktoré sa častejšie vyskytujú u žien ako mužov,“ vysvetľuje chirurg. Výskyt kameňov podľa neho stúpa s pribúdajúcim vekom, rizikovou skupinou sú obézni ľudia, resp. ľudia s nadváhou.
Čo robiť pri záchvate?
Typickým signálom je nechutenstvo, nafukovanie, pocit tlaku v bruchu. „Prejavom žlčníkovej koliky je silná a veľmi nepríjemná bolesť pod pravým rebrom s vyžarovaním do pravej lopatky, oblasť je veľmi citlivá na dotyk,“ uvádza Muránský. Bolesť vzniká vtedy, keď sa žlčník snaží vypudiť žlč, potom sa na chvíľu unaví a koliesko takto pokračuje ďalej, až dovtedy, kým sa žlč neuvoľní. Potom bolesť ustupuje.
Dĺžka trvania záchvatu je podľa chirurga individuálna, môže to byť niekoľko minút, ale aj hodín. „Keďže ide o veľmi silnú bolesť, pacienti vnímajú návštevu lekára veľakrát ako záchranu,“ dodáva s tým, že v žiadnom prípade neodporúča, aby si pacienti snažili preliečiť žlčníkový záchvat sami doma. „Rozhodne treba čo najskôr vyhľadať lekára,“ pripomína.
Najskôr diéta, potom operácia
Cieľom lekárov je žlčník najprv upokojiť a až potom sa operuje, dovtedy je pacient na diéte. Treba úplne vylúčiť mastné jedlá a jesť len diétne, napríklad sucháre, tyčinky atď. Dôležitý je pravidelný pitný režim. To môže podľa Muranského trvať niekoľko dní, resp. týždňov.
Liečba zameraná na to, aby nevznikali prekážky v odtoku žlče. „Žlčník ako ľudský orgán nie je pre život človeka nevyhnutný, preto keď sú v žlčníku nahromadené kamene, vyberá sa celý žlčník,“ vysvetľuje chirurg. Po jeho odstránení odteká žlč do dvanástnika. Rozdiel je len v tom, že sa nekumuluje, ale odteká kontinuálne. Po operácii sa mení spôsob trávenia.
„Pri žlčníkovom záchvate by mal pacient čo najskôr vyhľadať lekársku pomoc, v žiadnom prípade by sa nemal spoliehať na to, že záchvat prejde sám,“ upozorňuje Muranský. To, že koliku môže vyvolať stres, je podľa neho len mýtus.
Možnosti operácie:
1. Laparoskopická operácia žlčníka (cholecystektómia)
- ide o najčastejší spôsob, dnes by mala byť úplným štandardom,
- výhodou je, že ide o jednodňový zákrok, je krátka rekonvalescencia a minimálne riziká v porovnaní s klasickou otvorenou operáciou (tá by sa mala vykonávať len pri komplikáciách alebo vážnych nálezoch na žlčníku),
- zákrok sa robí v celkovej anestézii a trvá približne 30 minút,
- určite však neodporúčame podceňovať rekonvalescenciu a pacient by mal dodržiavať odporúčania lekára,
- viditeľnosť jaziev je vďaka použitiu najmodernejšej laparoskopickej technológie len minimálna.
2. Endoskopická Retrográdna Cholangio Pankreatografia ERCP
- ide o odstránenie kameňov endoskopickou metódou,
- cez ústa a žalúdok sa zavedie gastroskop/duodenoskop, ktorý sa dostane až do žlčovodov a kameň vytiahne, teda sa žlčové cesty uvoľnia, následne dochádza k obnoveniu odtoku žlče a pankreatických vývodov,
- touto metódou je možné odstrániť kamene zo žlčových ciest, pokiaľ však nejaké ostanú v žlčníku, žlčník ich môže opäť vypudiť.
Čo sú žlčníkové kamene?
Vysvetľuje chirurg Július Muranský
Žlčníkové kamene sú stvrdnuté súčasti žlče, môžu sa usadiť v žlčníku alebo žlčových cestách. Mnoho ľudí má dlhší čas žlčníkové kamene a ani o tom nevedia, zistia to len vtedy, keď už dostanú záchvat, prípadne náhodne pri vyšetreniach, ako je ultrazvuk, CT alebo MRI. Komplikácie spôsobujú zápaly žlčníka alebo žlčových ciest alebo ide o upchatia žlčovými kameňmi.
Keď raz vznikne zápal, spravidla sa po nejakom čase zase opakuje, keďže v žlčníku už je usadený bakteriálny infekt, ktorý spôsobuje opakované problémy.
Ak sú kamene maličké, môžu sa dostať do žlčových ciest a vytvoriť rovnaké príznaky, ako keď sú v žlčníku. Typickým príznakom je opäť kolika a tentoraz aj ožltnutie kože pacienta. Najväčšou prekážkou býva prechod do dvanástnika, kde sa nachádza tzv. Oddiho sfinkter (zvierač), a keď sa neuvoľní natoľko, aby kameň prešiel, dochádza ku komplikácii zvanej pankreatitída (zápal pankreasu).
Ktorým potravinám sa treba po operácii vyhnúť?
- vyprážané, pikantné, korenené a presolené jedlá,
- čerstvé pečivo a chlieb, kysnuté cesto, palacinky, šišky,
- cukrárske výrobky, čokoláda, kakao,
- omeleta, praženica, konzervy, kompóty,
- zelenina: kapusta, hrach, fazuľa, kel, kaleráb, reďkovka,
- všetky druhy ovocia s obsahom drobných zrniečok (maliny, ostružiny, ríbezle, čučoriedky, jahody, figy, hrozno),
- kačica, hus, mastné ryby, salámy, klobásy, oškvarky,
- nápoje: čierna káva, alkohol, chladené nápoje, bublinkové nápoje.