Medicínsky ide o appendix, ale všetci ho poznáme ako slepé črevo. Podľa MUDr. Jána Grolmusa, primára chirurgického oddelenia nemocnice v Žiari nad Hronom, je to slepý výbežok hrubého čreva a nachádza sa na pravej strane podbrušia. „Slepé črevo je vnímané ako zásobáreň prospešných baktérií črevnej mikroflóry. Pokiaľ organizmus prekoná ochorenie, ktoré spôsobí nerovnováhu baktérií v črevách, môže ich ‘doplniť‘ práve zo slepého čreva,“ vysvetľuje primár. Taktiež sa podľa neho podieľa na funkcii imunitného systému. Ak sa zapáli a chirurgicky odstráni, nemá významný vplyv na celkové zdravie.
MUDr. Grolmus ďalej uvádza, že zápal slepého čreva (apendicitída) patrí medzi najčastejšie náhle brušné príhody. „Vyskytnúť sa môže kedykoľvek a v každom veku. Hlavné príčiny vzniku zápalu nie sú presne známe, existujú však rizikové faktory, ktoré môžu prispieť k rozvinutiu zápalu,“ hovorí primár s tým, že konkrétne je to jeho dĺžka, nesprávna výživa, hromadenie črevného obsahu, nerovnováha črevnej mikroflóry a tiež časté užívanie antibiotík.
Prezradí ho bolesť
Pre zápal slepého čreva je typické hlavne to, že príznaky sa objavia náhle a rýchlo sa vyvíjajú. Primár chirurgie vysvetľuje, že zápal signalizuje bolesť v nadbrušku, ktorá sa premiestni do pravého podbruška. K nej sa pridáva nevoľnosť, vracanie, zastavenie stolice i plynov. „Sprievodným príznakom je aj zvýšená teplota, horúčka a zrýchlený pulz. Pravá časť podbrušia je v prípade zápalu citlivejšia na dotyk. Bolesť brucha sa postupne zhoršuje, máva kolikovitý charakter, ale môže aj dočasne ustupovať. Je tiež pravdepodobné, že vo vzpriamenej polohe budú príznaky zápalu horšie a silná bolesť bude chorého nútiť schúliť sa do úľavovej polohy s pokrčenými nohami,“ vysvetľuje primár. Je podľa neho dôležité nečakať a ihneď vyhľadať lekársku pomoc.
Jediným riešením je operácia
Ak má človek podozrenie na toto ochorenie, je potrebné urýchlene navštíviť lekára/chirurga. Na zistenie zápalu slepého čreva vykonáva lekár klinické vyšetrenie, ktoré zahŕňa meranie teploty, pulzu, dychovej frekvencie, vyšetrenie brucha pohmatom, poklepom a vypočutím črevných pohybov, vykonáva sa tiež vyšetrenie konečníka, odber krvi na potvrdenie prebiehajúceho zápalu a vylúčenie iných ochorení. Ďalej je pacient odoslaný na vyšetrenie brucha ultrazvukom alebo CT prístrojom.
„V počiatočných fázach zápalu je možné podstúpiť konzervatívnu liečbu, ktorá predstavuje pobyt na nemocničnom lôžku spojený s podávaním výživy infúziou, ľadovými obkladmi a antibiotikami. Zápal môže ustúpiť a opäť sa vrátiť, preto jediným konečným riešením je operácia (apendektómia),“ uvádza primár Grolmus.
Ide o bežnú operáciu
„Chirurgického zákroku, pri ktorom je odstránený zapálený červovitý výbežok slepého čreva, sa netreba obávať. Ide o jednu z najbežnejších operácií, ktorú chirurgovia vykonávajú. Odstránenie slepého čreva nemá na ľudský organizmus negatívny vplyv,“ vysvetľuje primár Grolmus s tým, že vykonávajú najmä laparoskopické odstránenie slepého čreva. Ide o šetrnejšiu metódu, pri ktorej sa cez tri menšie otvory zavedie kamera a tenké operačné nástroje.
„Všetko prebehne rýchlo a bez nutnosti otvárať brušnú dutinu, čím sa tiež skracuje čas hojenia a následného pobytu v nemocnici. Komplikácie pri apendektómii sú zriedkavé,“ dodáva.
Nutná diéta
Po hospitalizácii v nemocnici je najdôležitejšie dodržiavať šetriacu diétu (bezzvyškovú), ktorá po sebe necháva čo najmenej nestráviteľných zvyškov a nedráždi črevá. „Je potrebné vynechať korenené, vyprážané jedlá a nápoje s alkoholom, taktiež potraviny, ktoré spôsobujú nadúvanie, ako je karfiol, kapusta, brokolica, strukoviny, čerstvé pečivo a ďalšie,“ radí odborník. Nevhodné je tiež celozrnné pečivo, citrusy, orechy, semienka, strukoviny a podobne. Ďalším dôležitým bodom počas hojenia operačných rán je podľa primára nevhodnosť kúpania. „Krátke sprchovanie je možné až po niekoľkých dňoch. Ranu je potrebné pravidelne ošetrovať podľa pokynov ošetrujúceho lekára,“ hovorí s tým, že dĺžka pracovnej neschopnosti závisí od mnohých faktorov, spravidla ide o dva až tri týždne, niekedy aj viac.