(4 porcie)
Suroviny:
500 g očistených topinambur (7,5 SJ),
100 g mrkvy (1 SJ),
100 g mladého zeleru (0 SJ),
100 g šampiňónov (0 SJ),
1-2 cibuľky (50 –100 g/0 SJ),
2 paradajky (100 g/0 SJ),
2 papriky 100g (0 SJ),
zeleninový vývar,
petržlenová vňať,
1 mladý kaleráb (150g/0 SJ),
1 lyžica oleja (10 g/0 SJ),
mleté čierne korenie, soľ,
mletá červená paprika,
rascu, 1 strúčik cesnaku.
Postup: Zeleninu umyjeme, očistíme a pokrájame na rovnaké kocky. Paradajky pokrájame na štvrtinky a šampiňóny po umytí a zbavení vrchnej šupky prepolíme alebo rozštvrtíme (podľa veľkosti). Cibuľku pokrájame najemno a speníme ju na oleji spolu s rozotreným cesnakom a rascou. Odstavíme z plameňa, pridáme červenú papriku, zamiešame, zalejeme vývarom a pridáme všetku pripravenú zeleninu a topinambury. Dochutíme soľou a korením. Uvaríme do mäkka, ale nerozvaríme. Do hotového gulášu nakoniec pridáme najemno pokrájanú petržlenovú vňať.
Podávame ako hlavný chod s kúskom celozrnného chleba (25g /1 SJ).
Energetická a výživová hodnota 1 porcie: 182 kcal, 760 kJ, 5,2 g B, 3,3 g T, 2 SJ