Oz KlaudiaOz Klaudia
StoryEditor

Na život s diabetom nemusíte byť sami

17.05.2022, 12:00

Život s diabetom pre samotného človeka bez opory predstavuje záťažový „beh na dlhé trate“, a to bez možnosti oddychu od „sladkých povinností“.

Pretože zistením diabetu sa dostáva každý do zajatia nekonečných podmienok a často celé roky bez odbornej pomoci funguje so zbytočnými komplikáciami sám vo vyčerpávajúcom režime „pokus – omyl“.

Integračno-edukačné podujatia KlauDIA

V snahe pomáhať deťom/rodinám, chrániť a podporovať ich celkové zdravie, posúvať užitočné informácie za prítomnosti profesionálov, pomáhať činmi či zamedzovať vylúčeniu zo spoločenského života dlhoročne organizujeme integračné, vzdelávacie, kultúrno-spoločenské a športové podujatia vždy s kamarátmi pre našich členov a nových kamarátov, aby vedeli, že na komplikovaný život s diabetom nie sú sami a nezostávajú sami ani počas rizikového obdobia, ktoré prinášajú covidové časy.

Naša činnosť je pestrá

Sociálna izolácia bez možnosti stretávania a realizovania spoločensko-vzdelávacích podujatí spôsobuje veľké problémy mnohým rodinám, preto sme okamžite po uvoľnení pandemických opatrení v chránenom režime za prísneho rešpektovania aktuálne platných nariadení ÚVZ SR aj vo veľmi rizikovom období realizovali edukačno-integračné podujatia pre vás a svojim členom nepretržite zabezpečujeme včasnú intervenciu.

Napriek tomu, že patríme medzi najmenšie a najmladšie občianske združenia, je naša činnosť veľmi pestrá. Okrem komplexnej edukačnej starostlivosti o dia komunitu v spolupráci s ošetrujúcimi lekármi sa ako jediné záujmové združenie v SR profesionálne venujeme celkovej prevencii malnutrície, nutričnej podpore a špecializovanej liečebnej výžive. Zážitkové hodiny Nutričnej akadémie oslovili už viac ako 5 000 absolventov a kalendár plánovaných podujatí je už teraz poriadne zaplnený.

Čo sa nám podarilo v roku 2021?

1. Hneď na začiatku júla sme mali plné ruky práce pri spoluorganizovaní podujatia „Na krídlach leta“, kde celý charitatívny program zabezpečili úžasní kamaráti a umelci z našej dia komunity. Veľké poďakovanie patrí účinkujúcim – šikovným Stanzáčkam, Nelke a Natálke Zemanovej, mládežníckej skupine THE WILD YOUTH, Dúhalke, Divadielku Svetielku, Jarinovi Francovi s partiou parkouristov 3R Club, Kulymu so skupinou Desmod, moderátorke Nikolete Kováčovej, umeleckej agentúre KINGA a všetkým obetavým dobrovoľníkom, ktorí napriek tomu, že mnohí sami denne zvládajú sladké nástrahy celoživotného ochorenia, prišli pomôcť a podporiť rodiny zápasiace s onkologickými ochoreniami.

2. Jedinečný DIA deň pre deti má už 7-ročnú históriu. Vždy deťom, rodinám i nováčikom na toto integračno-edukačné podujatie pripravujeme prekvapenia a pozývame obľúbených hostí, kamarátov. V lete sme si naplno užili zábavu pri bezpečnej sacharidovej párty so sladkou autogramiádou v spoločnosti Zuzky Haasovej a Vilka Schowanetza.

3. Jedenásty rok pravidelne cestujeme k Diačikom, aby sme im pomohli zabezpečiť nepretržitý zdravotný dohľad a nutričnú podporu počas detského letného rekondično-edukačného dia tábora u Janky Pavlusíkovej a Evky Korenej.

Diačikom sme venovali aj augustový víkend, počas ktorého organizovali pre mladých dospelých rekondično-edukačný víkend s turistikou vo Vrátnej doline.

4. Zorganizovali sme mnohé edukačné stretnutia pre deti, rodiny i seniorov v ZSS. Medzi podujatia s medzinárodnou účasťou patrilo edukačné popoludnie realizované v spolupráci obcou Lužianky – Deň prevencie s Nutričnou akadémiou v Lužiankach, na ktorom sa zúčastnil i časopis Diabetik, pre deti bola pripravená zábavná zóna s animátormi, okrem výnimočnej historickej zbierky zdravotných pomôcok Bc. Janka Švolíka odzneli cenné prednášky od MUDr. Janky Belákovej, MUDr. Bohuslava Kločáka, spoločnosti TOPNATUR, Nutričnej akadémie, nechýbali poradenské stánky spoločností Abbott, Lorex a VšZP.

5. Diapozitívcami sme boli v septembri už tretí rok, aby sme počas medzinárodného cyklomaratónu Okolo Slovenska spolupatrične odjazdili etapu pre verejnosť a v stánku Diapozitívcov poskytovali nutričné poradenstvo dobrovoľnícky na profesionálnej úrovni, ako aj členovia SDS/SLS spoločne so Spišiačikom a MUDr. Barákom z Diadoru. Za KlauDIA pricestovalo do Košíc 15 aktívnych účastníkov, Spišiačik sa zapojil s celou úžasnou partiou a prekvapením bolo, že napriek početnej členskej základni i histórii neprišla podujatie podporiť účasťou ani jedna rodina s deťmi, mladými dospelými zo Zväzu diabetikov Slovenska.

01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/ludia-ako-vy, menuAlias = ludia-ako-vy, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 01:12