Aktívnejší prístup a pohyb môže pacientom značne pomôcť.Foto: Pixabay
StoryEditor

Skleróza multiplex vedie k invalidizácii, dôležitý je pohyb

29.05.2023, 00:00

Ide o chronické zápalové ochorenie, ktoré poškodzuje centrálny nervový systém. Príčiny vzniku tohto ochorenia dodnes nie sú známe a aj keď ochorenie nie je vyliečiteľné, je - pri včasnej diagnostike – dobre liečiteľné.

Skleróza multiplex je chronické zápalové ochorenie, ktoré poškodzuje centrálny nervový systém.  Je najčastejšou neúrazovou príčinou invalidizácie mladých ľudí vo veku 20 – 40 rokov a celosvetovo postihuje viac ako 2,5 milióna ľudí.

Združenie Spolu Môžeme sa tento rok rozhodlo viac hovoriť o zdravom stravovaní, pohybe a možnom vplyve životného štýlu na samotné ochorenie.

 

Veľkým prínosom je akýkoľvek pohyb

Príčiny vzniku tohto ochorenia dodnes nie sú známe a aj keď ochorenie nie je vyliečiteľné, je - pri včasnej diagnostike – dobre liečiteľné. Skleróza multiplex je najčastejšou neúrazovou príčinou invalidizácie mladých ľudí vo veku 20 – 40 rokov a celosvetovo postihuje viac ako 2,5 milióna ľudí.

„Mnoho ľudí s ochorením skleróza multiplex sa trápi s únavou i psychickými problémami,“ vysvetľuje zakladateľka iniciatívy Spolu Môžeme Helena Šurinová. „Od odborníkov a odborníčok však vieme, že práve aktívnejší prístup a pohyb môže pacientom značne pomôcť. Samozrejme, netreba chcieť zabehnúť maratón, veľkým prínosom je akýkoľvek pohyb, ktorý robí pacientom dobre fyzicky, i psychicky. Aj od samotných pacientov vieme, že k tomu, aby sa cítili lepšie, stačí aj malá prechádzka a strečing.“

 

Združenie Spolu Môžeme pomáha pacientom so sklerózou multiplex už od roku 2017. Iniciatíva upozorňuje na fakt, že o ochorení skleróza multiplex sa stále hovorí málo a v spoločnosti o nej koluje mnoho predsudkov. Členky združenia preto veria, že pripomenutím Svetového dňa diagnózy „SM“ prispejú k povedomiu o tomto neľahkom ochorení, k povzbudeniu novodiagnostikovaných pacientov, a tiež podpore tých, ktorí s týmto chronickým ochorením žijú už dlhšie.

Iniciatíva už zorganizovala viacero webinárov o zdravom varení, psychohygiene či možnostiach cvičenia s fyzioterapeutmi.

 

01 - Modified: 2023-04-06 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pri bolestiach svalov a kĺbov pomáha liečba rázovými vlnami 02 - Modified: 2022-09-19 14:13:28 - Feat.: 0 - Title: Nepotrebujete byť športovcom, aby ste sa mohli hýbať. Viete, aký je najbezpečnejší pohyb pre starších? 03 - Modified: 2022-05-30 09:29:47 - Feat.: 0 - Title: Pravidelný pohyb môže spomaliť starnutie 04 - Modified: 2022-06-01 09:18:37 - Feat.: 0 - Title: Rehabilitácia namiesto liekov
menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 03:21