Pomáhajú k správnej funkcii všetkých telesných orgánov.Foto: Pixabay
StoryEditor

Stavte na citróny: Osviežia, podporia imunitu

02.06.2023, 09:00

Sú mnohými charakterizované ako regulárna superpotravina. Obľubujú ich kuchyne po celom svete. Okrem toho, že dodávajú potrebnú energizujúcu iskru jedlám, majú skvelé antioxidačné schopnosti, ktoré by mali zaujímať aj diabetikov.

Či už budete citróny kombinovať s bylinkami alebo korením alebo po nich siahnete v osviežujúcom sorbete, určite vás nesklamú. Dodajú chuť mnohým omáčkam, dresingom a marinádam. Sú úžasným zdrojom vitamínu C, ktorý je vďaka silnému antioxidačnému pôsobeniu dôležitý aj pri cukrovke.

Citróny sú prospešné diabetikom z mnohých dôvodov

Diabetici by sa mali o citróny zaujímať prevažne ako o dobrý zdroj imunite prospešného vitamínu C. Ten, okrem toho, že podporuje úspešnú prevenciu komplikácií cukrovky, je dôležitý na zachovanie mnohých normálnych funkcií vášho organizmu. Okrem iného podporuje správne využitie železa telom. Preto je jedným z pomocníkov pri riešení anemických stavov. Rovnako funguje ako prekurzor tvorby kožného kolagénu.

 

Vitamín C zohráva úlohu pri zachovaní optimálneho stavu pohybového aparátu, zubov, cievnej sústavy a podporuje dobré energetické spaľovanie.

 

Ako silný bojovník proti zápalu napomáha citrón eliminácii prejavov vnútorných aj vonkajších infekcií. O citrónoch sa vďaka tomu, že majú diuretické schopnosti (odvádzajú z tela vodu), hovorí aj ako o dobrom pomocníkovi pri snahe o stratu kíl navyše. Citrusové plody vykazujú zdravotnú prospešnosť hlavne vďaka obsahu bioflavonoidov, o ktorých sa uvádza, že sú dôležité v rámci prevencie vzniku rakoviny, kardiovaskulárnych chorôb a civilizačných chorôb. Jedna zo štúdií American Heart Association uvádza, že citrusové plody podporujú zníženie rizika ischemickej mŕtvice u žien.

Citrón pomôže podporiť nervový systém a dodá energiu

Citróny sú síce kyslé, ale čo sa týka vyváženého pH organizmu, fungujú presne opačne. Akonáhle sa dostanú do kontaktu s tráviacimi enzýmami, pomáhajú eliminovať prekyslenie. Vďaka obsahu vitamínu C sú výbornými spojencami proti prejavom únavy. Tento mocný vitamín sa podieľa na premene tyrozínu (funguje ako prekurzor hormónov dopamínu norepinefrínu a adrenalínu) na neurotransmitery.

 

Pokiaľ siahnete po citróne, dodáte jeho konzumáciou telu tiež folát (vitamín B9 alebo kyselina listová). Táto kyselina je dôležitá pre normálny vývoj ľudského plodu, pri krvotvorbe, syntéze aminokyselín.

 

Folát tiež podporuje vyvážený energetický metabolizmus homocysteínu, podieľa sa na normálnej činnosti imunitného systému, udržuje vyrovnané energetické rezervy. Prispieva k normálnym funkciám srdca a ciev. Draslík obsiahnutý v citrónoch okrem iného podporuje zachovanie dobrej kondície nervového systému.

Na čo dať pozor pri konzumácii citrónov

Citróny sú vyhľadávané prevažne ako tráviaca tonika. Užívateľ by však mal mať na pamäti, že u niektorých jedincov môžu spôsobiť pálenie záhy alebo gastroezofageálny reflux, ak sú konzumované vo veľkom množstve alebo po dlhú dobu. V niektorých prípadoch sa môže dostaviť nevoľnosť, bolesti brucha alebo zvracanie.

 

Pretože má citrón diuretické schopnosti, je potrebné pri jeho konzumácii dodržiavať odporúčaný denný pitný režim.

 

Pokiaľ si pripravujete citrónovú vodu, dbajte na to, aby nebola príliš kyslá z dôvodu možného poškodenia zubnej skloviny. Citrón ako taký nie je vhodný pre pacientov s hiátovou kýlou, peptickou ezofagitídou, žalúdočnými vredmi, žlčovými kameňmi. Môže ovplyvniť účinky niektorých druhov liekov.

 

Zdroj vitamínu C pre zachovanie krásnej a zdravej pleti

Žltý kyslý hrdina je vyhľadávaným kozmetickým prostriedkom. V pestujúcich produktoch ho nájdete hlavne vo výrobkoch pre starostlivosť o mastnú alebo problematickú pleť, má taktiež schopnosť znižovať prejavy predčasného starnutia a pôsobí ako ochrana pokožky pred pôsobením voľných radikálov. Znižuje produkciu vlasového mazu a dodáva vašej hrive potrebnú vitalitu.

V kozmetike sa citrón používa buď vo forme esenciálneho oleja (ten, ktorý je lisovaný, je fototoxický, do domácky vyrobených pästidiel si kúpte ten destilovaný, bez kumarínov). Výborným pomocníkom šťastnej pleti je taktiež nekonzervovaný citrónový hydrolát. Používa sa na tonizáciu pokožky, namiesto vlasového kondicionéra, alebo ho môžete naliať do difuzéra. Je vyhľadávaný napríklad pri tehotenskej nevoľnosti.

01 - Modified: 2023-05-31 14:53:12 - Feat.: 0 - Title: Bez úpravy stravy liečba diabetikov zlyháva 02 - Modified: 2023-05-22 13:50:01 - Feat.: 0 - Title: Stravovanie diabetika v rodine 03 - Modified: 2023-03-16 08:50:16 - Feat.: 0 - Title: Minerály. Telo bez nich nedokáže fungovať 04 - Modified: 2022-12-05 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako má vyzerať tanier diabetika?
01 - Modified: 2023-03-01 05:53:16 - Feat.: - Title: Zinok a imunita – ako to funguje 02 - Modified: 2023-04-27 12:49:05 - Feat.: - Title: Imunitu treba posilňovať neustále 03 - Modified: 2023-04-16 12:00:00 - Feat.: - Title: Viete ako pracuje imunita? Otestujte sa! 04 - Modified: 2022-12-20 15:44:17 - Feat.: - Title: Chrípka naberá na sile. Začala epidémia 05 - Modified: 2022-12-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Ako má vyzerať tanier diabetika?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 02:34