Pixabay (Ilustračná snímka)
StoryEditor

Najobľúbenejší vitamín je C, ukázal prieskum

15.07.2021, 16:00
Autor:
(dia)(dia)
Hoci nepatria medzi lieky, výživové doplnky podporujú organizmus, aby správne fungoval. Tretina Slovákov ich podľa prieskumu užíva každý deň.

Výživové doplnky sú koncentrované doplnky živín. Patria medzi ne vitamíny, stopové prvky, rôzne bielkoviny, aminokyseliny a ďalšie. „Každý lekár vám povie, že výživové doplnky nikdy nenahradia zdravý životný štýl a plnohodnotnú stravu, hoci mnoho ľudí ich berie práve preto, že niektorú zložku životosprávy zanedbávajú,“ hovorí MUDr. Sylvia Pastová. Napriek tomu má podľa nej zmysel výživové doplnky pri vhodnom výbere a najmä dodržaní dávkovania užívať.

Tretina ich konzumuje denne


Z aktuálneho prieskumu pre slovenskú biotechnologickú spoločnosť Natures vyplýva, že až 36 % opýtaných Slovákov užíva výživové doplnky každý deň. „Je to celkom potešiteľné číslo, no keď sa na výsledky prieskumu pozrieme lepšie, nenaznačujú až také dobré správy. Napríklad fakt, že väčšina ľudí pravidelne užíva vitamín C, ktorý sa však dá ľahko získať z čerstvej stravy, asi nie je až také pozitívne zistenie,“ hodnotí odborník na imunitu Adrián Doboly zo spoločnosti Natures.

Kraľuje vitamín C


Ktoré doplnky výživy kupujeme a užívame najčastejšie? Už spomínaný vitamín C, ktorý priemerne užíva 46,8 % Slovákov. Zaujímavé je, že jeho užívanie s pribúdajúcimi rokmi klesá. Najviac vitamínu C si dopriavajú mladí vo veku od 18 až 26 rokov, vo forme doplnku výživy ho užíva až 61,3 % z nich. Podobne to robí aj takmer 60 % ľudí vo veku 27 až 35 rokov. Číslo potom postupne klesá a keď prídeme k 65-ročným, užíva ho iba tretina.

Druhé je déčko


Druhým najčastejšie užívaným doplnkom výživy je vitamín D. Ten na rozdiel od vitamínu C nevie ľudský organizmus získať v dostatočnom množstve z prirodzených zdrojov, napríklad zo stravy.

Na svoju tvorbu totiž potrebuje UVB žiarenie zo slnka, ktoré nie je okrem leta dostatočne intenzívne.


„Slnečný vitamín“ je pritom veľmi dôležitý na správne fungovanie imunitného systému. Aktivuje najmä vrodenú imunitu, podieľa sa na tvorbe množstva látok, ktorých úlohou je rozpoznať a zlikvidovať škodliviny, vírusy a baktérie. Pri nedostatku vitamínu D máme v tele menej buniek imunitného systému a sme náchylnejší na rôzne choroby a infekcie.

Najnovšie výskumy preukázali aj priamu súvislosť medzi nedostatkom „slnečného vitamínu“ a zvýšenou náchylnosťou na vznik cukrovky, reumy, roztrúsenej sklerózy, astmy či depresií. Nedostatok vitamínu D prispieva aj k nedostatočnej absorpcii vápnika do kostí, prípadne i zvýšenému ukladaniu vápnika do mäkkých tkanív – srdca, ciev, obličiek, čo spôsobuje ďalšie zdravotné problémy.

Déčka potrebujeme viac


Hoci vitamín D je druhým najčastejšie užívaným doplnkom výživy, podľa odborníkov ho neberieme dosť. Pravidelne ním svoje telo podporuje iba štvrtina opýtaných. „Vzhľadom na všeobecný nedostatok vitamínu D v dnešnej populácii a ešte aj v súvislosti s vekovou skladbou našej populácie, v ktorej je takmer 40 percent ľudí starších ako 45 rokov, by som očakával, že užívanie výživových doplnkov s vitamínom D bude vyššie,“ konštatuje Doboly.

Zázrak z huby – betaglukány


Zarážajúce je, ako málo ľudí užíva výživové doplnky s betaglukánom, priemerne iba 0,8 % opýtaných. Je to zároveň jediný doplnok výživy, ktorý mladí ľudia neužívajú vôbec a jeho profity poznajú a využívajú najmä aktívni ľudia v strednom veku.
Podľa odborníkov na imunitu je to škoda a pripisujú to na vrub faktu, že betaglukán a jeho účinky ľudia buď vôbec nepoznajú, alebo vyskúšali nie práve najkvalitnejšie doplnky výživy.

„Môže to byť jedna z príčin, pretože inak existuje niekoľko desiatok tisíc článkov a štúdií, ktoré opisujú účinky betaglukánu na imunitný systém buniek, zvierat i ľudí a zároveň poukazujú na jeho bezpečnosť. Odporúčal by som, aby si zákazník overil aspoň deklarované špecifikácie, keďže laboratórne merania sú pre individuálneho zákazníka finančne náročné,“ hovorí Doboly.

Výborné na podporu imunity


Betaglukány sú zložené cukry. Tvoria základný stavebný prvok niektorých húb, napríklad hlivy ustricovej. Ich účinky pri podpore imunitného systému a regenerácii organizmu sú obrovské.


Betaglukány patria medzi imunomodulátory, ktoré sa mimoriadne odporúčajú na prevenciu a podporu liečby aj v súčasnosti takého obávaného ochorenia, akým je COVID-19. „Ideálne je užívať preparáty s betaglukánom čo najväčšej čistoty, teda 93 %, ktorý je bezpečný aj pre deti, je dobre tolerovaný a dá sa užívať dlhodobo bez rizika predávkovania alebo vzniku závislosti,“ odporúča Doboly. Mnohé štúdie preukázali, že betaglukán má nielen schopnosť posilňovať imunitný systém, ale aj regenerovať tkanivá.

Chorí muži siahajú po doplnkoch častejšie

  • pravidelne alebo s kratšími prestávkami výživové doplnky svojmu organizmu dopraje viac ako štvrtina opýtaných
  • takmer 10 % opýtaných si do svojej dennej rutiny zaradí výživové doplnky iba v období, keď sú chorí, a to viac mužov (11,9 %) ako žien (7,8 %)
  • najviac výživových doplnkov počas choroby užívajú muži vo veku 54 až 65 rokov, je ich až 12,3 %. V tesnom závese za nimi sú mladíci od 18 do 26 rokov
  • každý desiaty z nich si počas choroby naordinuje doplnky výživy na podporu imunity
  • 7,6 % opýtaných výživové doplnky vôbec neužíva a 3,2 % iba teraz počas pandémie

článok vyšiel v časopise Rytmus života Rodinné zdravie

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 02:12