Pečené kačacie stehná
(4 porcie)
0 SJ
Suroviny:
4 kačacie stehná
štvrť jablka aj so šupkou
majorán
mletá rasca, soľ, voda
Postup: Kačacie stehná umyjeme, zasolíme a necháme prikryté alobalom cez noc v chladničke. Na druhý deň ich posypeme pomletou rascou, podrveným majoránom a podľa potreby ešte posolíme. Kožu popicháme ihlicou, aby tuk pri pečení vytekal
a uložíme stehná do pekáča. Podlejem vodou, k stehnám pridáme kúsok jablka, pekáč zakryjeme vrchnákom alebo
alobalom a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 150°C asi hodinu.
Pekáč odkryjeme, stehná polejeme výpekom a podľa potreby podlievame. Keď je mäso mäkké, zvýšime teplotu na 200°C a chvíľu zapečieme do červena. Z pekáča vyberieme jablko a výpek zlejeme. Podávame s dusenou kapustou a lokšami.
Energetická a výživová hodnota 1 porcie: 189 kcal, 790 kJ, 25,9 g B, 8,4 g T, 0 SJ
Lokše
(12 kusov)
1 ks = 2 SJ, 12 kusov = 18 SJ
Suroviny:
500 g zemiakov,
150 g hladkej múky,
soľ,
tuk z pečených stehien na potieranie,
múka na posýpanie dosky
Postup: Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke v osolenej vode. Po uvarení zlejeme vodu, necháme ich vychladnúť a ošúpeme. Postrúhame na jemnom strúhadle (alebo pomelieme na mäsovom mlynčeku), osolíme a zasypeme múkou. Vypracujeme
jemné vláčne cesto. Na pomúčenej doske vytvarujeme valček v hrúbke 5 cm. Rozdelíme ho na 12 rovnakých kúskov, ktoré po
jednom rozvaľkáme na pomúčenej doske, na hrúbku pol cm. Nasucho opečieme po oboch stranách na čistej keramickej platni alebo teflónovej panvici. Horúce lokše potrieme výpekom a ukladáme na seba. Prikryté necháme spariť, aby boli vláčne.