Ako diabetici by ste s počítaním sacharidových jednotiek nemali mať problémy. Ak sa ale občas potrápite nad tým, ako sa k výsledku dopracovať, pomôžeme vám, ktoré informácie na etikete potravín sú pre vás dôležité a poradíme vám aj to, ako sa orientovať v rôznych výživových tabuľkách.
Nie len cukry
Z etikety si nestačí prečítať len obsah sacharidov a premeniť ho na sacharidové jednotky (SJ). Prečo? Pri obsahu sacharidov bývajú uvedené aj cukry. Ide o informáciu, aký podiel z celkových sacharidov sú zastúpené jednoduché sacharidy ((glukóza, fruktóza, sacharóza). Niektorí z vás robia pri prepočítavaní sacharidov na SJ chybu. Prepočítavate totiž len časť, uvedenú ako cukry. Všímať si však musíte celkový počet sacharidov a tie podeliť číslom 10.
Je to možné?
Dá sa určiť počet SJ potraviny, keď je na etikete uvedená len energetická hodnota? Výpočet SJ je možný len u potravín, ktoré sú stopercentnými sacharidovými potravinami bez obsahu iných živín, t. j. bielkovín a tukov. V opačnom prípade prepočet na SJ nie je možný.
Diabetická diéta a počet SJ
Nejeden diabetik sa pozastaví nad otázkou, prečo diabetická diéta s obsahom 18 SJ nezodpovedá len 180 g sacharidov. Diabetik totiž konzumuje aj voľnú zeleninu, ktorá sa do obsahu SJ nepočíta a predsa obsahuje malú časť sacharidov (od 2 do 6 g na 100 g v porcii). Rovnako sa do obsahu SJ nepočítajú potraviny živočíšneho pôvodu, ktoré obsahujú tiež určité percento sacharidov (mäso a mäsové výrobky od 1 do 3 g na 100 g v porcii, syry od 1 do 4 g sacharidov na 100 g).
To je zároveň aj vysvetlenie, prečo je rozdiel medzi celodenným obsahom sacharidov v diabetickej diéte, keď sa počítajú gramy sacharidov a nie SJ v jedle.
Jednoduchší spôsob
Aby ste to mali jednoduchšie, snažte sa počítať SJ v jedle a neriešte spôsob, ako sa dopracovať k výsledku, koľko gramov sacharidov obsahuje vaša celodenná strava. Vďaka SJ sa ľahšie nastavíte na inzulínovú liečbu. Môžete si tak prispôsobiť počet SJ v celodennom stravovaní podľa vašej hmotnosti a prerozdeliť ich na porcie jedla podľa liečby a glykémií pred a po jedle. Množstvo ostatných nezapočítateľných potravín v rozpise stravy vám poslúži ako informácia o zastúpení ostatných živín z energetickej hodnoty stravy.
Potraviny vhodné len na preliečenie hypoglykémie
Potravina |
1 SJ |
Odhad množstva |
kcal pre 1 SJ |
GI |
Hroznový cukor |
10 g |
1 PL |
40 |
100 |
Kryštálový cukor |
10 g |
1 PL |
40 |
70 |
Práškový cukor |
10 g |
1 PL |
40 |
70 |
Med |
13 g |
1 PL |
42 |
85 |
Ovocný nápoj sladený cukrom |
100 ml |
pol pohára |
40 |
70
|
Dajte si 1 SJ s vysokým GI a 1 až 2 SJ s nižším GI, aby glykémia po preliečení hypoglykémie znovu rýchlo neklesla.
Množstvá pre 1 SJ podľa údajov na etikete výrobkov. Potraviny živočíšneho pôvodu v množstve, ktoré započítame do počtu SJ v jedle.
Potravina |
1 SJ |
kcal pre 1 SJ |
Kravské domáce mlieko (3,8 % T) |
215g |
144 |
Nízkotučné mlieko |
210 g |
99 |
Plnotučné mlieko |
210 g |
135 |
Sušené mlieko |
25 g |
124 |
Biely jogurt (1,5 % T) |
200 g |
102 |
Smotanový jogurt (3,5 % T) |
200 g |
150 |
Ovocný jogurt |
65 g |
66 |
Kefír |
335 g |
164 |
Acidofilné mlieko |
250 g |
158 |
Cmar |
250 g |
98 |
Srvátka |
210 g |
100 |
Smotana do kávy (10 % T) |
210 g |
256 |
Smotana (12 % T) |
230 g |
315 |
Smotana (30 – 33 % T) |
330 g |
1040 |
Chudý tvaroh |
250 g |
245 |
Šalát z tresky |
145 g |
270 |
Glykemický index (GI) potravín s vyšším obsahom tuku je primerane nižší ako nízkotučných potravín. Ak ste obézni, nízkotučné potraviny sú pre vás prínosom, ale pri sledovaní glykémie majú rýchlejší dopad na hladinu krvného cukru. Na GI majú vplyv bielkoviny a tuky prítomné v potravine s obsahom sacharidov.
Domáce mlieko má vysoké percento tuku. Nie je vhodné pri nadváhe a pre diabetika s vyššími hodnotami cholesterolu a tuku v krvi.
Vylúčte laktózu
Patríte medzi diabetikov, ktorých tráviaci systém nie je schopný stráviť mliečny cukor – laktózu? Väčšinou pomôže vylúčiť zo stravy len mlieko ako nápoj, ale mnohí z vás by ste mali laktózu úplne vyradiť aj v skrytej podobe. Pri výbere potravín buďte dôslední. Čítajte etiketu na výrobkoch a okrem obsahu sacharidov sledujte, či potravina neobsahuje laktózu. Výrobky sú spravidla označené „Mínus L“. Trh ponúka bezlaktózové mlieko, jogurty, syry a iné vhodné potraviny, ktoré zabezpečia prísun minerálnych látok, ktoré by človek prijal v klasických mliečnych výrobkoch a mlieku.
Množstvá pre 1 SJ vypočítané z údajov na etikete výrobku s označením bez laktózy.
Potravina bez laktózy |
1 SJ |
kcal pre 1 SJ |
Nízkotučný tvaroh (balenie 200 g/ks) |
250 g |
155 |
Polotučné mlieko |
200 g |
96 |
Ovsený krém – smotana |
125 g |
151 |
Ryžový nápoj (bez lepku) |
90 g |
52 |
Ovsený nápoj |
135 g |
62 |
Ovsený nápoj s vápnikom |
150 g |
67 |
Kamutový nápoj |
100 g |
51 |
Špaldový nápoj |
100 g |
53 |
Kokosové mlieko čokoládové (bez lepku) |
100 g |
53 |
Ovsený krém |
125 g |
151 |
Kokosové mlieko |
525 g |
141 |
Syr mascarpone (balenie 200 g, porciu 50 – 70 g nepočítať!) |
235 g |
956
|
Kakaový jogurt (1 ks 125 g/2 SJ/156 kcal) |
60 g |
75 |
Ovocný jogurt (1 ks 150 g/2,5 SJ/187 kcal) |
60 – 65 g |
75 – 81 |
Biely jogurt |
175 g |
131 |
Tabuľka SJ pre diabetikov bez komplikácií
(Poznámka: pri pečive je potrebné posudzovať veľkosť 1 ks, pretože jeho hmotnosť môže byť v niektorých regiónoch rozdielna.)
Potravina |
1 SJ |
kcal pre 1 SJ |
GI |
Pšeničná, ražná múka |
15 g |
52 |
70 – 85 |
Pohánková múka |
15 g |
54 |
50 |
Celozrnná múka |
15 – 20 g |
54 – 64 |
65 – 70 |
Amarantová múka |
15 – 16 g |
56 – 60 |
70 |
Diabet-Mix múka |
18 g |
59 |
nízky |
Ryžová múka |
14 g |
56 |
70 – 80 |
Pšeničná krupica |
15 g |
52 |
65 |
Pohánková krupica |
14 g |
48 |
50 |
Pohánkové krúpy |
14 g |
46 |
50 |
Surový kuskus |
15 g |
52 |
64 |
Knäckebrot |
20 g |
58 |
30 – 70 |
Ovsené vločky |
20 g |
73 |
56 – 69 |
Müsli – ovocné vločky |
17 g |
58 |
55 |
Konzumný chlieb |
20 g |
46 |
70 – 80 |
Celozrnný chlieb |
25 g |
60 |
64 |
Biely chlieb |
20 g |
48 |
70 |
Biely rožok (40 – 60 g) |
18 g |
52 |
70 – 80 |
Celozrnný rožok (50 g) |
28 g |
260 |
60 – 65 |
Grahamový rožok (40 – 60 g) |
20 g |
59 |
56 |
Strúhanka |
15 g |
53 |
70 |
Surové cestoviny |
13 – 15 g |
46 – 53 |
70 |
Varené cestoviny |
40 g |
50 |
55 |
Varená knedľa |
22 – 25 g |
53 – 60 |
70 |
Biela ryža |
13 – 15 g |
46 – 53 |
56 – 58 |
Varená, dusená ryža |
40 – 4 5g |
47 – 50 |
70 |
Naturálna ryža |
14 g |
47 |
50 |
Naturálna ryža varená |
45 g |
50 |
56 – 69 |
Basmati ryža dusená |
37 – 40 g |
56 – 60 |
50 |
Celozrnné má prednosť
Ako diabetici by ste mali konzumovať najmä celozrnné potraviny s vyšším obsahom vlákniny. Múka Diabet-Mix, ktorá v poslednom čase zaujíma hlavne mladých diabetikov, má oproti obyčajnej múke nižší GI, t. j. pomalšiu odpoveď na glykémiu, čo je pozitívne. Má nižší obsah sacharidov, ktoré glykémiu ovplyvňujú, obsahuje viac vlákniny a pre nižší GI zasýti na dlhšiu dobu. Jej konzumácia sa nezavrhuje, ale dodržať pomer živín v strave je potrebné. Vhodná je pre diabetikov – športovcov s vyšším energetickým výdajom. Avšak pre vysoký obsah bielkovín je pre organizmus a obličky záťažou. Takže ak trpíte diabetickou nefropatiou alebo pri bezpurínovej diéte, nie je pre vás vhodná.
Potraviny s upravením množstva pre 1 SJ na základe nových informácií z etikety a novších výživových tabuliek.
Potravina |
1 SJ |
Kcal pre 1 SJ |
Vlákniny na 1 SJ |
GI |
Arašidy |
45 |
254 |
2,6 g |
20 |
Mandle |
53 – 55 g |
326 – 338 |
3,3 g |
15 |
Vlašské orechy |
71 g |
481 |
4,2 g |
15 – 30 |
Slnečnicové semená |
67 g |
390 |
4,2 g |
35 |
Fazuľa suchá |
30 g |
84 |
0,9 g |
28 – 30 |
Hrach suchý |
20 – 25 g |
80 |
2,9 g |
30 |
Šošovica surová |
26 – 30 g |
78 – 90 |
2,7 g |
30 |
Cícer |
25 g |
69 |
4,2 g |
30 |
Sója |
60 g |
266 |
1,4 g |
15 |
Poznámka: Uvedené potraviny v tejto tabuľke nie sú vhodné pre tých z vás, ktorí máte ordinovanú stravu v šetriacej úprave. Sú to potraviny nafukujúce a ťažko stráviteľné.
Zemiaky, započítateľná zelenina a strukoviny
Potravina |
1 SJ |
kcal pre 1 SJ |
Vláknina na 1 SJ |
GI |
Zemiaky opečené |
56 – 60 |
59 – 52 |
1 g |
90 |
Zemiaky varené (podľa obsahu vody) |
60 – 65 |
47 – 50 |
1,3 g |
70 – 87 |
Zemiakové hranolky smažené |
35 |
92 |
1,4 g |
90 |
Baláty – sladké zemiaky |
60 g |
52 |
1,8 g |
52 |
Topinambury |
65 g |
48 |
2,3 g |
50 |
Mrkva surová |
190 |
40 |
5,7 g |
35 |
Červená repa |
105 |
45 |
2,9 g |
30 |
Potravina |
1 SJ |
Odhad množstva |
kcal pre 1 SJ |
Vláknina na 1 SJ |
GI |
Ananás |
90 g |
koliesko |
40 |
1,2 g |
66 |
Banán |
50 g |
polovica malého |
47 |
0,9 g |
60 |
Broskyňa |
95 g |
1 ks |
40 |
1,3 g |
40 |
Čerešne |
75 g |
za misku 200 ml |
41 |
0,4 g |
20 |
Grapefruit |
120 g |
polovica |
41 |
1,9 g |
22 |
Hrozno |
65 g |
malý strapček |
40 |
1 g |
40 |
Hruška |
95 g |
1 malá |
41 |
2,3 g |
35 |
Jablko |
90 – 95 g |
1 malé |
40 |
1,7 g |
38 |
Jahody |
150 g |
10 malých |
57 |
2,9 g |
41 |
Kivi |
85 g |
1 väčšie |
43 |
0,9 g |
42 |
Mandarínky |
120 g |
2 malé |
41 |
1,8 g |
45 |
Marhule |
105 g |
2 – 3 ks |
40 |
1,1 g |
45 |
Melón cukrový |
125 g |
vážiť |
40 |
1,1 g |
60 |
Melón červený |
160 g |
2 – 3 krajce |
40 |
0,5 g |
60 |
Pomaranč |
110 g |
1 malý |
40 |
2 g |
35 |
Ríbezle |
160 g |
7 PL |
53 |
4,9 g |
25 |
Slivky |
80 g |
3 – 4 ks |
41 |
1,2 g |
22 |
Brusnice |
160 g |
za misku 200 ml |
56 |
4,6 g |
45 |
Pri pracovaní s tabuľkami so SJ si prispôsobte a upravte množstvo potravín tak, aby ste dosahovali dobré glykémie.
Správne počítajte
1 SJ sa rovná 10 g sacharidov bez vlákniny. 1 SJ a GI potravín sa odvíja od 10 g glukózy, ktorá má 10 g sacharidov a GI 100. 1 g sacharidov vydá 4 kcal, 1 g vlákniny len 2 – 3 kcal. To znamená, že množstvo pre 1 SJ by nemalo mať nižšiu energetickú hodnotu ako 40 kcal. Mierna alebo niekedy aj výrazne vyššia energetická hodnota signalizuje, že potravina okrem sacharidov obsahuje aj bielkoviny a tuky.
Celulóza aj vláknina
Sacharidy sú súhrnom všetkých sacharidov, do ktorých sa zahŕňa aj celulóza a vláknina, ktoré patria do skupiny polysacharidov. Tvoria menšiu časť energie ako ostatné sacharidy. Pre zdravie človeka je vláknina prínosom a pri potravinách s jej obsahom proces trávenia prebieha pomalšie. Potraviny s vlákninou majú nižší GI.
Tabuľky SJ berte ako orientačný materiál.
Zdroje vápnika:
mlieko
sardinky
mäso
zelenina
zeleninové vňate
mak
mandle
orechy
semiačka
strukoviny
tofu
ovocie
Ak na etikete výrobku nenájdete informáciu o energetickej a výživovej hodnote, je len na vás, aby ste si ju otestovali a jej množstvo potom odhadli na základe vlastnej glykémie.