Podiel žien s tehotenskou cukrovkou stúpa s vekom.Foto: Dreamstime
StoryEditor

Tehotenská cukrovka je čoraz častejšia: zvyšuje riziko rozvoja cukrovky 2. typu a s ňou spojených komplikácií

31.01.2024, 13:08

V priemere jednu z ôsmich žien postihne tehotenská cukrovka. Podľa dát zdravotnej poisťovne Dôvera jej výskyt s vekom žien stúpa.

S týmto ochorením prichádza viacero rizík – až v 60 % prípadov sa môže po pôrode rozvinúť do nevyliečiteľnej cukrovky 2. typu. Je preto dôležité, aby si ženy po pôrode našli na seba čas a absolvovali ideálne do pol roka kontrolu hladiny cukru v krvi.

Tehotenská cukrovka, známa aj ako gestačný diabetes mellitus, zvykne po pôrode alebo šestonedelí prirodzene odznieť. Vzniká, keď tvorba špecifických hormónov počas tehotenstva negatívne ovplyvňuje funkciu inzulínu, čím sa zvyšuje hladina cukru v krvi.

Pri nedostatočnej liečbe môže toto ochorenie už počas tehotenstva viesť k závažným rizikám a komplikáciám u matky – zvýšeniu krvného tlaku, opuchom, infekciám a tiež komplikovanejšiemu pôrodu v dôsledku toho, že dieťa sa v tomto prípade rodí relatívne veľké. Keďže rast plodu nie je primeraný rozvoju vnútorných orgánov, tehotenská cukrovka môže spôsobiť problémy aj dieťaťu – ochorenie dýchacej sústavy, poruchy srdcového rytmu alebo iné ochorenia v neskoršom veku. Popri všetkých rizikách odborníci upozorňujú primárne na spojitosť „krátkodobej“ tehotenskej cukrovky s celoživotným ochorením cukrovky 2. typu. Podľa štatistík sa môže do tohto nevyliečiteľného ochorenia rozvinúť po pôrode až 60 % prípadov tehotenskej cukrovky.

 

Tehotenská cukrovka postihuje každé ôsme tehotenstvo

 

Podľa aktuálnych dát zdravotnej poisťovne Dôvera má skúsenosť s tehotenskou cukrovkou v priemere už každá ôsma žena. Od roku 2015 pritom možno sledovať jej nárast. „Celkový nárast tehotenskej cukrovky sa pripisuje najmä zmene životného štýlu, rastúcemu výskytu obezity, prediabetu a odsúvaniu tehotenstva do vyššieho veku,“ vysvetľuje Roman Mužik, manažér odboru stratégie a inovácií v zdravotníctve v zdravotnej poisťovni Dôvera.

Podiel žien s tehotenskou cukrovkou stúpa s vekom. Kým u mladých žien má gestačný diabetes približne každá desiata tehotná, u rodičiek okolo 40-tky je to už takmer každá piata. Zároveň platí, že ak sa tehotenská cukrovka vyskytla v jednom tehotenstve, pravdepodobne neminie tehotnú ani v tých nasledujúcich.

 

Zisťuje sa dvojfázovo

Tehotenskú cukrovku zisťuje v rámci skríningu gynekológ dvojfázovo - v prvom a v druhom trimestri. Podľa dát Dôvery má niektorým zo spôsobov vyšetrenú hladinu cukru v krvi počas tehotenstva viac ako 90 % mamičiek. „Ak je ženám diagnostikovaná tehotenská cukrovka, mali by počas tehotenstva dodržiavať diabetickú diétu, mať dostatok pohybu a dôkladne si sledovať hladinu cukru v krvi. Ak im lekár predpíše aj liečbu inzulínom, je potrebné ju užívať. Iba takto možno znížiť riziko tehotenských a pôrodných komplikácií u seba, ale aj u plodu,“ odporúča MVDr. Mária Popaďáková, edukátorka programu DôveraPomáha diabetikom.

Lekári zdôrazňujú, aby ženy, ktoré prekonali tehotenskú cukrovku, vo vlastnom záujme pamätali na pravidelné kontroly cukru v krvi. „Po pôrode je dôležité do pol roka absolvovať kontrolu cukru v krvi, ktorá vylúči diabetes 2. typu. Napriek tomu, že je to už diagnóza na celý život, na túto kontrolu príde po pôrode len tretina žien s tehotenskou cukrovkou,“ upozorňuje Roman Mužik. Ak má žena s gestačným diabetom po pôrode nadváhu či obezitu, mala by venovať tomuto problému pozornosť o to viac, a zároveň pracovať na redukcii svojej hmotnosti.

Kľúčový je aktívny prístup žien po diagnostike ochorenia

Budúce mamičky po zistenej tehotenskej cukrovke potrebujú veľmi rýchlo pochopiť zásady jej liečby a riziká, ktoré so sebou toto ochorenie prináša v tehotenstve, ale aj po ňom. „Mnoho matiek na seba zabúda alebo o tomto zdravotnom riziku nevie. Preto ich vzdelávame, ako tehotenstvo zvládnuť s minimom rizík pre seba a dieťa a pripomíname im aj popôrodné kontroly,” približuje za poisťovňu Dôvera Mária Popaďáková. Ženám s tehotenskou cukrovkou, ale aj s následne zistenou cukrovkou 2. typu, poskytuje poisťovňa v rámci programu DôveraPomáha diabetikom bezplatné vzdelávanie a poradenstvo na Linke pre zdravie 0850 850 888, ako aj celý ekosystém benefitov pre lepšie zvládnutie týchto ochorení. Ich prehľad nájdete na webe www.dovera.sk/cukrovka.

Navyše, zoznam pacientiek, ktoré neabsolvovali popôrodnú kontrolu pri tehotenskej cukrovke, poisťovňa Dôvera sprístupňuje lekárom v odbornostiach gynekológia, diabetológia a všeobecné lekárstvo pre dospelých. Vďaka tomu môžu lekári cielene pozývať ohrozené ženy na kontroly s cieľom záchytu diabetu 2. typu, ktorý sa u žien s tehotenskou cukrovkou vyskytuje vo zvýšenej miere.

Zdravie máme vo svojich rukách

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie ovplyvňujú zdravotný stav človeka v priemere až zo 60 % faktory životosprávy ako stravovacie návyky, fyzická aktivita, fajčenie či konzumácia alkoholu. Dôsledné zmeny životného štýlu a dodržiavanie predpísanej liečby dokážu znížiť riziko smrti zo všetkých príčin až o viac ako 40 %.

S cieľom sprehľadniť informácie o príčinách odvrátiteľných úmrtí a hovoriť o riešeniach, ako im predchádzať, prebieha na Slovensku vzdelávacia iniciatíva Zdravie máš len jedno. Tá spojila praktických lekárov, špecialistov na hypertenziu, diabetes a obezitu, odborníkov zo zdravotnej poisťovne Dôvera ako aj pacientov, ktorí vzali svoj zdravotný stav do vlastných rúk a idú príkladom ostatným.

 

 

 

 

01 - Modified: 2022-08-26 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Z cukrovky v tehotenstve sa stáva diagnóza na celý život 02 - Modified: 2022-07-14 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zriedkavé formy cukrovky. Čo je MODY, LADA a tehotenská cukrovka? 03 - Modified: 2023-05-18 08:28:43 - Feat.: 0 - Title: CUKROVKA sa môže týkať každého
01 - Modified: 2023-03-21 08:00:00 - Feat.: - Title: Mýty a fakty o diabete 02 - Modified: 2022-10-18 15:53:05 - Feat.: - Title: Prečo mám u lekára inú glykémiu ako na glukomere? 03 - Modified: 2022-08-26 05:00:00 - Feat.: - Title: Z cukrovky v tehotenstve sa stáva diagnóza na celý život 04 - Modified: 2022-07-14 05:00:00 - Feat.: - Title: Zriedkavé formy cukrovky. Čo je MODY, LADA a tehotenská cukrovka?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
12. apríl 2024 10:12