Pixabay
StoryEditor

Som tehotná, čo mám jesť? Strava diabetičky počas gravidity (1. časť)

16.06.2020, 15:00
Autor:
(dia)(dia)
Túžba po dieťati je u ženy prirodzená. U diabetičky môže byť splnenie túžby reálne, keď bude rešpektovať usmernenia svojho diabetológa, ktorý ju zbaví obáv, odstráni pochybnosti, vysvetlí možnosti a kritériá, ktoré je potrebné dodržiavať.

Pred graviditou sa snažiť o primeranú hmotnosť. Nemusia to byť realizované drastické redukčné diéty, ale upraviť si stravu s primeranou energetickou hodnotou s nižším obsahom tuku a s vyšším príjmom potravinovej vlákniny. Zaradiť do režimu dňa pravidelnú pohybovú aktivitu, ale vedieť si prispôsobiť liečbu k pohybu, aby sa predišlo hypoglykémii.


Keď je primeraná telesná hmotnosť pred graviditou, potom je možnosť otehotnieť väčšia. Pri dobrej starostlivosti pred graviditou a počas nej má diabetička rovnaké šance porodiť zdravé dieťa ako inak zdravá žena.

Základom je dobrá kompenzácia glykémie

V súčasnosti každá žena, ktorá otehotnie, prejde kontrolou na zisťovanie rizika diabetu počas gravidity. Kontrolné testy sa vykonávajú u všetkých žien v 24. – 28. týždni tehotenstva, aby sa pri rizikových hraničných hodnotách glykémie včas začala liečba, buď len úpravou stravy, alebo nasadením inej liečby.

Cukrovka zistená počas gravidity je označená ako gestačný diabetes. Dosiahnuť dobré glykémie sa niekedy podarí len úpravou stravy a nie je potrebná iná doplňujúca liečba.

Odporučí sa zmeniť stravovacie návyky, jesť pravidelne niekoľkokrát denne primerané dávky jedla a v pravidelných časových intervaloch. Zamerať sa na kvalitu potravín a na potraviny s nižším a nízkym GI. Sú to sacharidové potraviny, po ktorých glykémia stúpa pomalšie a nekladú sa vysoké nároky na vylučovanie inzulínu. Otehotnieť a donosiť zdravé dieťa je za predpokladu dobrej diabetickej kompenzácie.

Kritériá dobrej kompenzácie počas gravidity:

  • glykémia lačná: 5,3 mmol/l, pred jedlami 5 – 6 mmol/l,
  • glykémia po jedle: 7 – 7,4 mmol/l
  • glykémia pred hlavnými jedlami: 5 – 6 mmol/l

Glykémiu môžeme ovplyvniť stravou

Na prvom mieste je primeraný príjem energie jedlom. Čo sa rozumie pod primeranou stravou?
Na základe stravovacej anamnézy, ktorá je vykonaná s diabetičkou, vyhodnotia sa jej stravovacie návyky pred otehotnením a následne sa upraví strava, aby spĺňala energetické a výživové normy.

Denný energetický príjem počas gravidity sa postupne zvyšuje približne o 300 kcal.

Z toho úmerne je upravený príjem bielkovín, tukov a sacharidov, čo sú základné živiny v potravinách a zabezpečujú energetickú hodnotu stravy. Príjem energie jedlom má byť primeraný k energetickému výdaju pohybom.

Na čo sa má tehotná diabetička pri stravovaní zamerať?


• aby mala dlhodobo dobré glykémie
• dobrú kompenzáciu krvného tlaku
• úmerne znížiť príjem soli ako prevencie pred opuchmi

Okrem pravidelnej a primeranej stravy na počet sacharidových jednotiek (SJ) v jedle, aj na výber potravín, ktorými zabezpečí primeraný energetický a vyvážený výživový príjem.

Štefáková Mária
Národný endokrinologický a diabetologický ústav, Ľubochňa

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
13. apríl 2024 23:17