Dlhodobo vysoké hladiny krvného cukru vôbec nebolia, nedajú o sebe vedieť, ale postupne pôsobia na mikrocievy do podoby nezvratných poškodení.Foto: Shutterstock
StoryEditor

Život s diabetom

02.03.2023, 09:00

Počas sviatočných okamihov, ktoré prichádzajú, sa snažíme obdarovať blízke osoby, ale je to vynikajúci čas na zamyslenie a príležitosť venovať pozornosť aj sebe a možnosť chrániť to najcennejšie, čo máme.

Zrak patrí medzi najdôležitejšie zmyslové orgány, bez ktorého sa kvalita života každého človeka dostáva do úplne iných dimenzií. Ľudia s diabetom o tento poklad úplne zbytočne prichádzajú často iba kvôli „sladkej nevedomosti“. Dlhodobo vysoké hladiny krvného cukru (hyperglykémia nad 10 mmol/l) vôbec nebolia – nedajú o sebe vedieť, ale postupne, pomaličky, s určitou presnosťou rokmi v podobe hyperglykemickej toxicity pôsobia na mikrocievy a samotný orgán do podoby nezvratných poškodení až úplnej straty zraku. Pritom naozaj záujem o svoje zdravie, dlhodobá racionalizácia životosprávy a rešpektovanie režimových opatrení naordinovaných diabetológom s úpravou stravovania dokážu tejto strate zabrániť.

Prvoradý je záujem pacienta

Lekár môže diagnostikovať, ordinovať lieky, určovať terapiu, avšak je na každom, ako s radami lekára naloží a čo je ochotný sám urobiť pre to, aby zostali glykémie dlhodobo pod kontrolou v cieľových rozmedziach. Samozrejme, bez záujmu pacienta ani najúžasnejší lekár nedokáže robiť zázraky. Ani najlepší lekár nedokáže liečiť sám bez záujmu pacienta, navyše veľmi dobre vieme, že diabetológov máme už teraz nedostatok a neustále pracujú pod veľkým náporom. Režimové opatrenia sa v spolupráci s nutričnou edukačnou sestričkou dajú naučiť zvládať bez problémov.

Zmeniť zaužívané stereotypy býva problém

Dnes už máme v diabetológii k dispozícii veľkých pomocníkov – moderné technológie na efektívny glykemický monitoring v podobe senzorov, ktoré zázračne „otvárajú oči“ a búrajú dlhoročnú „sladkú nevedomosť“, preto pri komplexnej nutričnej edukácii v KlauDIA učíme položiť bezpečnú porciu vhodného jedla v správnom časovom intervale práve pomocou nich.

Naučiť nováčikov potrebné nebýva problém, ale prestaviť stereotypné stravovacie vzorce dlhoročnému pacientovi s dlhodobými hyperglykémiami, ktorý má pocit, že všetko, čo robí najlepšie, býva problematické.

Preto ľuďom, ktorí naozaj majú snahu niečo zmeniť vo svoj prospech, aplikujeme senzor, kontrolujeme glykemickú záťaž spôsobenú jedlom a podrobne bilancujeme namerané dáta. Ideálne, ak sa čo najväčší rozsah nameraných hodnôt pohybuje v zelenej zóne cieľových hodnôt, práve žlté a červené znázornenia zobrazujú problém, ktorý musíme spoločne odstrániť.

Neexistuje mierna cukrovka

Diabetes je celoživotný sprievodca, čím menej sa o ochorenie zaujímame, tým väčší priestor nechávame rozvoju komplikácií, ktoré by pri zodpovednom prístupe nedostali šancu vznikať. Neexistuje slabá, nová, čerstvá, mierna alebo iba diétová či tabletková cukrovka – vždy ide o závažné ochorenie, ktoré musí byť pod kontrolou.

Aj keď sa očakávané výsledky nedostavia okamžite, netreba sa vzdávať, ale postupne, trpezlivo pokračovať k želateľným hodnotám.

Žiadajte si konzultáciu u nutričnej sestričky – nepochybne stravovanie/liečebná výživa v mnohých prípadoch predchádza farmakoterapiu a pri všetkých ochoreniach výrazne ovplyvňuje priebeh liečby.

Vždy máte vedľa seba lekára, sestričky, zdravotníkov – ľudí, ktorým na vás záleží a sú ochotní poradiť, ak o ich radu stojíte. Nepripravte sa vlastným nezáujmom o to najcennejšie, čo máte. Učíme sa celý život a keď každý deň zmeníme iba jednu vec k lepšiemu, napríklad zámenou bezpečného sladidla pri príprave koláčikov, ktoré v primeranom množstve tiež patria do stravovacieho plánu, dokážeme si výrazne pomôcť.

Prajem vám iba všetko dobré, veľa síl, pevné zdravie a radostné prežitie vianočných sviatkov v kruhu rodiny.

Mgr. Klaudia Šugrová, MHA, MPH
01 - Modified: 2023-01-28 09:00:59 - Feat.: 0 - Title: Docentka Viera Doničová: Diabetes postihuje človeka od hlavy po päty 02 - Modified: 2022-12-20 06:21:49 - Feat.: 0 - Title: Desatoro KĽÚČOVÝCH informácii pre diabetika 03 - Modified: 2022-11-25 10:40:07 - Feat.: 0 - Title: Šíri sa ako pandémia 04 - Modified: 2022-08-26 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Z cukrovky v tehotenstve sa stáva diagnóza na celý život
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 08:46:24 - Feat.: - Title: Depresia a rozvoj cukrovky 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2024-03-25 13:11:23 - Feat.: - Title: prof. MUDr. MILAN KVAPIL, CSc., MBA
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
10. apríl 2024 05:16