Úrad verejného zdravotníctva prináša pravidlá prevencie následkov horúčav. Medzi základné opatrenia patrí pitný režim, vhodné oblečenie, vyhýbanie sa slnku počas obeda, klimatizácia alebo aj vhodné jedlo.
1. Nezabúdajte piť
„Dôležité je piť počas celého dňa,“ upozorňuje úrad. Voda je najdôležitejšia zložka pre termoregulačné procesy a chráni organizmus pred prehriatím. Na deficit vody nás upozorní smäd. Ak telo hlási pocit smädu, je to už volanie na poplach. S postupujúcim vekom je totiž tento pocit čoraz slabší. Starší ľudia ho takmer nepoznajú. Ideálna je obyčajná voda doplnená o minerálne vody. Pite skôr vlažné, nie ľadové nápoje.
2. Vhodne sa oblečte
Letné oblečenie by malo byť ľahké, vzdušné, voľnejšieho strihu, skôr svetlých farieb a z prírodných materiálov. Syntetické materiály nie sú vhodné, pretože bránia odparovaniu potu.
3. Robte si prestávky, vyhýbajte sa slnku
Robte si časté prestávky v tieni a v čase medzi 10. až 16. hodinou obmedzte pobyt vonku a nezdržiavajte sa na slnku. Ak je to možné, fyzicky náročnú aktivitu si v období horúčav plánujte na skoré ranné hodiny (ideálne do 7. hodiny ráno).
4. Dôležité je tienenie, vetranie a klimatizácia
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča udržiavať v interiéri teplotu pod 32 stupňov Celzia počas dňa, v noci by izbová teplota nemala prekročiť 24 stupňov Celzia. Regulácia teploty je obzvlášť dôležitá v prítomnosti detí, seniorov nad 65 rokov a chronicky chorých. Najvhodnejším a najprirodzenejším spôsobom na zvýšenie prúdenia vzduchu v izbe je vetranie. Odporúčame vetrať priestory v nočných alebo v skorých ranných hodinách. Počas dňa neotvárajte okno, pokiaľ to nie je nevyhnutné. Klimatizáciu je vhodné nastaviť tak, aby rozdiel teplôt medzi vonkajším a vnútorným prostredím nebol vyšší ako 5, maximálne 7 stupňov Celzia.
5. Zásady stravovania a výberu potravín v lete
Strava má byť v letných mesiacoch ľahko stráviteľná, s nižšou energetickou hodnotou, pretože organizmus v lete nepotrebuje vytvárať teplo v takej miere ako v zimných mesiacoch. Zložením má byť vyvážená a pestrá: dostatok celozrnných výrobkov, ovocia a zeleniny, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov a strukovín, menej jedál a potravín bohatých na tuky (najmä nasýtené) a jednoduché sacharidy.
Vedeli ste, že...
... slnečné žiarenie spotrebúva najmä pri opaľovaní antioxidanty v organizme. Ide najmä o antioxidanty, ktoré možno doplniť stravou: vitamíny A (resp. betakarotén – provitamín A), C a E.