Zníženie hladiny cukru v krvi môže mať obrovský vplyv na zlepšenie sucha v ústach.Foto: Shutterstock
StoryEditor

Sucho v ústach

09.05.2023, 09:00

Sucho v ústach je nepríjemný stav spôsobený zníženou tvorbou slín. Môže to mať rôzne príčiny. Jednou z nich je aj diabetes.

Sucho v ústach trápi pomerne veľa ľudí. Pravidelne ním trpia fajčiari či alkoholici, a aj niektoré lieky môžu prispievať k suchotám v ústnej dutine. Ide napríklad o antihistaminiká, antidepresíva, ale aj lieky na vysoký krvný tlak či proti bolesti. Medzi ďalšie príčiny sucha v ústach patria dehydratácia, dialýza či dýchanie cez ústa.

Sucho v ústach môže byť tiež varovným signálom vážnejších zdravotných problémov. Napríklad reumy, kvasinkovej infekcie, Alzheimerovej choroby, spánkového apnoe či cukrovky. Nie každý diabetik však musí mať tento príznak. V medicíne má sucho v ústach aj svoj odborný názov xerostómia.

Sliny majú viac významov

Sucho v ústach sa vyskytuje v dôsledku zníženého množstva slín v ústach. Sliny zamedzujú vzniku infekcie kontrolou existencie baktérií. Zvlhčujú a čistia ústa tým, že neutralizujú kyseliny vznikajúce zo zubného povlaku a odstraňujú mŕtve kožné bunky, ktoré sa sústreďujú na ďasnách, jazyku a lícach.

Komplikácie: zubný kaz a zápach z úst

Neliečené sucho v ústach môže viesť k zdravotným problémom v ústnej dutine. Sliny rozkladajú sacharidy a obsahujú bunky, ktoré môžu pomôcť v boji proti patogénom, ktoré môžu viesť k infekcii. Keď máte menej slín, glukóza a baktérie sa môžu hromadiť v ústach. To môže viesť k hromadeniu plaku, výsledkom je zubný kaz. Neliečené sucho v ústach môže časom viesť k nasledujúcim komplikáciám:

– zápal ďasien alebo zapálené, podráždené ďasná v dôsledku prítomnosti baktérií

– paradentóza alebo zápal okolo tkaniva obklopujúceho zuby

– hnis alebo kandidóza, čo je rast nadmernej huby v ústach

– zápach z úst, ktorý pretrváva po umytí zubov a nadmernom čistení

Dôležitá je ústna hygiena

Pacient s diabetom trpiacim suchom v ústach by sa mal rozhodne poradiť so svojím lekárom. Ten určí základnú príčinu liečby sucha v ústach. Ak je príčinou vysoká hladina cukru v krvi, dôležité je upraviť tento stav. Ak máte podozrenie, že príčinou je užívanie liekov, tiež to treba konzultovať s lekárom. Môže vám predpísať iný liek alebo vám upraviť dávkovanie. To by malo pomôcť zlepšiť aj príznaky.

Ďalším odporúčaním pre diabetika je, že by si mal v spolupráci so svojím zubárom vytvoriť spôsob udržiavania optimálnej ústnej hygieny. Vykonávať ústnu hygienu aspoň štyrikrát denne, po každom jedle a pred spaním. Vypláchnuť a osušiť ústa vždy okamžite po jedle. Očistiť a opláchnuť vyberateľné zubné náhrady po každom jedle. Vyhýbať sa konzumácii príliš slaných jedál, obmedziť užívanie citrusových štiav (pomaranč, grapefruit) a limonád s umelými sladidlami. Vyskúšať možno prípravky nahrádzajúce sliny, gély alebo umelé prípravky s rovnakými účinkami, ako majú sliny. Tieto prípravky môžu zmierniť ťažkosti pomocou dočasného zvlhčenia úst a nahradiť niektoré súčasti slín.

Ako sa sucho v ústach prejavuje?

Príznaky sucha v ústach zahŕňajú:

– nedostatok vlhkosti v ústach

– drsný, suchý jazyk

– časté bolesti v ústach

– popraskané pery

– vredy v ústach

– infekcie v ústnej dutine

– ťažkosti s prehĺtaním, rozprávaním alebo so žuvaním

 

Čo treba robiť?

Konzultujte stav so svojím lekárom

Ak sú príčinou vaše lieky, lekár vám upraví dávkovanie alebo predpíše iný liek, ktorý nespôsobuje sucho v ústach.

Dodržiavajte pitný režim

Šesť pohárov vody denne je primeraným kritériom na udržanie hydratácie. Aj kontrola svetložltého moču by mohla pomôcť. Majte vždy fľašu s vodou nablízku, niekde na nočnom stolíku, aby ste k nej mali ľahký prístup.

Použite zvlhčovač vzduchu

Prevádzka zvlhčovača v spálni dodáva vzduchu vlhkosť a môže pomôcť predchádzať suchu v ústach v noci (najmä ak dýchate ústami).

Vyhnite sa cigaretám a alkoholu

Alkoholické nápoje aj fajčenie vysušujú ústa a zvyšujú náchylnosť na ochorenia ďasien a rakovinu ústnej dutiny.

Skúste výrobky, ktoré vám zvlhčujú ústa

Umelé sliny môžu hydratovať vaše ústa a zlepšiť pohodlie. Tieto spreje, gély, oplachy a tablety sú dostupné v lekárňach.

Urobte z ústnej hygieny prioritu

Ľudia so suchom v ústach sú náchylnejší na zubný kaz, správna ústna hygiena je zásadná. Vyhnite sa ústnym vodám obsahujúcim alkohol alebo peroxid, ktoré môžu zhoršiť vaše sucho v ústach.

Pozor na koreniny

Vyhnite sa korenistým a slaným jedlám, najmä ak spôsobujú bolesť v ústach.

Nezanedbávajte pravidelné kontroly

Choďte k zubárovi dvakrát do roka na pravidelné čistenie zubov.

01 - Modified: 2023-03-21 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mýty a fakty o diabete 02 - Modified: 2023-03-16 08:27:15 - Feat.: 0 - Title: Zápach z úst. Čo sa za ním skrýva? 03 - Modified: 2023-03-09 13:21:13 - Feat.: 0 - Title: Cukrovka sa môže časom meniť 04 - Modified: 2022-11-24 14:39:14 - Feat.: 0 - Title: prof. Věra Adámková: Nevšímame si varovné signály tela
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 12:59