StoryEditor

Dokonalý úsmev

10.07.2009, 08:37
Autor:
(dia)(dia)
Pokojne priznajte, že sa neradi pozeráte do zrkadla a keď vám je do smiechu, nenápadne si zakryjete ústa, aby každému unikol pohľad na vaše zuby. Takmer všetky problémy sú totiž riešiteľné, tak neotáľajte. Navštívte čo najskôr svojho zubného lekára, ktorý dá váš chrup do poriadku a naučí vás, ako sa oň starať. Možno po vyšetrení prídete na to, že potrebujete zubné náhrady. Dnes je to bežná vec, ktorá má viac ako len estetickú funkciu.

Pokojne priznajte, že sa neradi pozeráte do zrkadla a keď vám je do smiechu, nenápadne si zakryjete ústa, aby každému unikol pohľad na vaše zuby. Takmer všetky problémy sú totiž riešiteľné, tak neotáľajte. Navštívte čo najskôr svojho zubného lekára, ktorý dá váš chrup do poriadku a naučí vás, ako sa oň starať. Možno po vyšetrení prídete na to, že potrebujete zubné náhrady. Dnes je to bežná vec, ktorá má viac ako len estetickú funkciu.

Každý človek si s vlastným chrupom zažije svoje. Deravé, vylomené zuby či boľavé a krvácajúce ďasná prekvapia z času na čas každého z nás. A diabetikov zvlášť. Sú totiž so svojím chrupom na tom o stupienok horšie než zdraví ľudia. Prečo? „Sú rizikovou skupinou, hlavne tí, ktorí si nedokonale kontrolujú hladinu cukru v krvi. Horšie sa im hoja rany, majú vyššie riziko infekcie a často im treba zhotovovať náhrady chrupu,“ hovorí stomatológ a prezident Regionálnej komory zubných lekárov v Bratislave MUDr. Vlastimil Graus.

Korunka alebo mostík?

Ak sa vo vašej ústnej dutine nájde poškodený zub, ktorý už nefunguje, zubný lekár vám ho dá buď pod korunku alebo sa rozhodne pre mostík. „Sú to jednoduchšie fixné náhrady, ktoré treba po zhotovení sledovať a správne sa o ne starať,“ konštatuje stomatológ.

Čo treba dodržiavať?

HYGIENA

● Zuby riadne čistite, nenechávajte na nich zvyšky potravy, pretože často spôsobujú zápaly.

PREVENCIA

● MUDr. Graus odporúča častejšie preventívne prehliadky, a to raz za polrok. „Za toto obdobie môžeme podchytiť aj tie najmenšie škody a dá sa zabrániť ďalším.“

Snímateľné náhrady

Čo robiť, ak ste prišli o zub kvôli úrazu alebo ste zanedbali starostlivosť? Buď dostanete čiastočne snímateľnú alebo celkovú snímateľnú protézu. V tom lepšom prípade vám okorunkujú niektoré zuby a náhradu vám vhodne umiestnia na zvyšné zuby. „Ide o zmiešaný chrup,“ hovorí zubný lekár a zároveň zdôrazňuje, že náhrada nesmie byť zasunutá pod ďasno. Dochádzalo by totiž k dráždeniu a keďže diabetikom sa horšie hoja rany a liečenie tiež trvá dlhšie, mohli by vzniknúť nenapraviteľné škody na zubnej náhrade. Okrem toho zmiešané náhrady sedia svojimi sedlami na sliznici, to znamená, že časť je opretá o vlastné zuby.

Čo sa môže stať, keď náhrada v ústach nesedí? „Môže tlačiť, dokonca sa môže vytlačiť až do kosti a najmä diabetikom môže spôsobiť preležaninu, ktorá sa hojí minimálne o polovicu dlhšie ako človeku, ktorý má normálny metabolizmus,“ upozorňuje stomatológ. Preto by ste sa mali o nové zuby dobre starať a včas odhaliť problémy, ktoré by vás mohli od nosenia náhrady odradiť. Stačí prísť k lekárovi, ktorý vám na protéze urobí výbrus a korekciu.

Zvyk je železná košeľa

Vyrobia vám protézu a vy si na ňu nie a nie zvyknúť? Čo odporúča Dr. Graus? „Telo musí nový predmet akceptovať a prijať ho za „vlastný“, to znamená, že mu prestane vadiť. Podvedomie si naň zvykne. Treba si však uvedomiť, že človeku vadí v ústach aj vlas. Náhrada je niekoľko centimetrov kubických rôznych hmôt, ktorá sa zžíva s človekom. Je teda dôležité, aby ste ju nosili trpezlivo. Ak vás stále tlačí, treba vyhľadať svojho zubného lekára a on vám ju upraví tak, aby nedochádzalo k dráždeniu. Niekedy je nutné úpravy robiť opakovane, no môže sa stať, že náhrada už nebude mať na čom držať.“

Ako sa starať o protézu?

Na protéze vám po každom jedle zostanú zbytky potravy, vznikne mäkký mikrobiálny povlak a ten treba mechanicky odstrániť. „Netreba používať žiadne extra špeciálne čistiace abrazívne pasty či tablety. Stačí normálna zubná pasta. Zubná kefka môže byť väčšia, na tvrdosti nezáleží, dôležité je, aby mala jemné husté vlákna, ktorými sa dá dobre stierať. Optimálne je náhradu čistiť viackrát za deň, minimálne večer a na noc ju dať do pohára s vodou,“ vysvetľuje stomatológ. Viete, že si dokonca môžete kúpiť zubné kefky, ktoré sú špeciálne na zubné protézy? A ešte jedna dôležitá rada. So zubnou náhradou nespávajte, lebo ako hovorí Dr. Graus, „aj topánky si treba na noc vyzuť“. Ak tak neurobíte, môže vám spôsobiť ťažký zápal.

Pozor na ďasná

Používate špáradlá? Ak máte protézu s medzierkami, pokojne môžete. Ale nie je to najšťastnejšie riešenie pre vás so zdravými zubami či s korunkami. Neopatrnou manipuláciou si totiž môžete poraniť ďasná. Siahnite radšej po medzizubných kefkách, dentálnej niti a chodievajte aspoň raz za rok k zubnému lekárovi.

Čisté zuby sa nekazia

Návšteva stomatológa by mala byť pre každého samozrejmosťou. Pokiaľ si niekto udrží dokonale čistý chrup, nikdy nebude mať problémy so zápalmi či infekciami. To platí aj pre diabetikov.

Dobrá investícia

Fixnú či snímateľnú náhradu si môže dovoliť každý. Samozrejme, je to vec priorít. „Celková zubná náhrada vás v prípade spoluúčasti zdravotnej poisťovne vyjde okolo 4000 Sk. Sú ľudia, ktorí majú na cigarety, alkohol, kaderníka či manikúru, no nemajú na zubného lekára. Je to však výdavok najmenej na 5 rokov a nie je to suma, ktorú by si človek nemohol dovoliť,“ konštatuje Dr. Graus. Protéza vám môže vydržať podstatne dlhšie. Nesmie však spadnúť a zlomiť sa. Vtedy ju treba opraviť alebo urobiť novú. Zdravotná poisťovňa vám však na ňu prispeje najskôr po troch rokoch.

(ivk)

01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-25 13:53:56 - Feat.: - Title: Chrípka dokáže ohroziť na živote 05 - Modified: 2024-03-26 08:46:24 - Feat.: - Title: Depresia a rozvoj cukrovky
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 22:03