StoryEditor

Premenštruačný syndróm

10.07.2009, 08:31
Autor:
(dia)(dia)
Ani vy by ste niekoľko dní pred menštruáciou najradšej nevyšli medzi ľudí, rozhádže vás každá maličkosť, hneváte sa na celý svet a navyše bojujete s migrénou a tráviacimi ťažkosťami? Mnohé z vás predmenštruačné stavy dôverne poznáte a uvedomujete si, že keď prídu „vaše dni“, nemáte ani najmenšiu chuť na spoločenské aktivity, práca vás nebaví a navyše si zlú náladu odskáču najmä vaši najbližší. Viete však, že všetky tieto prejavy svedčia o premenštruačnom syndróme?

Ani vy by ste niekoľko dní pred menštruáciou najradšej nevyšli medzi ľudí, rozhádže vás každá maličkosť, hneváte sa na celý svet a navyše bojujete s migrénou a tráviacimi ťažkosťami? Mnohé z vás predmenštruačné stavy dôverne poznáte a uvedomujete si, že keď prídu „vaše dni“, nemáte ani najmenšiu chuť na spoločenské aktivity, práca vás nebaví a navyše si zlú náladu odskáču najmä vaši najbližší. Viete však, že všetky tieto prejavy svedčia o premenštruačnom syndróme?

„Premenštruačný syndróm (PMS) je komplex fyzických a psychických symptómov, ktoré sú viazané na druhú fázu menštruačného cyklu, to znamená od ovulácie sa mierne stupňujú, tesne pred menštruáciou majú najvyšší ráz a v jej čase opadnú,“ vysvetľuje gynekológ MUDr. Denis Milly. Žena teda môže mať problémy 16 dní po menštruácii, niektoré ich majú 5 dní pred menštruáciou, iné aj kratšie.

Fyziologické symptómy PMS:

● nadúvanie, hnačky a iné brušné problémy

● zmeny apetítu

● citlivosť prsníkov

● bolesti hlavy

● bolesti kĺbov alebo svalov

● zadržiavanie vody v organizme

● zvýšenie hmotnosti

● prejedanie sa a zvýšenie chuti na špecifické potraviny (čokoláda, slané jedlá)

● spavosť alebo nespavosť

Psychické symptómy PMS:

● únava

● smútok, pesimizmus až depresie

● sebaodsudzovanie

● podráždenosť, nervozita

● úzkosť, strach

● zlosť

● zmätok

● pokles záujmu o priateľov, prácu, koníčky

● strata energie

Pozorujete na sebe najmenej 5 zo spomínaných príznakov? Potom si môžete byť istá, že máte dočinenia s premenštruačným syndrómom.

Premenštruačný syndróm je veľmi rozšírený a postihuje až 75 % žien.

Príčina neznáma

Pravá príčina PMS nie je doteraz známa. „Usudzuje sa, že problém zapríčiňuje chýbajúci ženský pohlavný hormón gestagén v 2. fáze menštruačného cyklu. Zistilo sa, že ženám, ktoré ho užívali, príznaky ustúpili. Hovorí sa tiež o endogénnych peptidoch, ktoré sú riadené ženskými pohlavnými hormónmi. Ženám s PMS chýbajú, a to je dôvod, prečo sa spúšťa kaskáda problémov,“ konštatuje D. Milly. Mnoho štúdií preukázalo tiež zlepšenie stavu po užívaní placeba (liek bez účinnej látky). Pacientka môže pocítiť úľavu, pretože tomuto lieku verí. Často teda zohráva úlohu aj psychika.

Spĺňate kritéria PMS?

Či skutočne trpíte premenštruačným syndrómom, zistíte po návšteve svojho gynekológa. Aj keď je diagnostika PMS pre množstvo symptómov často obtiažna, vyšetrenie, ktoré absolvujete, ukáže tú pravú diagnózu. Gynekológ v prvom rade určí, či sú fyziologické a psychické poruchy závislé od menštruačného cyklu, či majú svoju periodicitu a viažu sa na druhú fázu cyklu. Na odhalenie diagnózy sa používajú aj štandardizované formuláre a dotazníkové metódy vystihujúce fyzické a psychické symptómy, ktoré tento syndróm charakterizujú. „Od PMS však treba odlíšiť aj iné ochorenia, napríklad psychické poruchy, poruchy endokrinných žliaz či syndrómy spojené so zvýšenou hladinou prolaktínu, ktoré sa v miernej podobe objavujú aj počas 1. fázy cyklu, no v 2. fáze sa zhoršujú,“ upozorňuje Dr. Milly. Nedajte sa zmiasť depresiou či inými príznakmi totožnými s PMS. Ide o úplne rozdielnu diagnózu, ktorá patrí do rúk iného špecialistu.

Môže však nastať aj iný prípad. Nervozitu, brušné bolesti, hnačky či závraty môžete prežívať aj v čase menštruácie. Pozor! Ani v tomto prípade nejde o PMS, ale o bolestivú menštruáciu (dysmenoreu), ktorú môžu spôsobovať cysty, nálezy na vnútorných rodidlách, alebo sa jednoducho objavuje len tak bez príčiny.

Antikoncepcia ako všeliek

Ak trpíte PMS alebo bolestivou menštruáciou, gynekológ vám najčastejšie predpíše antikoncepciu a je po problémoch. Jej úlohou je odblokovať funkciu vaječníkov, navodiť stabilitu cyklu a vy môžete zdravo fungovať počas celého obdobia. Akú antikoncepciu odporúča Dr. Milly? „V súčasnosti často predpisujem moderný hormonálny liek s antidiuretickým účinkom, to znamená, že aj mierne odvodňuje a nezadržiava vodu ako ostatné prípravky. V tabletkách dodávame aj hormón progesterón, ktorý sa vyplavuje z vaječníkov.“

Okrem hormonálnej liečby môžete užívať diuretiká a pyridoxín B6, pretože ho máte v organizme v čase PMS veľmi málo. Dôležitú úlohu zohrávajú aj diétne faktory. „Keď budete jesť napríklad veľa sladkého, v organizme sa vám zvýši množstvo soli a to spôsobí, že priberiete. Naopak, mali by ste obmedziť soľ aj cukor,“ radí gynekológ.

Aj zmena životného štýlu, odbúravanie stresu, optimizmus a akákoľvek fyzická aktivita môžu prispieť k tomu, aby ste sa cítili lepšie. Jemná masáž brucha? Áno, aj to účinkuje, avšak samé na sebe vyskúšajte, čo vám najviac vyhovuje a čo vás postaví na nohy.

Strážte si glykémie

● Progesterón je hormón, ktorý zvyšuje hladinu cukru v krvi. Ak máte cukrovku a gynekológ vám nasadí progesterónovú liečbu, dávajte pozor na udržanie si glykémie v normálnych hodnotách a prispôsobte si dávky inzulínu.

● Zvýšená hladina cukru môže byť spúšťačom mykotických zápalov a infekcií. Aby ste im predišli, majte diabetes pod kontrolou a nezabúdajte ani na pravidelnú intímnu hygienu.

(ivk)

01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 17:48