StoryEditor

Škorica môže pomôcť ľuďom s diabetom

29.07.2015, 00:43
Autor:
(dia)(dia)
Štipka škorice môže pridať skvelú chuť mnohým jedlám, ale toto voňavé korenie aj významne prospieva zdraviu.

Jej použitie v orientálnej a ajurvédskej medicíne je známe celé stáročia, avšak len málo ľudí presne vie, aký účinok môže mať škorica na ich zdravie.

Škorica (Cinnamomum zeylanicum) je malý strom, ktorý rastie v Indii, Srí Lanke, Indonézii, Brazílii, Vietname a Egypte. Škorica, ktorú väčšina z vás nakupuje v supermarketoch, je vlastne kôra tohto stromu a predáva sa buď celá, alebo pomletá na prášok.

Unikátne liečivé schopnosti škorice pochádzajú z troch aktívnych zložiek nájdený v jej esenciálnom oleji: cinnamaldehyd, cinnamyl acetát a cinnamyl alkoholu. Čo všetko môže škorica priaznivo ovplyvniť?

1. Účinná pri liečbe diabetu: Škorica môže pomôcť ľuďom s diabetom 2. typu zvýšením citlivosti voči inzulínu, čím mierne znižuje hladinu krvného cukru v krvi. Autor štúdie uverejnenej v časopise Diabetes Care v roku 2003 zistil, že ľudia s diabetom 2. typu, ktorý prijali denne 1, 3 alebo 6 g škorice vo forme tabliet (cca jedna štvrtina čajovej lyžičky) zaznamenali zníženie hladiny glukózy v krvi o 18 až 29 %, a zníženie triglyceridov o 23 až 30 %, v prípade hladiny LDL cholesterolu išlo o zníženie o 7 až 27 % a celkový cholesterol sa im znížil o 12 až 26 %. Štúdia sa však týkala len malého množstva ľudí, preto by bol potrebný rozsiahlejší výskum na to, aby sa škorica stala hlavný hráčom v liečbe diabetu 2. typu. Ako na doplnkovú liečbu sa na ňu môžete rozhodne spoľahnúť, ale nemôže nahradiť liečbu, ktorú vám určil váš diabetológ.

Bojuje s rakovinou: Štúdie amerických vedcov ukázali, že škorica znižuje množenie rakovinových buniek pri lymfómoch a leukémii. Podľa výskumníkov, škorica prispieva k potlačeniu činnosti niektorých enzýmov, ktoré hrajú kľúčovú úlohu pri bunkovom delení. Škorica je tiež veľmi dobrým zdrojom vápnika a vlákniny, čo môže pomôcť znížiť riziko rakoviny hrubého čreva.
Znižuje hladinu cholesterolu: Vláknina a vápnik v škorici môže pomôcť odstrániť žlčové soli z tela. V konečnom dôsledku môže tento proces pomôcť k zníženiu vysokej hladiny cholesterolu. Podľa spomínanej štúdie škorica nielen znížila hladiny cukru v krvi u diabetikov 2. typu, ale takisto významne znížila LDL cholesterol (zlý cholesterolu) a triglyceridy. Opäť by však bola potrebná rozsiahlejšia štúdia, aby sa zmerala efektivita zníženia cholesterolu vplyvom škorice, posúdil druh škorice, ktorý je najúčinnejší a tak isto množstvo, ktoré treba použiť.
Posilňuje funkcie mozgu: Vôňa škorice môže posilňovať kognitívne a pamäťové funkcie, zvyšuje pozornosť a sústredenie. Podľa výskumu pod vedením Dr. P. Zoladz, škorica pomohla účastníkom štúdie dosiahnuť lepšie výsledky v úlohách spojených s pozornosťou a pamäťou.
Prospešná pre žalúdok: Škorica je veľkým zdrojom vlákniny a môže pomôcť uľaviť od zápchy, rovnako ako od syndrómu dráždivého čreva. V prípade zdravého tráviaceho ústrojenstva môže predísť ochoreniu hrubého čreva. Problémy s hnačkou či nadúvaním sa niekedy môžu vyriešiť pravidelným používaním škorice v strave.
Bojuje s artritídou: Ťažkosti spojené s artritídou skúste riešiť pridaním škorice do svojho denného jedálnička. Na univerzite v Kodani zistili, že pacienti, ktorí dostali pol lyžičky škorice spolu s lyžicou medu každé ráno pred raňajkami, hlásili výraznú úľavu pri bolesti spojenej s artritídou. (Ak ste diabetik, použitie medu konzultujte so svojím diabetológom!)
Zlepšuje krvný obeh: Škorica obsahuje významné množstvo zlúčeniny zvanej kumarín, dobre známy ako antikoagulancium, čiže prostriedok na riedenie krvi. Pomáha tak zlepšiť krvný obeh a predchádzať vzniku krvných zrazenín. Ľudia, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi, alebo majú poruchu zrážanlivosti krvi, by škoricu nemali konzumovať.
Dodáva energiu: Škorica odstraňuje pocity opotrebovania a únavy. Zlepšuje energiu, dáva ľuďom vitalitu a zlepšuje krvný obeh. Škorica je veľmi užitočná najmä pre ľudí, ktorí majú pocitu tepla v hornej časti tela, ale nohy majú večne studené. Škorica poskytne úľavu aj pri nástupe prechladnutia alebo chrípky, najmä keď sa primieša do čaju z čerstvého zázvoru.
Pôsobí proti mikróbom: Predbežné laboratórne štúdie na zvieratách preukázali, že škorica môže mať antibakteriálne a antimykotické vlastnosti. Rast kvasiniek, ktoré boli rezistentné voči bežne používaným anti-plesňovým liekom často, (hoci nie vždy), zastavil extrakt škorice.
Starostlivosť o chrup: Zmes medu a škorice je výbornou ústnou vodou a pomáha udržiavať svieži dych po celý deň. Nedávna štúdia dokázala, že škorica môže mať priaznivý účinok v boji zo zápachom v dychu.
Výhodná pre zdravie ženy: Škorica môže byť tiež užitočná pre zdravie ženy, pretože poskytuje úľavu od menštruačných kŕčov a ďalších ženských problémov.

 

Je škorica bezpečná?

- Ak ste diabetik, a užívate lieky, ktoré ovplyvňujú hladiny glukózy v krvi alebo hladinu inzulínu, užívanie škorice ako doplnkovej liečby by ste mali konzultovať so svojím diabetológom. Nadmerná a nepremyslená konzumácia škorice spolu s liečbou na zníženie hladiny cukru v krvi môže vašu glykémiu znížiť až príliš.
- Druh škorice Cassia obsahuje zlúčeninu zvanú kumarín. Vo veľkom množstve môže kumarín poškodiť pečeň.
- Kumarín vplýva na riedenie krvi. Škoricu Cassia nesmú užívať ľudia, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi, alebo ľudia s poruchami zrážanlivosti krvi.
- Tehotné ženy by sa mali vyhýbať nadmernému množstvu škorice.

Payal Banka

01 - Modified: 2007-08-02 20:41:19 - Feat.: 0 - Title: Naše basketbalistky prekvapujú. Aj seba
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-01-29 12:32:36 - Feat.: - Title: Žijete ZDRAVO? Otestujete sa! 04 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 05 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
24. apríl 2024 13:23