StoryEditor

Naše basketbalistky prekvapujú. Aj seba

03.08.2007, 00:00
Pred dvoma týždňami ich takmer nikto nepoznal. Počas posledných dní však výkony slovenskej basketbalovej reprezentácie žien do 19 rokov na majstrovstvách sveta nadchli verejnosť, na ich stretnutia chodí čoraz viac slovenských divákov.

Zo šiestich zápasov na šampionáte, ktorý sa koná v hlavnom meste, dokázali poraziť päť tímov zo svetovej elity. Prehrali iba s najväčšími favoritkami turnaja, reprezentáciou USA. Voľný deň pred dnešným štvrťfinálovým zápasom so Švédskom (18.00 hod.) využili Slovenky na oddych. Slnečné počasie ich zaviedlo na prvú mestskú pláž v Bratislave, ktorá sa nachádza na nábreží Dunaja. "Sme najväčšie prekvapenie týchto majstrovstiev sveta. Sám som nečakal, že uhráme tak dobré výsledky," povedal pre HN reprezentačný tréner Slovenska pochádzajúci z Čiernej hory, Željko Vukičevič.

Najprv problémy, potom úspech
Tréner Vukičevič ako hlavný tréner priniesol úspechy pre reprezentáciu Srbska a Čiernej hory. Za posledných päť rokov získal s tímom v kategórii kadetiek (do 16 rokov) a junioriek (do 18 rokov) spolu tri tituly majsteriek Európy a dve strieborné medaily. Začiatkom roka prijal po prvýkrát v kariére ponuku trénovať hráčky do 19 rokov. "Na začiatku, keď som sem prišiel trénovať, mal som dosť problémov. Ľudia na Slovensku si mysleli, že je tu veľa domácich trénerov, ktorí by mohli trénovať národný tím," hovorí Vukičevič. Teraz je najmä jeho zásluhou slovenská reprezentácia medzi ôsmimi elitnými mužstvami sveta. "Presvedčil som ich o tom, že sú schopné víťaziť nad najlepšími tímami na sveta. Veľa som pracoval na tom, aby sa im zvýšila sebadôvera. Do tímu sa mi podarilo dostať víťaznú mentalitu," skonštatoval Vukičevič. Hráčky na tento svetový šampionát vyberal aj po dohode s niektorými basketbalistkami, čerpal od nich nápady a tipy. "Postavili sme mužstvo iba z hráčok, ktoré sú bojovníčky. A chcú vydať pre svoju krajinu všetko. Tie, ktoré nechceli, nemohli dostať takú šancu," dodal čiernohorský kouč.

Naše sa dobre predávajú
Prácu zahraničného trénera si pochvaľujú aj samotné hráčky. "Slovenským trénerom chýba to, že nie sú takí zahĺbení do basketbalu, ako je on. Je temperamentný a do tréningu pridal nové prvky. Samy sme prekvapené, kam sme sa vďaka jeho príprave prebojovali," tvrdí pre HN kapitánka tímu Lucia Krč-Turbová. Na súboje majstrovstiev sveta chodí veľa zahraničných manažérov a trénerov, ktorí sledujú výkony aj našich reprezentantiek. "Či môžem očakávať ponuku zo zahraničia už toto leto? O tom by som ešte nechcela hovoriť," tajomne odpovedala najlepšia strelkyňa nášho tímu Regina Palušná. Spoločne s ostatnými spoluhráčkami ešte navštevujú stredné školy. Uvedomujú si, že úspech na tomto šampionáte môže zmeniť ich život. "Je to veľká šanca pre ich kariéru, aká sa naskytne možno jedenkrát za život. Ony to pochopili a urobia všetko pre víťazstvo nad Švédskom," hovorí tréner Vukičevič. Mladé basketbalistky zatiaľ navštevujú stredné školy, pravidelne však nastupujú na seniorské zápasy najvyššej slovenskej súťaže. Vukičevič si myslí, že má v tíme niekoľko hráčok, ktoré dostanú ponuky na prestup do zahraničia. Nepovažuje to však za dobrý nápad. "Potrebujú ešte rok či dva, aby získali viac skúseností," tvrdí Vukičevič.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 01:57