StoryEditor

Oslaďte si život

21.01.2014, 22:35
Autor:
(dia)(dia)
Pripravili sme pre vás receptár koktailov, ktoré sú sladké, voňavé a chutné, no zároveň majú nízky glykemický index.

 

 

Mliečne koktaily, biela káva, horúca čokoláda alebo teplé kakao. Tiež si radi pochutnávate na týchto dobrotách? Chutia možno dobre, no nie sú zdravé a pre diabetika sú v podstate tabu. Preto sme pre vás pripravili receptár koktailov, ktoré sú sladké, voňavé a chutné, no zároveň majú nízky glykemický index a obohatia váš organizmus o množstvo živín. Okrem toho majú veľkú výhodu: sú hotové za 5 minút. Stačí dať všetky ingrediencie do mixéra a vymixovať dohladka. Dobrú chuť!



Už od malička počúvame o tom, aké je mlieko zdravé a potrebné pre správny vývoj detí a dobrý stav kostí, zubov či vlasov dospelého človeka. Konzumáciou kravského mlieka údajne predchádzame osteoporóze. Moderné výskumy však ukazujú, že to nie je celkom pravda a mnohí odborníci na výživu nepovažujú mlieko za taký pilier výživy, ako sa tvrdilo v minulosti.

Vápnik v zelenine
Zistilo sa, že dôraz vo výžive treba klásť skôr na potraviny rastlinnej ríše, predovšetkým zeleninu a ovocie, ale aj celozrnné obilniny, orechy a semená. Tí, čo jedia dostatok týchto potravín, robia niečo pre zdravie svojich zubov a kostí, aj keby sa mlieka nedotkli celé roky.

Nie ste alergickí na mlieko?
Mnoho ľudí trpí rôznymi stupňami neznášanlivosti laktózy bez toho, aby si to vôbec uvedomovali. Po vysadení mlieka sa preto niektorým prekvapivo uľaví a cítia sa lepšie. Moderný spôsob spracovania mlieka navyše uberá na jeho kvalite. Ak teda na mlieko nedáte dopustiť, vyberajte si podľa kvality, nie ceny.

Maškrťte zdravo
Pre tých, ktorí chcú žiť zdravo, ale predsa si občas aj zamaškrtiť, sme pripravili alternatívy mliečnych nápojov. Hodia sa na bežné maškrtenie, ale pri správnom zdobení sa s nimi môžete ukázať aj pred návštevou. Platí však pre ne to isté, čo pre mlieko: nie sú to nápoje, ale pokrmy a tak k nim treba aj pristupovať. Dajte si ich ako dezert na olovrant, ale nezapíjajte nimi výdatný obed.

Ako sladiť
Najideálnejším sladidlom pre diabetikov je rastlinka stévia, ktorú však bohužiaľ nie je také ľahké zohnať. Každopádne sladí dobre a jej glykemický index aj počet sacharidových jednotiek je 0! Ďalšou celkom dobrou alternatívou je sirup z agáve. „Sirup z agáve je prírodné sladidlo z mexických kaktusov s vysokým obsahom fruktózy a glykemickým indexom iba 27. Cenný je vďaka obsahu inulínu, polysacharidu, ktorý zlepšuje stav črevnej mikroflóry a zvyšuje absorpciu vápnika a magnézia, minerálov zvlášť potrebných pre diabetikov. Preto je sirup z agáve biologicky hodnotnejší ako čistá kryštalická fruktóza, ktorou sa dnes pokrmy pre diabetikov bežne sladia,“ radí špecialista na výživu MUDr. Ľubomír Ruttkay. Použiť môžete aj jačmenný alebo kukuričný slad.

Čoko nápoj bez čokolády
•    2 dcl sójového mlieka (prípadne ryžového, alebo 50 g varenej ryže, najlepšie natural a 2 dcl vody)
•    1 PL trstinovej melasy
•    1 PL karobu
•    1 nakrájané jablko
•    1 PL sirupu z agáve, jačmenného alebo kukuričného sladu.

Čierne zlato
Najvýnimočnejšou zložkou tohto nápoja je trstinová melasa. Popísalo sa o nej už naozaj veľa a mnohí ju považujú za „čierne zlato“, vďaka jej blahodárnemu vplyvu na zdravie človeka. Melasa dokonca naozaj obsahuje prvok zlato, ktorý pomáha pri vstrebávaní ostatných minerálov a vitamínov. „Trstinová melasa je prírodným multivitamínom, je zvlášť cenená pre vysoký obsah vápnika a železa,“ zhŕňa jej hlavné výhody odborník.

Slnečnicový koktejl
•    50 g lúpanej slnečnice
•    2 dcl vody
•    1 PL sirupu z agáve alebo kukuričného sladu
•    1 lyžica panenského sezamového oleja.

Na migrénu, aj na srdce
Ako často jedávate semienka slnečnice? Ak len málokedy, robíte chybu. Opražte ich na sucho na panvici alebo pomeľte na mlynčeku, prípadne si zaobstarajte panenský slnečnicový olej. Pomleté, či krátko opražené semienka môžete použiť do akéhokoľvek jedla, či už sladkého alebo slaného. Semienka slnečnice sú totiž veľmi zdravé. „Slnečnica môže byť nápomocná pri migrénach a chorobách srdca. Je tiež cenným zdrojom horčíka. Obsahuje cenné 3-omega kyseliny chrániace pred aterosklerózou a hypertenziou, vitamín E chrániaci pred trombózou a urýchľujúcim regeneráciu organizmu, vitamín B1 uplatňujúci sa pri depresiách a neurózach a lecitín chrániaci pečeň,“ odporúča MUDr. Ruttkay.


Banánový sen
•    50 g vlašských alebo lieskových orechov
•    2 dcl vody
•    1 nakrájaný banán
•    1 PL sirupu z agáve, jačmenného alebo kukuričného sladu
•    1 PL panenského sezamového oleja.

Zdravé vlasy, pevné kosti
„Orechy napomáhajú pri osteoporóze vďaka obsahu bóru a brómu,“ upozorňuje lekár. Treba ich konzumovať aj v prípade, že vás trápi vypadávanie vlasov alebo ekzémy. „Pre nízky obsah sodíka sú vhodné pre pacientov s obličkovými chorobami,“ dopĺňa.


Mandľovo-ovocné pokušenie

•    2 dcl ryžového mlieka (alebo 100 g varenej ryže, najlepšie natural a 2 dcl vody)
•    20 g lúpaných mandlí
•    1 PL sirupu z agáve, jačmenného alebo kukuričného sladu
•    1 PL panenského sezamového oleja
•    100 g červeného hrozna, jahôd alebo malín.

Dôležité antioxidanty
Nebojte sa používať namiesto bielej ryže zdravšiu ryžu natural. Je to len vec zvyku. Takáto ryža je biologicky hodnotnejšia, pretože využívame aj obal ryžového zrna s  cennou vlákninou. Ďalšou výhodou tohto receptu je použitie červeného hrozna, jahôd alebo malín. „Červené ovocie obsahuje veľa antioxidantov chrániacich pred rozvojom rakoviny a aterosklerózy a flavonoidov chrániacich cievnu stenu. Jadierka hrozna navyše obsahujú dôležité 3-omega kyseliny,“ radí MUDr. Ruttkay. Nie je lepší spôsob, ako dostať do tela antioxidanty, než konzumovať čerstvé ovocie. Zo žiadneho bežne predávaného džúsu toľko živín nezískate.

(tot)
Foto: www.fotolia.com

01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/to-co-jete, menuAlias = to-co-jete, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 13:54