6 PORCIÍ:
cca 0,5 SJ
SUROVINY:
Na guľky:
250 g bieleho tofu (prípadne tvarohu)
250 g polohrubej múky – platí rovnica, koľko tofu, toľko múky
1 žĺtok
cca 1 dl obilného mlieka (prípadne kravského)
cca 20 g masla
1 PL práškového cukru
soľ
ovocie cca 400 g (slivky, marhule, jahody, černice)
Na posýpku:
(množstvo, pomery a suroviny si regulujeme podľa svojich chutí)
strúhanka z tmavého chleba (4 PL)
maslo (1 PL)
orechy (2 PL)
agávový sirup (cca 1 PL)
POSTUP: Tofu nastrúhame, prisypeme k nemu múku, pridáme žĺtok, štipku soli, cukor, tuhé maslo a v miske spracujeme rukami. Mlieko prilievame postupne. Cesto má držať pokope, nerozpadať sa, ale ani sa nelepiť. Ovocie umyjeme a nakrájame. Cesto si rozvaľkáme na pomúčenom papieri na pečenie, nakrájame podľa veľkosti ovocia a guľky zabalíme. Vkladáme do zovretej mierne osolenej vody a varíme (do 10 min) ešte krátku chvíľu po tom, čo vyplávajú na povrch.
ENERGETICKÁ A VÝŽIVOVÁ HODNOTA CELEJ DÁVKY: 291 kcal/1 215 kJ Bielkoviny 9,2 g Tuky 7,2 g