Prvotné bolesti, ktorými nám telo dáva najavo, že takto to nie je v poriadku, väčšinou ignorujeme.Foto: Pixabay
StoryEditor

Keď štrajkuje chrbát, pomôže fyzioterapia

21.02.2023, 15:35

Bolesti chrbta trápi veľké množstvo ľudí. Podľa štatistík je to až 8 z 10 Slovákov.

Najčastejšie sa pod bolesť chrbta podpisuje nedostatok pohybu alebo nadmerná záťaž, dlhodobé sedenie za počítačom, stres, rôzne následky úrazov a ochorení. Fyzioterapeut Martin Skladan tvrdí, že pri sedavom zamestnaní začne naše telo po čase štrajkovať. „Bolo totiž stvorené na pohyb, nie na sedenie,“ tvrdí fyzioterapeut.

Počiatočné bolesti ignorujeme

Prvotné bolesti, ktorými nám telo dáva najavo, že takto to nie je v poriadku, väčšinou ignorujeme. Keď sa intenzita bolesti zvyšuje, prídu na rad lieky proti bolesti. A takto postupuje veľa ľudí až do bodu, kedy je už bolesť neznesiteľná a človek často nie je schopný ráno vstať z postele. Prečo telo takto reaguje? „Najčastejšie problémy pohybového aparátu u ľudí so sedavým zamestnaním sú spojené s nesprávnym držaním tela. Ide väčšinou o svalovú nerovnováhu v rôznych svalových skupinách,“ hovorí Skladan s tým, že táto funkčná porucha sa dá na základe cielenej fyzioterapie vyriešiť.

Kde na chrbtici vás bolí?

Zdrojom bolesti môže byť ktorákoľvek časť chrbtice. Pri sedavom zamestnaní v podstate trpí celé telo a zároveň sa z chrbtice presúvajú ťažkosti aj do iných orgánov. Pri problémoch s krčnou chrbticou pociťujeme bolesť v oblasti temena hlavy, krku a šije. Môže prísť náhle a nečakane. Stačí nesprávna poloha počas spánku, dlhý čas za volantom, ofúknutie a problém je na svete. „Niekedy môže oblasť krčnej chrbtice spôsobovať aj bolesti hlavy, migrenózne stavy, hučanie v ušiach a tiež vystreľovanie bolesti do hornej končatiny,“ hovorí Skladan.

Pichanie na hrudníku nemusí znamenať infarkt

Pichanie v hrudníku, tlak na hrudi, bolesť medzi lopatkami... Tak to vo väčšine prípadov volá o pomoc hrudná chrbtica. Často sa bolesť v hrudnej chrbtici objavuje u manuálne pracujúcich ľudí, mamičiek po pôrode a samozrejme u ľudí pracujúcich za počítačom. Podľa slov fyzioterapeuta v tomto prípade nedochádza k poškodeniu medzistavcových platničiek.

Drieková chrbtica sa ozýva cez bolesť v oblasti krížov, bedrového kĺbu, sedacieho svalu a tiež bolesť vystreľujúcu do dolnej končatiny. Je charakteristická pre ľudí, ktorí zdvíhajú ťažké predmety, ženy v pokročilom štádiu tehotenstva, mamičky, ktoré sa stále zohýbajú a berú deti na ruky a tiež pre športovcov.

Keď je časť chrbtice už poškodená

Skladan ďalej tvrdí, že závažnejšiu skupinu tvoria štrukturálne problémy. To už má človek bolesti v oblasti chrbtice (krčná, hrudná, drieková), prípadne bolesť vystreľuje aj do hornej, alebo dolnej končatiny. „Takýto človek má už často aj nález na magnetickej rezonancií, čo sa nazýva štrukturálna porucha, teda je už nejaká časť chrbtice poškodená, medzistavcová platnička, stavec...,“ vymenováva ťažkosti. Sú však aj prípady, kedy už cielená fyzioterapia podľa neho nepomôže a človek musí podstúpiť operáciu chrbtice. Po nej má zas veľkú úlohu pooperačná cielená terapia.

Cvičenie je základom úspechu

Ako konkrétne vám môže pomôcť fyzioterapeut? Po funkčnom vyšetrení vám vyskladá cviky na mieru na dané problematické partie a naučí vás ich precízne vykonávať. Najprv pod jeho dohľadom, neskôr doma. Pravidelnosť cvičenia je pritom základom úspechu. „Z časového hľadiska záleží od toho, v akom štádiu sa človek nachádza. Či má len nesprávne držanie tela spôsobené svalovou nerovnováhou, alebo už trpí štrukturálnym problémom a má nález na magnetickej rezonancii spojený s vystreľujúcimi bolesťami. Samotná fyzioterapia je potom náročnejšia, dlhodobejšia, a vyžaduje sa trpezlivosť a odhodlanie. Krok po kroku k odstráneniu bolesti.“ dodáva Skladan.

01 - Modified: 2022-09-23 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako má vyzerať správna rozcvička? 02 - Modified: 2022-09-19 14:13:28 - Feat.: 0 - Title: Nepotrebujete byť športovcom, aby ste sa mohli hýbať. Viete, aký je najbezpečnejší pohyb pre starších? 03 - Modified: 2022-09-06 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fyzická aktivita nám prospieva, pomáha predchádzať obezite aj infarktu
01 - Modified: 2023-02-23 09:48:17 - Feat.: - Title: Bolesť hlavy riešia Slováci najmä tabletkami. Treba ich však užívať s rozumom 02 - Modified: 2022-09-22 05:00:00 - Feat.: - Title: Za bolesťami lýtok sa skrývajú aj ploché nohy 03 - Modified: 2022-09-12 10:53:03 - Feat.: - Title: Najčastejšou zlomeninou u seniorov je stehenná kosť, príčinou je pád 04 - Modified: 2022-06-09 06:00:00 - Feat.: - Title: Viete, ako správne užívať lieky proti bolesti?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/pohyb, menuAlias = pohyb, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
17. apríl 2024 18:02