StoryEditor

Mary Tyler Moore

10.07.2009, 08:13
Autor:
(dia)(dia)
Americkú herečku Mary Tyler Moore pozná mnoho televíznych a filmových fanúšikov. Preslávila ju úloha Laury Petrie v americkom sitkome The Dick Van Dyke Show a zahrala si aj vo filme Roberta Redforda Obyčajní ľudia. V USA bola seriálovou ikonou niekoľkých desaťročí. Už dlhšiu dobu žije s diagnózou diabetes mellitus a zároveň je predsedníčkou medzinárodného fondu zaoberajúceho sa výskumom detského diabetu. 

Americkú herečku Mary Tyler Moore pozná mnoho televíznych a filmových fanúšikov. Preslávila ju úloha Laury Petrie v americkom sitkome The Dick Van Dyke Show a zahrala si aj vo filme Roberta Redforda Obyčajní ľudia. V Spojených štátoch bola seriálovou ikonou niekoľkých desaťročí. Už dlhšiu dobu žije s diagnózou diabetes mellitus a zároveň je predsedníčkou medzinárodného fondu zaoberajúceho sa výskumom detského diabetu, v ktorom finančne podporuje niekoľko projektov.

Mary Tyler Moore sa narodila v roku 1936 v Brooklyne v New Yorku ako najstaršia z troch súrodencov. Rodičia George Taylor Moore a Marjorie Hackett sa spolu so svojimi deťmi presťahovali do južnej Kalifornie keď mala Mary osem rokov. Na detstvo herečka nespomína šťastne – hlavným dôvodom boli matkine problémy s alkoholom, ktoré musela spolu s dvoma súrodencami trpieť. Rozhodnutie „zabŕdnuť“ do sveta filmu prišlo akosi prirodzene, keďže navštevovala školy v Los Angeles a priamo v Hollywoode. Pôvodne sa Mary venovala tancu a ten jej v roku 1955 dopomohol aj prvej práci pred kamerou – objavila sa v krátkom reklamnom šote Happy Hotpoint. Prácu so spomínanou spoločnosťou však musela čoskoro prerušiť pre tehotenstvo, keď bruško začalo byť príliš viditeľné. Jediného syna Richarda porodila ako mladučké devätnásťročné dievča svojmu manželovi Dickovi Meererovi, za ktorého sa vydala krátko po skončení strednej školy. Úsilie preraziť vo filmovom biznise musela zdvojnásobiť - kým ostatné jej kolegyne sa mohli sústrediť iba na začínajúcu kariéru, Mary popritom viedla domácnosť a starala sa o malého synčeka. Prvá epizódna úloha v televízii prišla o dva roky neskôr v šou Richard Diamond, súkromný detektív (Richard Diamond, Private Detective), kde sa však paradoxne objavili iba jej nohy a hlas.

Seriál namieru

Televízny úspech prišiel o niekoľko rokov neskôr, keď ju režisér Carl Reiner obsadil do úlohy manželky Laury Petrie hlavného predstaviteľa Dicka Van Dyka v seriáli The Dick Van Dyke Show. Seriál sa u amerického publika stretol s obrovským úspechom a priniesol Mary nielen popularitu, ale aj prestížnu cenu Emmy. Mary počas jej preberania cez slzy povedala: „Viem, že toto sa už nebude opakovať.“ Mýlila sa. Takmer o desaťročie neskôr sa umelkyni naskytla možnosť zahrať si vo „vlastnom“ seriáli. A tak sa zrodil sitcom „The Mary Tyler Moore Show“. Vyzeralo to, že čoho sa táto úspešná herečka dotkne, sa premení na zlato. Komediálny seriál o žene v tridsiatich rokoch sa hneď po uvedení stretol s priazňou televíznych divákov a počas šiestich rokov neustále figuroval medzi dvadsiatimi najsledovanejšími seriálmi Ameriky. Osoba Mary Richards bola prvou televíznou postavou, ktorá zobrazovala nezávislú pracujúcu ženu a stala sa tak inšpiráciou mnohých žien po celom svete. Po skončení sitcomu a občasných úlohách v iných amerických seriáloch sa Mary vrhla na úplne iný žáner – a tým bol film a divadlo.

Film a divadlo

Moore sa prvýkrát objavila na doskách, ktoré znamenajú svet už v roku 1966 v adaptácii hry Raňajky u Tiffanyho (Breakfast at Tiffany´s), avšak muzikál musel byť pre počiatočný neúspech stiahnutý z repertoáru ešte predtým, ako sa na Broadway vôbec dostal. Úspešnejšie boli až predstavenia Čí je to vlastne život (Whose life is it anyway?) a Sladká Sue (Sweet Sue), ktoré sa na Broadwayi hrali v osemdesiatych rokoch. K filmu si Mary „odskočila“ aj počas svojej televíznej kariéry – v roku 1967 sa napríklad objavila po boku anglickej herečky Julie Andrews vo filme Správne dievča (Thoroughly Modern Millie). Svetové uznanie a nomináciu na Oscara jej vyniesol až film Roberta Redforda Obyčajní ľudia (Ordinary People). Dej filmu načrtáva príbeh na prvý pohľad perfektnej rodiny Jarrettovcov, ktorej členovia sa svojsky vyrovnávajú s dávnou rodinnou tragédiou. Mary si tu zahrala postavu milujúcej matky a manželky Beth Jarrettovej. Filmových úloh sa aj napriek úspechu v televízii nevzdala a zahrala si aj v ďalších snímkach ako Šesť týždňov, Posledný najlepší rok môjho života, Ukradnuté deti, Flirtovanie s katastrofou, Pomsta alebo Slečna Lettie a ja.

Nepriazeň osudu

Prvýkrát sa mladučká Mary Tyler Moore vydala v roku 1955, krátko po skončení strednej školy, za Richarda Meekera, ktorého neskôr opísala ako „chalana z vedľajšieho vchodu“. Spolu vychovávali syna Richieho, avšak manželstvo nevydržalo a dvojica sa rozviedla o šesť rokov neskôr. Druhým Maryným manželom bol Grant Tinker, producent spoločnosti NBC, ktorého si vzala v roku 1962 a spolu vytvorili televíznu produkčnú firmu MTM Enterprises. Tá sa podpísala pod tvorbu seriálov The Mary Tyler Moore Show, Rhonda, Phyllis, Hill Street Blues alebo Newhart. Ani tento zväzok poznačený prílišnou prácou v televíznom a filmovom priemysle nebol šťastným. Rozviedli sa v roku 1981 a spoločnosť MTM Enterprises predali o desať rokov neskôr. V tomto období sa na Mary začala valiť jedna tragédia za druhou – novozistený diabetes, stroskotané manželstvo, dávna smrť sestry, ktorá zomrela na predávkovanie drogami a tragická nehoda jediného syna Richarda sa pravdepodobne stali príčinou jej problémov s alkoholom. Alkoholizmus, ktorým trpela aj jej mama, sa rozhodla liečiť na preslávenej klinike Betty Fordovej.

Desaťročia s inzulínom

Mary má diabetes prvého typu už takmer tridsať rokov a ako každý pacient, aj ona si zažila krušné chvíle. Pre cukrovku takmer prišla o zrak a podľa vlastných slov dodnes nemôže sedieť za volantom. Zlá rovnováha spôsobená nedostatočnou kompenzáciou jej znemožnila jeden z najobľúbenejších športov – jazdenie na koni. Dnes je Mary predsedníčkou medzinárodnej organizácie Juvenile Research Diabetes Foundation, ktorá sa zaoberá výskumom, pomocou a vynájdením nových technológií na liečbu diabetu 1.typu. Svoj život s týmto ochorením plánuje úspešná americká herečka zdokumentovať vo svojich memoároch Growing up again. Mary Tyler Moore momentálne žije na svojej farme pri New Yorku spolu s manželom Robertom Levinom, s ktorým sa spoznala naozaj paradoxne – Levine mal totiž ako lekár službu práve vtedy, keď herečka svoju mamu priviezla na ošetrenie do nemocnice.

(kk)

foto: internet

01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/ludia-ako-vy, menuAlias = ludia-ako-vy, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 02:36