V lekárňach je viac ako 3000 vriec, v ktorých je nahromadený odpad určený na likvidáciu.Foto: Pixabay.com
StoryEditor

V lekárňach sa hromadia nespotrebované lieky

25.01.2024, 09:00
Autor:
TASRTASR

V slovenských lekárňach sa hromadia pacientami nespotrebované lieky. Lekárne už majú takmer vyčerpané priestorové kapacity na skladovanie nebezpečeného odpadu.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) zabezpečil ich zber naposledy v marci minulého roka. Upozornili na to Slovenská lekárnická komora (SLeK) a Asociácia prevádzkovateľov sieťových lekárni (APSL) na Slovensku.

„Už takmer rok a v niektorých lekárňach aj dlhšie čelíme problému naplnených kapacít týchto priestorov. Na jednej strane nám zákon ukladá povinnosť nespotrebované lieky od pacienta prevziať a uchovávať, na druhej strane si štát neplní povinnosť zneškodnenia tohto odpadu uloženú tým istým zákonom," skonštatoval prezident SLeK Ondrej Sukeľ. ŠÚKL odvoz predtým zabezpečoval dvakrát ročne.

V lekárňach sa hromadí 40 ton nebezpečného odpadu

Asociácia poukázala na to, že všetky lekárne, ktoré prevádzkujú poskytovatelia, ktorých združuje, majú takmer vyčerpané priestorové kapacity na uloženie daného odpadu. „Aktuálne evidujeme v lekárňach viac ako 3000 vriec, v ktorých je nahromadený odpad určený na likvidáciu v na to určených spaľovniach. Toto množstvo predstavuje približne 40 ton nebezpečného odpadu," poznamenal predseda asociácie Jaroslav Kypr.

Upozornil tiež na to, že prípadné odmietnutie prevzatia liekov v lekárňach sa vždy nestretáva s pochopením pacientov. „Pokiaľ lekárnici z kapacitných dôvodov odmietnu prevziať nespotrebované lieky - hrozí nesprávna likvidácia tohto odpadu," doplnil.

Šéf komory Sukeľ preto vyzýva ľudí, aby boli trpezliví a liekový odpad nevyhadzovali do toho bežného. „Bezpečne ho uložte oddelene od užívaných liekov, na mieste nedostupnom deťom a počkajte na obnovenie zberu," uzavrel.

Zatvorená spaľovňa

Štátny ústav pre kontrolu liečiv reagoval, že na základe zmluvného vzťahu zabezpečoval aj v predchádzajúcich rokoch zber liekov v jarnom a v jesennom intervale, ktorý bol postačujúci. Vlaňajší jesenný zber bol podľa neho obmedzený, a to z dôvodu zatvorenia spaľovní a vzhľadom na ukončenie pôvodnej zmluvy platnej do 31. decembra. „ŠÚKL vyhlásil verejné obstarávanie na zabezpečenie predmetnej služby. Zvoz liekov bude zo strany ŠÚKL zrealizovaný po úspešnom ukončení vyhlásenej súťaže a podpísaní zmluvy. Do súťaže je možné sa prihlásiť do 23. februára," dodala pre TASR špecialistka pre internú a externú komunikáciu ŠÚKL Miroslava Hýbl.

01 - Modified: 2023-08-23 10:00:22 - Feat.: 0 - Title: Lieky by sa nemali kupovať v neprimeranom množstve do zásoby 02 - Modified: 2023-05-25 09:03:25 - Feat.: 0 - Title: Falšované lieky môžu byť pre zdravie ohrozujúce 03 - Modified: 2023-05-22 12:32:47 - Feat.: 0 - Title: Interakcie liekov môžu znížiť aj účinnosť liečby 04 - Modified: 2022-09-28 12:10:19 - Feat.: 0 - Title: Chýbajú nám moderné onkologické lieky
01 - Modified: 2023-08-23 10:00:22 - Feat.: - Title: Lieky by sa nemali kupovať v neprimeranom množstve do zásoby
menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 06:16