Falšované lieky v niektorých prípadoch vzhľadovo naozaj vyzerajú ako originál.Foto: Pixabay
StoryEditor

Falšované lieky môžu byť pre zdravie ohrozujúce

24.05.2023, 14:00
Autor:
TASRTASR

K nákupu liekov cez internet treba podľa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv pristupovať zodpovedne.

Falšované lieky môžu byť ohrozujúce pre zdravie. Obsahovať môžu jedy na potkany, cement, ťažké kovy, nemrznúce zmesi, farby na steny, parketový vosk či farbivá do tlačiarní. Upozornil na to Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). Veľké riziko, že sa ľudia dostanú k falšovaným liekom, je podľa ústavu pri nákupe mimo legálneho reťazca.

„ a v domácom prostredí pacient nemá možnosť odhaliť, že ide o falšovaný liek," skonštatoval ŠÚKL.

Falšované lieky podľa ústavu často neobsahujú žiadnu účinnú látku, majú inú účinnú látku, prípadne obsahujú jej nedostatok alebo nadbytok. „Na liečbu ochorenia preto môžu byť príliš slabé, čo môže mať za následok zhoršenie zdravotného stavu. Naopak, pri príliš vysokej koncentrácii účinnej látky hrozí predávkovanie," doplnil.

 

Rizikový nákup z neoverených zdrojov

K nákupu liekov cez internet treba podľa ústavu pristupovať zodpovedne. „ŠÚKL dlhodobo varuje pred rizikami nákupu liekov z neoverených zdrojov, napríklad pri nákupe, darovaní alebo vymieňaní na sociálnych sieťach a rôznych inzertných portáloch," povedal.

Pripomenul, že legálny online predaj liekov je možný iba vo schválených internetových lekárňach a týka sa len liekov s platnou registráciou, ktorých výdaj nie je viazaný na lekársky predpis.

Autorizovaná internetová lekáreň sa podľa ústavu označuje zeleným logom. „Po kliknutí na logo budete presmerovaní na stránku ŠÚKL, kde nájdete kompletný zoznam lekární s povolením na internetový výdaj," dodal.

 

Ako odlíšiť falošnú lekáreň od bezpečnej?

Každá internetová lekáreň by mala byť schválená ŠUKL-om – Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv. Či to tak je si overíte veľmi jednoducho. Na webovej stránke lekárne by ste mali nájsť toto logo:

image
Foto: Štátny ústav Pre Kontrolu Liečiv

 

01 - Modified: 2023-05-22 12:32:47 - Feat.: 0 - Title: Interakcie liekov môžu znížiť aj účinnosť liečby 02 - Modified: 2023-04-04 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Diabetikom CHÝBAJÚ inzulíny 03 - Modified: 2023-04-03 06:47:57 - Feat.: 0 - Title: prof. František Štěpánek: Ľudia neužívajú svoje lieky správne 04 - Modified: 2023-02-23 09:48:17 - Feat.: 0 - Title: Bolesť hlavy riešia Slováci najmä tabletkami. Treba ich však užívať s rozumom
menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
10. apríl 2024 04:54