Vďaka zvieratám môžeme lepšie pochopiť, ako naše telo spracováva inzulín.SNÍMKA: Shutterstock
StoryEditor

Cukrovku môže mať mačka aj pes

14.07.2022, 15:00

Diabetes, prevažne druhého typu, sa vyskytuje aj pri našich domácich miláčikoch, hlodavcoch, medveďoch či delfínoch.

Ochorenie diabetes si spájame prevažne s ľudským zdravím, ale hrozí aj našim domácim miláčikom. V zriedkavých prípadoch dokonca aj tým, čo žijú v divočine. Povaha ochorenia je rovnaká ako u ľudí: zviera trpí nedostatkom inzulínu a má vysokú glykémiu.

Rizikové kastrované kocúry

Z domácich zvierat sú cukrovkou najčastejšie ohrozené psy, kone a niektoré druhy hlodavcov. Veľmi často sa prejavuje pri mačkách, ktoré majú nedostatok pohybu. V posledných rokoch podľa veterinárov dochádza k nárastu chorých mačiek a diabetes je jedným z najčastejších endokrinných ochorení. Z veľkej časti ide o cukrovku druhého typu. Dôležitú úlohu môže hrať aj genetika (náchylnejšie na cukrovku sú napríklad barmské mačky) alebo pohlavie (70 % chorých tvoria kastrované kocúry).

Diabetes v divočine

Cukrovkou môžu trpieť aj divé zvieratá. Je to hlavne preto, že pomaly ubúda z teritória bez zásahu ľudí, čo niektoré druhy núti adaptovať sa na život v meste. To so sebou síce prináša dostatok potravy z našich pretekajúcich kontajnerov, ale zároveň aj civilizačné choroby. Pri mývaloch žijúcich v meste potvrdila kanadská štúdia až dvojnásobnú hladinu cukru v krvi. Malé šelmičky, ktoré sa živia odpadkami, sú čoraz väčšie a hrubšie.

Maskot gepard

Diabetes bol diagnostikovaný aj pri exotickejších druhoch. Jedným z najznámejších zvieracích pacientov sa stal gepard Chester, narodený v juhoafrickej zoo. Krátko po narodení mu veterinári zistili cukrovku 1. typu, ktorá je pri zvieratách vzácna a vo voľnej prírode vždy smrteľná. Chester mal šťastie a vďaka obetavým ošetrovateľom dostáva denne svoju dávku inzulínu. Chorý gepard sa stal aj maskotom osvetových kampaní o diabete.

Cukrovka ako evolučná výhoda

Zvieratá nám v liečbe diabetu môžu pomôcť aj inak. Podľa niektorých odborníkov vďaka nim môžeme lepšie pochopiť, ako naše telo spracováva inzulín. Jeden zo sľubných výskumov sa zameral na delfíny, pri ktorých bola zistená cukrovka 2. typu. Delfíny však na rozdiel od nás vedia ochorenie vypnúť a zapnúť. Podľa vedcov ide o evolučnú výhodu, ktorá umožnila rast mozgu. Dnes ho majú relatívne veľký v pomere k telu, podobne ako ľudia.

Strava z rýb a bielkoviny

Táto jedinečná schopnosť sa pri delfínoch vyvinula vďaka strave, ktorá sa z veľkej časti skladá z rýb bohatých na bielkoviny a s veľmi nízkym obsahom glukózy. Tú delfíny potrebujú pre správne fungovanie orgánov, preto cez noc „zapnú“ rezistenciu na inzulín. S prvým ranným jedlom ju vypínajú. Niektorí vedci sú však k záverom štúdie a jej možným prínosom pre medicínu skeptickí. Delfíny majú podľa nich až príliš odlišný metabolizmus.

Pomôžu nám medvede?

V prípade potreby dokážu diabetes aktivovať aj medvede grizly. Počas obdobia hibernácie strácajú schopnosť spracovávať inzulín rovnako ako ľudia chorí na diabetes. To im počas dlhých mesiacov, keď neprijímajú potravu alebo vodu, umožňuje tráviť tukové zásoby. Hneď ako sa prebudia, všetko sa vracia späť do normálu.

Stále však nie je jasné, prečo podobné mechanizmy nefungujú aj u ľudí. Ak by to veda dokázala rozlúsknuť, znamenalo by to pre lekárov aj pre diabetikov zásadný prelom.

(freestylelibre.cz)

01 - Modified: 2022-07-14 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zriedkavé formy cukrovky. Čo je MODY, LADA a tehotenská cukrovka? 02 - Modified: 2022-06-07 19:42:21 - Feat.: 0 - Title: Docent Zbynek Schroner: Cukrovka si vyžaduje spoluprácu pacienta 03 - Modified: 2022-06-21 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Obezita dokáže potrápiť celé telo 04 - Modified: 2022-05-13 08:01:48 - Feat.: 0 - Title: Cukrovka má dopad na všetky oblasti života diabetika
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 08:46:24 - Feat.: - Title: Depresia a rozvoj cukrovky 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2024-03-25 13:11:23 - Feat.: - Title: prof. MUDr. MILAN KVAPIL, CSc., MBA
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 11:30