Diabetes mellitus alebo cukrovka je chronické ochorenie, ktoré je charakterizovane zvýšenou hladinou cukru v krvi. Podľa diabetológa docenta MUDr. Branislava Vohnouta, PhD. je to spôsobené nedostatkom alebo nesprávnym využívaním inzulínu v tele. „Veľa pacientov sa domnieva, že toto ochorenie postihuje metabolizmus len cukrov. Diabetes je komplexné ochorenie, ktoré postihuje aj metabolizmus ďalších hlavných živín, teda tukov a bielkovín,“ uviedol docent Vohnout s tým, že diabetes je jedno z najčastejších a najzávažnejších chronických civilizačných ochorení.
Cukrovka je podľa jeho slov globálnym problémom. „Za posledných 20 rokov stúpol počet diabetikov celosvetovo takmer na trojnásobok a dnes týmto ochorením trpí takmer pol miliardy ľudí,“ doplnil. Na Slovensku máme v súčasnosti evidovaných takmer 350- tisíc pacientov s cukrovkou. V roku 2022 bolo novodiagnostikovaných viac ako 25-tisíc osôb.
Aké sú príznaky?
Tie prvotné príznaky sa môžu manifestovať veľkým smädom, tým, že pacient musí naozaj vypiť veľké množstvo tekutín, často musí chodiť na toaletu, môže byť unavený – má takzvaný únavový syndróm, môže ho svrbieť pokožka, náhly hlad, ale môže sa prejavovať aj niektorými charakteristikami, ktoré nám už hovoria o tom, že pacient môže mať chronické komplikácie. „Môže ísť tiež o prejavy bolestivosti, mravčením v dolných končatinách, ako to býva už pri diabetickej polyneuropatii, môže byť postihnutie očí, čiže pacient zistí, že má cukrovku pri vyšetrení u očného lekára, môžu sa mu zle hojiť rany,“ vysvetľuje.
Zisťuje sa vyšetrením krvi
Z laboratórnych príznakov alebo vyšetrením z krvi, je rozhodujúcim kritériom zvýšená hladina cukru v krvi alebo glykémia alebo ak je hladina zvýšená, tak hyperglykémia. „Pacient má opakovane ráno nalačno, pri odbere krvi, hladinu glukózy 7 a viacej milimol na liter (mmll/l). Alebo môže mať v ktoromkoľvek okamihu dňa, bez ohľadu na to či je po jedle alebo či je nalačno, má hodnotu glykémie väčšiu ako 11 mmll/l. Takisto aj v moči môže mať prítomný cukor. Tomu hovoríme glykozúria,“ vysvetľuje doc. Vohnout.
Postihuje cievy
Doc. Vohnou hovorí, že diabetes mellitus je hlavným rizikovým faktorom komplikácií veľkých aj malých ciev. „Toto nám vlastne predurčuje aj tie základné a hlavné chronické komplikácie, ktoré sú spojené s týmto ochorením. Hovoríme o takzvanom postihnutí mikrovaskulárneho systému, čiže postihnutím malých ciev, a postihnutie makrovaskulárneho systému, čiže postihnutie veľkých ciev,“ hovorí. O aké komplikácie ide?
• Mikrovaskulárne – je to postihnutie malých ciev, ktoré sú dôležité alebo ktoré sa nachádzajú v oku, obličkách alebo ktoré sú zodpovedné za krvné zásobenie nervového systému.
• Makrovaskulárne – postihnutie veľkých ciev, ktoré sa nachádzajú v mozgu, srdci, prípadne končatinách...
Aké sú riziká pre pacientov?
Niektoré chronické komplikácie má väčšina diabetikov. „Približne polovica pacientov s cukrovkou má obličkové ochorenie. Vieme aj to, že diabetická neuropatia a syndróm diabetickej nohy je zodpovedné za väčšinu netraumatických amputácií na dolných končatinách (60 %) a 30 percent pacientov s diabetom 2. typu má takzvanú diabetickú retinopatiu, číže už má postihnutie očí,“ upozorňuje doc. Vohnout.
Riziko úmrtia z dôvodu srdcovocievneho ochorenia je podľa neho pri cukrovke významne zvýšené. „Päťdesiat až osemdesiat percent pacientov s diabetom zomiera na následky kardiovaskulárneho ochorenia,“ uvádza s tým, že 16% pacientov s diabetom vo veku nad 65 rokov umiera na mozgovú mŕtvicu, ľudovo povedané na porážku.
„Môžeme povedať, že pacient, ktorý má cukrovku, má dvakrát väčšie riziko úmrtia z dôvodu na srdcovocievne ochorenie, ako pacient, ktorý cukrovku nemá. A ak ide o diabetika, ktorý už prekonal infarkt myokardu v minulosti, tak toto riziko je až štvornásobne vyššie, ako u pacienta alebo človeka, ktorý nemá cukrovku, ani neprekonal infarkt myokardu. Riziko je skutočne výrazne zvýšené,“ upozorňuje lekár.
Jednotlivé komplikácie sa pritom prelínajú a cukrovku, hlavne druhého typu, sprevádzajú aj ďalšie ochorenia. Jeden z troch pacientov má okrem cukrovky aj kardiovaskulárne ochorenie (patrí tu vysoký tlak, infarkt myokardu, srdcové zlyhávanie...) či chronické postihnutie obličiek. „Kardiovaskulárne, obličkové a metabolické ochorenia sa dokážu negatívne ovplyvňovať a o to náročnejšia je potom zdravotná starostlivosť o takéhoto pacienta,“ uvádza doc. Vohnout s tým, že očakávanú dĺžku života významne skracuje pacientom prítomnosť diabetu, srdcovocievne a obličkové ochorenie. „Je veľký rozdiel v tom, koľko sa dožijeme rokov, ak nemáme cukrovku, alebo ak máme cukrovku, prípadne máme cukrovku a ešte aj ďalšie nejaké chronické ochorenie,“ dodáva.
Napríklad, 60-ročný muž s cukrovkou žije podľa neho v priemere o šesť rokov viac, než muž rovnakého veku s cukrovkou. „Ak okrem cukrovky prekonal už aj infarkt myokardu, alebo mal aj cievnu mozgovú príhodu, tak dĺžka života sa môže skrátiť až o 12 rokov. A keď má cukrovku a nejaké ranné štádia chronického postihnutia obličiek, predpokladaná dĺžka života sa mu môže skrátiť o 16 rokov. To je veľa rokov, ktoré výrazným spôsobom zredukujú skutočnosť, ako pacient dlho môže žiť. A nejde len o dĺžku života, ale bude sa to týkať aj kvality jeho života,“ dopĺňa lekár.
Manažment pacienta
Na Slovensku už mám podľa docenta Vohnouta zavedené štandardy v starostlivosti o diabetikov na svetovej úrovni. Sú pre lekárov povinné a zabezpečujú pacientom kvalitnú starostlivosť a prístup k moderným liekom. Ide o takzvaný Komplexný manažment diabetikov 2. typu, vypracovali ho poprední odborníci v oblasti diabetológie na Slovensku a ktoré v plnej miere reflektujú všetky odporúčania na základe najnovších vedeckých a medicínskych poznatkov. „Spĺňajú kritéria a sú porovnateľné so štandardnými postupmi, ktoré sa používajú vo všetkých vyspelých krajinách Európy, ale aj celého sveta,“ dodáva.
Čo znamenajú štandardy?
Tieto štandardy hovoria to, že pacienti s cukrovkou si vyžadujú včasný a komplexný prístup. Cieľom liečby pacienta s cukrovkou je jednak zlepšenie kvality jeho života a prevencia zdravotných komplikácií, ktoré sú spojené práve s výskytom cukrovky. „V rámci komplexného prístupu chceme, aby pacient mal dobré glykémie, dobrú hladinu cukru v krvi, aby mal aj dobre liečenú hypertenziu, dobré hladiny tlaku v krvi, aby sme robili prevenciu krvných zrazenín, ktoré sa podieľajú na vzniku infarktu myokardu alebo cievnych mozgových príhod, aby mal znížené hladiny lipidov, hlavne cholesterolu, alebo takzvaného zlého LDL cholesterolu, ktorý je jedným z hlavných rizikových faktorov zodpovedných za vznik srdcovo-cievnych príhod,“ vymenováva postup pri manažmente pacienta. Taktiež by mal mať správnu kontrolu hmotnosti, čiže aby pacient dosahoval optimálnu telesnú hmotnosť a aby táto komplexná starostlivosť prinášala orgánovú ochranu srdca a obličiek, hlavných orgánov, ktoré potrebujeme pre svoj život a ktoré sa potom podieľajú aj na ovplyvnení ďalších ochorení.
Starostlivosť o pacienta
Ako by mala vyzerať starostlivosť o pacienta s cukrovkou? „Základom sú pravidelné kontroly u diabetológa, pacient môže prekonzultovať všetky ťažkosti, správne postupy, čo treba robiť,“ hovorí docent Vohnout. Je podľa neho dôležité dodržiavanie diabetickej diéty a všeobecnej správnej životosprávy, aj keď treba povedať, že spojenie diabetická diéta sa dnes už veľmi nepoužíva. Hovorí sa o správnej alebo racionálnej alebo zdravej životospráve. „Pacient s cukrovkou sa nemusí obávať, že bude vyčlenený na nejakú špeciálnu diétu. Ide o zdravú racionálnu životosprávu, stravu, ktorá má určité špecifiká pre diabetika,“ poznamenáva s tým, že veľmi dôležitým faktorom je primeraná a pravidelná fyzická námaha. Pomáha v udržovaní optimálnej telesnej hmotnosti, aj pre správne spaľovanie krvného cukru, spálenie energie, ktorú získavame z potravy.
Kľúčovým postupom pre správnu starostlivosť o pacienta s cukrovkou je aj dodržiavanie predpísanej liečby, ktorá pozostáva z užívania tabletiek (perorálných antidiabetiík PAD), alebo pacienti môžu byť liečení podkožnými injekčnými hormónmi, ktorým hovoríme inkretíny alebo môžu dostávať injekčnú liečbu vo forme inzulínu.
Moderné antidiabetiká
Aké sú tie štandardy, ktoré by mali spĺňať moderné lieky? „Potrebujeme antidiabetikum, ktoré nám znižuje hladinu cukru v krvi, dokážu kontrolovať aj hladinu krvného tlaku, pomôžu znížiť telesnú hmotnosť a zabránili vzniku srdcovo-cievnych ochorení, na ktoré pacienti s cukrovkou zomierajú najviac a zomierajú predčasne. Chceme aby pacient žil v dobrom zdraví čo najdlhšie. Dnes antidiabetiká znižujú riziko vzniku srdcovo-cievnych príhod, pretože to sú tie najčastejšie chronické komplikácie, s ktorými sa stretávame a na ktoré pacienti zomierajú. Aj keď pacienti nezomierajú, tak srdcovo-cievne príhody negatívnym spôsobom ovplyvňujú kvalitu ich života,“ uvádza lekár.
Dobrá liečba potom znižuje potrebu hospitalizácií a riziko srdcového zlyhávania, dokáže ochrániť obličky a spomaľuje zhoršovanie obličkových ochorení. „V poslednej dobe nám medicínsky výskum priniesol možnosti a objavenie nových liekov, ktoré spĺňajú všetky tieto kritériá. Sem patria práve lieky, zo skupiny, ktorej hovoríme inhibítory SGLT2,“ hovorí docent Vohnout.
Ako fungujú SGLT2 inhibítory?
Doc. Vohnou vysvetľuje, že táto skratka značí sodíkovo glukózový kotransportér. Inhibítory SGLT2 vychádzajú z mechanizmu, ktorý funguje pri strebávaní glukózy. V obličkách, kde sa filtruje krv, tak sa za normálnych okolností prefiltruje aj glukóza, ktorá sa nachádza v krvi a dostáva sa do takzvaného primárneho moču. Za deň sa dokáže prefiltrovať v obličkách viac ako 180 gramov glukózy. Za takzvaných fyziologických alebo normálnych podmienok sa táto glukóza, ktorá sa dostane do primárneho moču, potom v obličkách v systéme takých dutých kanálikov, vstrebáva naspäť do krvného riečiska a v moči, ktorý pacient vylúči, sa cukor nenachádza,“ vysvetľuje.
„Princípom liečby SGLT2 inhibítorom je mechanizmus, ktorý zabraňuje alebo znižuje toto spätné vychytávanie cukru v dutom systéme obličiek a časť cukru, ktorý sa dostal do primárneho moču pacient finálne vylúči. Takýmto spôsobom dokážeme znižovať hladinu cukru v krvi.“
Toto všetko vedie nielen k tomu, že pacient vylučuje glukózu močom, ale tým, že vylúči určité množstvo glukózy alebo aj energie, ktorú táto glukóza predstavuje, a dochádza a môže dôjsť k redukcii telesnej hmotnosti. Môže sa znížiť aj výskyt alebo veľkosť opuchov, pretože cukor, ktorý sa nachádza v tomto systéme, na seba naväzuje vodu, ktorú pacient následne vymočí. Týmto spôsobom dokáže znížiť aj tlak krvi a dochádza aj k ochrane srdca, obličiek, predĺženiu života. (ben)