Význam onkokontroly spočíva nielen v tom, že môže odhaliť ochorenie v čase, keď sa dá ešte efektívne liečiť.Foto: Dreamstime.com
StoryEditor

Kolorektálny karcinóm. Pre zanedbanú prevenciu každý deň zbytočne zomrie 8 Slovákov

18.03.2023, 09:00

Približne štyritisíc obyvateľov našej krajiny si každý rok vypočuje od lekára zlú správu: rakovina hrubého čreva a konečníka. Priebeh tohto ochorenia je miernejší u tých, ktorí berú prevenciu vážne.

Preto tých, čo prevenciu vynechávajú, zdravotná poisťovňa Dôvera aktívne pozýva na onkokontrolu (skríningové vyšetrenie) už od roku 2019. Vlani na tieto pozvánky zareagovalo takmer 43 percent poistencov a poisteniek.

 

Každý deň zomrie osem ľudí

 

Význam onkokontroly spočíva nielen v tom, že môže odhaliť ochorenie v čase, keď sa dá ešte efektívne liečiť. Ale tiež v tom, že už počas nej dokáže gastroenterológ priamo u seba v ambulancii odstrániť z čreva rizikové nálezy.

 

Potrebu prevencie pripomíname pri príležitosti Európskeho mesiaca osvety o kolorektálnom karcinóme, ktorým je od roku 2017 práve marec. Slovensko je druhou krajinou v Európe s najvyššou úmrtnosťou na toto ochorenie. Každý deň naň zbytočne – pre zanedbanú prevenciu - zomrie len na Slovensku 8 ľudí.

 

„Je všeobecne známe, že ak sa akékoľvek ochorenie diagnostikuje vo včasnom štádiu, má pacient lepšie vyhliadky na vyliečenie. V prípade rakovinového ochorenia platí toto tvrdenie dvojnásobne,“ vysvetľuje MUDr. Branislav Koreň zo zdravotnej poisťovne Dôvera.

 

Onkonkontrola – o čo ide?

Populačný skríning kolorektálneho karcinómu prebieha na Slovensku už piaty rok. Zdravotné poisťovne naň pozývajú poistencov, ktorí vynechávajú pravidelné preventívne prehliadky u všeobecného lekára, teda mužov a ženy nad 50 rokov.

Dôvera posiela svojim poistencom spolu s pozvánkou aj nádobku na odber stolice, ktorú môžu odniesť na vyhodnotenie k svojmu všeobecnému lekárovi. Ten vyšetrí stolicu a určí ďalší postup.

 

Pri rakovine hrubého čreva a konečníka (kolorektálny karcinóm) existujú dve základné formy skríningu.

1.    Cieľom skríningového testovania stolice (TOKS)  je zachytiť už nepatrné, okom neviditeľné množstvo krvi a následne pátrať po príčine. Ak tento test zachytí skryté krvácanie v stolici, pacienta dôkladne vyšetrí gastroenterológ kolonoskopiou.

2.    Kolonoskopia je vyšetrenie optickým prístrojom, ktorý dokáže odhaliť príčinu skrytého krvácania. „Ak je ňou polyp, ten sa hneď pri vyšetrení odstráni, keďže polypy sa považujú za riziko vzniku rakoviny. Okrem včasnej diagnostiky už vzniknutého ochorenia sa tak zvyšuje aj záchyt prednádorových polypóznych lézií,“ vysvetľuje Branislav Koreň.

 

Onkokontrola prináša výsledky

 

K prevencii tohto ochorenia prispieva Dôvera aj tým, že vyšetrenie na skryté krvácanie v stolici uhrádza raz za dva roky poistencom už od 40 rokov. Teda o desať rokov skôr, než má na toto bezplatné vyšetrenie pacient nárok podľa zákona. 

Dôvera vyzýva svojich poistencov, aby venovali pozornosť korešpondencii od svojej zdravotnej poisťovne: pripomenutie preventívnej prehliadky vám môže zachrániť život. 

 

01 - Modified: 2023-02-06 11:17:39 - Feat.: 0 - Title: Riziko vzniku rakoviny možno znížiť zdravým životným štýlom 02 - Modified: 2023-02-06 11:15:09 - Feat.: 0 - Title: Pribúdajú počty chorých na rakovinu. Najčastejšie sú to nádory kože, kolorekta a prsníka 03 - Modified: 2023-02-06 10:46:38 - Feat.: 0 - Title: Nepodceňujte prevenciu! Vyzýva ľudí Národný onkologický inštitút. 04 - Modified: 2023-01-04 09:29:28 - Feat.: 0 - Title: Brit sa vyliečil z rakoviny žlčových ciest, pomohla mu experimentálna liečba
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
27. apríl 2024 06:18