StoryEditor

Nohy ako v bavlnke

15.05.2014, 23:57
Autor:
(dia)(dia)
Priznajte sa, venujete svojim nohám každý deň náležitú starostlivosť? Kontrolujete si ich, umývate, krémujete? Ak nie, veru, mali by ste.

 

Priznajte sa, venujete svojim nohám každý deň náležitú starostlivosť? Kontrolujete si ich, umývate, krémujete? Ak nie, veru, mali by ste. Nejeden diabetik totiž skončí v diabetologickej ambulancii s nepríjemnou ranou, ktorej mohol kúskom zodpovednosti predísť.


Diabetes je diagnóza, pri ktorej je zvýšené riziko rôznych diabetických komplikácií. Hrozia vám však jedine vtedy, keď svoju chorobu nebudete brať vážne a podceníte jej liečbu. Ischemická choroba dolných končatín a diabetická neuropatia sú chronické komplikácie diabetu, a ak diabetológ raz potvrdí, že máte buď jedno alebo druhé postihnutie, už nebude viac cesty späť. Ide totiž o progresívne ochorenia, ktoré sa nedajú zvrátiť. Lekári však s vašou ochotou spolupracovať vedia progresii zabrániť.

Nedostatok kyslíka
„Ischemická choroba dolných končatín je komplikácia, pri ktorej končatiny trpia v určitom stupni poruchou prekrvenia. Tepny na nohách sú zúžené, to znamená, že neumožňujú dostatočný prietok krvi,čo má za následok nedostatočné okysličenie tkanív,“ vysvetľuje diabetologička MUDr. Lujza Štrbová, PhD. Vy, ako diabetici, budete pravdepodobne pri takejto komplikácii cítiť bolesti najčastejšie v lýtkach, a to spočiatku pri namáhavej činnosti. „Napríklad pri chôdzi musí diabetik po určitej vzdialenosti zastať a oddýchnuť si, pretože má v lýtkach akoby kŕče. Tkanivá  pri vynaložení námahy potrebujú väčší prísun kyslíka, čo zúžené tepny nie sú schopné zabezpečiť, pretože neprepustia toľko krvi, koľko treba,“ hovorí diabetologička.

Bolestivý defekt
Okrem toho môžete mať pocit chladných nôh a podľa lekárky sa bolesti v pokročilejších štádiách môžu objaviť aj v pokoji, nielen pri chôdzi alebo vtedy, keď by ste mali nohy vo zvýšenej polohe. „Pri zvesení končatín, napríklad z postele,keď sa lepšie prekrvia, sa im väčšinou uľaví.“ Musíme vás ale upozorniť na nepríjemný fakt, a to ten, že ak túto chorobu podceníte a už pri prvých známkach sa neposťažujete svojmu diabetológovi, môže ischémia prejsť do štádia, keď sa vám na nohe vytvorí bolestivý defekt. „Pri ischémii býva lokalizovaný väčšinou na špičkách prstov alebo na priehlavku nohy. Odumrie tam kúsok tkaniva a vznikne modrofialová až čierna nekróza. Stáva sa aj to, že diabetici prichádzajú do ambulancie s polovičkou čiernej nohy. Chybou je, že ani pri takýchto problémoch nevyhľadajú lekára, lebo to nedávajú do súvislosti s diabetom,“ zdôrazňuje MUDr. L.Štrbová, PhD.

 

(Pokračovanie v časopise Diabetik 4-5/2014).

Foto: www.fotolia.com

01 - Modified: 2006-05-26 16:10:00 - Feat.: 0 - Title: Zidane sa v sobotu rozlúči so Stade de France
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 17:11