StoryEditor

Brzda v milovaní

10.07.2009, 08:34
Autor:
(dia)(dia)
O inzulínových pumpách priebežne prinášame užitočné a zaujímavé informácie. Niektorí z vás ju používajú, iní sa na ňu pýtajú a ďalší o nej radšej nechcú počuť. Pacientom s tzv. labilným diabetom sa tieto „mašinky“ indikujú od začiatku liečby.

O inzulínových pumpách priebežne prinášame užitočné a zaujímavé informácie. Niektorí z vás ju používajú, iní sa na ňu pýtajú a ďalší o nej radšej nechcú počuť. Pacientom s tzv. labilným diabetom sa tieto „mašinky“ indikujú od začiatku liečby.

Aj v tomto prípade však platí, že každé plus má aj svoje mínus. „Sú situácie, keď by bol človek radšej bez pumpy. Najmä v lete chodia dievčatá v obtiahnutých tielkach a šatách, preto na dva mesiace prejdú na inzulínové perá a po prázdninách sa vracajú opäť k pumpe. Pacienti s diabetom váhajú, či používať inzulínovú pumpu, najmä v spojitosti s intímnym životom,“ hovorí diabetológ MUDr. Ľubomír Barák a pokračuje: „Sexualita je citlivá vec a ja som v praxi zaregistroval dve skupiny pacientov. Keď majú inzulínovú pumpu na sebe chlapci, ich partnerkám to neprekáža. V opačnom prípade, keď nosí pumpu dievča, partner to takmer vždy odmieta, hoci vie, že jeho vyvolená toto zariadenie potrebuje. Možno je to náhoda, ale všetky moje pacientky sa od inzulínovej pumpy pred pohlavným stykom odpájajú. Muž asi nevie tolerovať niečo, čo mu prekáža na ženskom tele. S každým, kto prechádza na pumpu, treba hovoriť aj o tejto skutočnosti. Stáva sa, že sa pumpa po čase niekomu doslova sprotiví a musí sa vrátiť k pôvodnej liečbe. Mal som prípad, keď došlo k psychickému narušeniu a príčinou bola jednoznačne pumpa. Išlo o pani, ktorá po 3 mesiacoch nosenia inzulínovej pumpy psychicky zlyhala. Po roku sme sa znovu vrátili k príprave na podávanie inzulínu pumpou, počas edukácií sme riešili rôzne situácie, ktoré sa v živote môžu vyskytnúť a odvtedy je spomínaná pani s nosením pumpy vyrovnaná.“

Psychické prijatie tohto spôsobu aplikácie inzulínu je to prvé, čo musí človek zvládnuť. Potom možno úspešne riešiť technickú stránku a otázky kompenzácie. „Mám aspoň 30 pacientov vhodných na nastavenie na pumpu, ale podarilo sa mi presvedčiť len tretinu z nich. Ostatní váhajú, odkladajú to a ja viem, že nemá význam tlačiť ich do toho. Netýka sa to len ľudí, ktorí si hľadajú partnera, ale aj tých, ktorí majú reprezentatívne povolanie. Nevedia si predstaviť, čo budú robiť niekde na recepcii, kde schovajú pumpu, keď si budú musieť dať dolu sako. Pritom na opasku sa nosia dnes mobilné telefóny a iné zariadenia, takže táto starosť podľa mňa odpadá,“ uvažuje Ľ. Barák.

Prečo niektorí prijmú pumpu bez problémov a iní sa bránia zubami-nechtami? Je totiž rozdiel nastaviť na pumpu 18-ročného mladíka či slečnu a iné je vnímanie a vstup do partnerstva u ľudí, ktorí nosia pumpu od detstva. „Jedna známa bola roky na inzulínovej pumpe. Ako 19-ročná si našla priateľa a zrazu pumpu odmietla. Diabetológ jej vyhovel, ona všetky podrobnosti osvetlila priateľovi a onedlho sa k pumpe vrátila, pretože to bolo dôležité pre jej zdravie,“ uzatvára Ľ. Barák.

Postrach či záchrana?

Sexuálny život, ako aj samotný sexuálny vývin, je determinovaný množstvom faktorov. Diabetici majú v tejto súvislosti veľa problémov navyše. Podľa údajov v rôznych štúdiách sexuálnymi problémami trpí 30 % diabetičiek a 70 % diabetikov. Sú to však problémy širšieho okruhu a súvisia predovšetkým s vekom, dĺžkou diabetu a jeho komplikáciami. Špecifickým bremenom, najmä mladých diabetikov, je inzulínová pumpa pri nadväzovaní partnerských vzťahov.

Uzavretá a osamelá Barborka

Barborka (20) žije s diabetom od 12 rokov. Je jedináčik a aj napriek tomu, že zmaturovala na gymnáziu s vyznamenaním, svoju budúcnosť vidí beznádejne. Rodičia sa rozviedli, keď mala 10 rokov, no bývajú stále spolu v dvojizbovom byte. Nehádajú sa, no nikto s nikým takmer ani nekomunikuje. Matka buď plače, alebo je zadumaná. Uzavretá Barborka si už ani nepamätá, kedy jej rodičia dali najavo, že ju majú radi. Nikdy nepočula, že je pekná či šikovná. Na vysokú školu sa nedostala a tým stratila aj možnosť stretávať a spoznávať nových priateľov. Na diskotéky či do spoločnosti nemá odvahu ísť. Momentálne balansuje na hranici mentálnej anorexie, no psychoterapiu odmieta. Nikdy ani nemala žiaden partnerský vzťah. Nezniesla by totiž odmietnutie, rozchod či náznak posmechu. Inzulínovú pumpu, ktorú jej lekári pre komplikácie diabetu odporučili, zásadne odmietla, pretože by sa s ňou strašne hanbila. Vyzliecť sa pred niekým? Nikdy. Barborka má však problém vyzliecť sa aj bez pumpy. Kvôli nepekne zahojenej ranke na nohe nechodí ani na kúpalisko. Pretože jej krásne modré oči stále hľadia do zeme, z pohľadu druhých ani nemôže zistiť, že je pekná. To, že je nadpriemerne nadaná, nepripúšťa.

Aktívna a priateľská Petra

Odmalička živá Petra (22) má diabetes od 3 rokov. Rodičia a starší brat sa s ňou ako diabetičkou naučili žiť, ničomu jej nedovolili vyhýbať sa, vždy boli pri nej a dodávali jej odvahu. Tešilo ich všetko, čo zvládla. Aktívne športovala od detstva a rodičia ju podporovali aj v netradičnom športe – vo futbale. Aj priateľov má veľa. Druhý rok chodí s Tomášom, s ktorým rok sexuálne žije. Majú sa veľmi radi a plánujú manželstvo. Inzulínovú pumpu má tri roky a nikdy ju nepociťovala ako problém v sexuálnom živote. Pripúšťa však opatrnosť a zábrany pri nadväzovaní partnerského vzťahu.

Dve dievčatá - dva osudy

Obe dievčatá podobajúce sa vzhľadom s diametrálne rozdielnymi osudmi žijú úplne iný príbeh života. Prečo je to tak? Výbavu dostali predovšetkým od svojich rodičov, aj keď je, samozrejme, dôležitý ich temperament, vrodené a genetické činitele. Aj tie sú však do značnej miery ovplyvňované rodinnou atmosférou. Ak rodičia nezabezpečia láskavé bezpečie rodiny, potom nenaučia svoje dieťa zvládať zlyhania, nenaučia ho odvahe do života. A rodičia diabetických detí by mali byť ešte citlivejší a dôslednejší.

Pumpy by sa nevzdala

Šestnásť rokov vydatá Zdenka (40), ktorá žije s diabetom od 5 rokov, by sa inzulínovej pumpy nikdy nevzdala. Jej jedinou komplikáciou pri sexe je mať niečo sladké na nočnom stolíku a to často zabezpečuje jej manžel. Spočiatku bol úzkostlivo opatrný, veľmi rýchlo si však zvykol. S inzulínovou pumpou bola dokonca aj na plese. Dokázala ju šikovne umiestniť tak, aby si ju na jej plesovej róbe nikto nevšimol.

V čom vidia mladí problém?

S mladými ľuďmi, ktorí majú inzulínovú pumpu, som mala aj sedenie. Nikto z nich ju pri sexuálnom akte za problém nepovažoval. Problémom však bolo nadviazanie partnerského vzťahu. Avšak keď sa partner oboznámil s diagnózou diabetes mellitus a prijal ju, pumpa už prekážkou nebola. Aj keď niektoré dievčatá žartom poznamenali, že by mohla mať viacfarebný sexi dizajn.

Jediným závažným problémom súvisiacim s pumpou a sexom bol obmedzený prídel kanyliek a nemožnosť si ich v prípade potreby voľne kúpiť. Po akomkoľvek odpojení, teda aj po sexuálnom styku, môže dôjsť k poškodeniu – to potom skutočne môže byť traumatizujúci faktor, ktorý ovplyvní kvalitu zážitku.

Väčšina mladých pacientov s inzulínovou pumpou sú však extroverti, sebavedomí, s dobrým rodinným zázemím a s množstvom záujmov. Potrebujú, aby pumpa sledovala ich hladinu cukru a oni sa mohli venovať iným činnostiam. Sú tvorivejší, odvážnejší, ale aj zodpovednejší. Samozrejme, v porovnaní so zdravými rovesníkmi majú zábrany a prevažne nepraktizujú náhodný sex.

Vyhľadajte odborníka

Sexuálny život diabetikov je z mnohých dôvodov komplikovaný. Problémy v sexe súvisia predovšetkým s úrovňou sebavedomia, sebaakceptáciou a kvalitou citového zázemia. To napokon platí rovnako pre všetkých, chorých aj zdravých.

Diabetikom pri ťažkostiach so sebahodnotením, s nadväzovaním partnerských vzťahov či pri sexuálnych problémoch odporúčam kontaktovať centrá poradensko-psychologických služieb, ktoré sú v každom okresnom meste. Na internete získate adresy psychoterapeutov, množstvo kontaktov a informácií.

(jk), Anna Kollárová, klinická psychologička a psychiatrička

Foto: sxc.hu

01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 08:46:24 - Feat.: - Title: Depresia a rozvoj cukrovky 05 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 19:14