StoryEditor

Rozmaznávajte svoje nohy

10.07.2009, 08:28
Autor:
(dia)(dia)
Hovorí sa, že medicinálna suchá pedikúra dokáže robiť zázraky. Pedikér pomocou špeciálnych nástrojov chodidlá ošetrí tak, že budete na svoje nôžky pyšní a bez akýchkoľvek „mindrákov“ si obujete letné sandáliky. Je však všeobecne známe, že pedikérsku službu mnohí zďaleka obchádzame a nevyužívame. Nohám by sme ale mali venovať dostatočnú pozornosť, zvlášť diabetici by si ich mali kontrolovať, natierať a pravidelne navštevovať pedikéra.

Hovorí sa, že medicinálna suchá pedikúra dokáže robiť zázraky. Pedikér pomocou špeciálnych nástrojov chodidlá ošetrí tak, že budete na svoje nôžky pyšní a bez akýchkoľvek „mindrákov“ si obujete letné sandáliky. Je však všeobecne známe, že pedikérsku službu mnohí zďaleka obchádzame a nevyužívame. Nohám by sme ale mali venovať dostatočnú pozornosť, zvlášť diabetici by si ich mali kontrolovať, natierať a pravidelne navštevovať pedikéra.

Vo chvíli, keď sa usadíte do pohodlného kresla a vyložíte si nohy, zabudnete na všetky trápenia a začnete si vychutnávať príjemný pocit, že sa o vás, konkrétne o vaše chodidlá, práve niekto stará. Môžem vás len ubezpečiť, že celé ošetrenie je aj o relaxácii a o príjemnom pocite. „Keď sa obujete, pocit na nohách bude úplne iný ako predtým,“ hovoril mi jeden z bratislavských pedikérov Mojmír Král. Mal skutočne pravdu. Ten príjemný pocit, ktorý som si odskúšala na vlastných chodidlách, trval ešte niekoľko dní. „V princípe by sa ošetrenie malo opakovať každých 4 - 5 týždňov, pri výraznejších problémoch aj častejšie.“

Zarastajúci necht, hlboké kurie oko či dokonca otvorené rany, ktoré mávajú diabetici, pedikéra nezaskočia. Naopak, práve pravidelným ošetrením vysokootáčkovou zubolekárskou frézou sa dá docieliť zlepšenie celkového stavu a niekedy sa dá vyhnúť aj chirurgickým zákrokom. Fréza, s ktorou pedikér takmer celý čas pracuje, znie tiež možno trochu odstrašujúco, no nemusíte sa jej báť. Ide o bezbolestnú metódu, ktorá je v porovnaní s klasickou pedikúrou dokonca šetrnejšia.

Od nechtov až po masáž

Pedikér začína svoju prácu pri nechtových lôžkach, nezabúda tiež na skrátenie nechtov do požadovanej dĺžky a tvaru. Frézkou potom odbrusuje zrohovatenú pokožku na chodidlách. „Návštevník, ktorý má veľa zrohovatenej pokožky, môže mať po prvom ošetrení pocit, akoby jej zostalo viac ako po klasickej pedikúre. Ale pravidelným obrusovaním dosiahneme to, že nárast zhrubnutej kože sa spomalí a pocit ošetrených, odľahčených a hladkých nôh zostane oveľa dlhšie,“ konštatuje odborník.

Ak ste milovníkom masáže, prídete si na pedikúre určite na svoje. Po brúsení vás čaká snáď najpríjemnejšia časť celej procedúry - pedikér vám nohy poriadne premasíruje výživným krémom a vy zatiaľ môžete pohodlne relaxovať.

Frézky na všetko

Možno povedať, že suchá medicinálna pedikúra vie nahradiť niektoré chirurgické zákroky. „Dajú sa ošetriť aj diabetické nohy. Už pri prvom stretnutí sa zákazníka spýtam, či je na pedikúre po prvýkrát a či má diabetes. Ak áno, počas celého výkonu dávam väčší pozor, pretože môže byť znížená jeho citlivosť alebo môže byť precitlivený.“ Aj preto s ním udržiava pedikér neustály kontakt, aby predišiel jeho nepohodliu, prípadne jeho poraneniu. „Okolo rán sa utvára zrohovatený pancier, ktorý keď sa neodstráni, rana nemá šancu na zlepšenie,“ vysvetľuje pán Král. „Cieleným pedikérskym ošetrením v spolupráci s diabetológom a pri dobrej kompenzácii diabetika sa môže docieliť zacelenie rany a žiadna amputácia nehrozí. Za najväčší úspech považujem práve to, keď vidím, že zákazníkovi sa stav zlepšuje a prelomom v mojej kariére bolo, keď prišiel na ošetrenie diabetik, ktorému diabetológ odporučil moje ošetrenie.“ Podľa niektorých odborníkov zarastajúci necht patrí do chirurgickej ambulancie, kde väčšina zákrokov končí strhnutím nechtovej platničky, čo nie je dvakrát príjemné. Bolestivému zážitku sa však môžete vyhnúť pravidelnou návštevou pedikéra. „Veľmi záleží na tom, v akom štádiu dotyčný príde. Niektorí návštevu odkladajú a skúšajú si to ošetriť doma, čo je veľká chyba. Treba prísť čo najskôr.“

Bezpečné a hygienické

Technika ošetrenia znižuje riziká zdravotného a hygienického charakteru. Infekcie či narušenia celistvosti kože sa nemusíte obávať, pretože všetky nástroje sú dezinfikované a sterilizované po každom použití. Pedikér ich predtým mechanicky očistí, opláchne vodou, vydezinfikuje a vysuší.

Suchú či mokrú?

Nezabúdajte, že o svoje nohy sa máte starať aj doma. Možno budete prekvapení, ale dozvedeli sme sa, že ošetrovať by sme si nemali zmäkčené chodidlá po kúpeli. Vhodnejšie je použiť pemzu na suchú nohu. „Keď je koža rozmočená, viac sa drobí a zatrháva a to nie je celkom to, čo by nohy potrebovali,“ vysvetľuje špecialista. „Tak je to aj s mokrou pedikúrou. Nohy vám namočia do vaničky a ošetria skalpelom a rašpličkou. Je však na zákazníkovi, čomu dá prednosť.“

Záleží len od vás, či začnete k pedikérovi chodiť a odmeňovať svoje nohy za to, že vás nosia. Nepovažujte však pedikúru za sezónnu záležitosť. Je pravda, že v letnom období je pokožka viac vystavená teplu, prachu, zhoršuje sa jej komfort, viac chodíme naboso, no otlakom či iným komplikáciám treba predchádzať počas celého roka.

Ošetruje len zacelené rany

Odborníčka na medicinálnu pedikúru Ing. Milada Daubnerová z Bratislavy v zásade otvorené diabetické rany neošetruje. „Medicinálna pedikúra bola vyvinutá práve pre diabetikov, avšak ak má diabetik otvorenú mokvajúcu ranu, musí v prvom rade chodiť k lekárovi. Pri ošetrovaní používame prostriedky so širokospektrálnymi antibakteriálnymi účinkami, ale aj napriek tomu je pri otvorenej rane riziko infekcie. Až potom, keď je rana pekne zacelená alebo v štádiu dlhodobého liečenia, môže diabetik prísť na pedikúru. Pripúšťam aj ošetrovanie nohy s otvorenou ranou, ale len v prípade, že je pedikér v úzkom kontakte s lekárom, respektíve toto ošetrenie pacientovi lekár odporučil.“

Odporúčajú medicinálnu pedikúru lekári?

Doc. MUDr. Emil Martinka, PhD., primár Národného diabetologického centra NEDÚ v Ľubochni, pedikúru považuje za veľmi dôležitú súčasť preventívnej starostlivosti o rizikové nohy diabetika. „Mám na mysli predovšetkým prevenciu diabetických defektov. Mnohé úkony by vždy mali byť aj súčasťou kvalitnej edukácie pacienta s cukrovkou o samovyšetrovaní a samoošetrovaní nôh. Dobrý pedikér je veľkým pomocníkom nielen pre pacienta, ale aj pre lekára a bolo by vhodné, keby každý diabetológ mal vytypovaného jedného, s ktorým spolupracuje. Pedikéra teda môže navštevovať väčšina diabetikov,“ konštatuje doktor. „V žiadnom prípade však pedikúru (či už ju nazveme medicínskou alebo inak) nemožno považovať za metódu liečby defektov – otvorených rán! Pedikér nie je lekár a na liečbu a ošetrovanie otvorených rán na nohe diabetika je potrebné patričné vysokoškolské, t.j. medicínske vzdelanie, ktoré pedikér nemá. Nemá teda ani predstavu, akým spôsobom treba postupovať. Naviac, ošetrovanie každého defektu musí byť vykonávané v súlade s prísnymi hygienickými pravidlami a vyžaduje preväz špeciálnou metódou a materiálom, ktorí je viazaný na preskripciu chirurga alebo dermatológa. Stáva sa, že mnohí laici (nemám teraz na mysli pedikérov) bývajú veľmi odvážni a pre nevedomosť nevedia odhadnúť riziká. Nesprávne liečené defekty na nohách diabetika môžu totiž viesť k amputácii a dokonca priamo ohrozovať život pacienta ťažkou infekciou a septickou reakciou. Preto ak pedikér zistí na nohe diabetika defekt, hoci aj malý a na prvý pohľad nevinný, musí na to okamžite upozorniť pacientovho lekára, aby sa začala adekvátna liečba. Nesmie ho začať „liečiť“ sám podľa svojich predstáv, pretože by postupoval protizákonne,“ vysvetľuje Dr. Martinka.

Primár II. Internej kliniky Fakultnej nemocnice v Bratislave doc. MUDr. Boris Krahulec, CSc., medicinálnu pedikúru diabetikom s otvorenými ranami odporúča, ale len v prípade, že pedikér a diabetik sú v úzkom styku s lekárom. „Pokiaľ to tak funguje, je vhodná. Pacient musí byť poučený a pri akejkoľvek známke zhoršenia sa rany musí okamžite navštíviť lekára. Medicinálnu pedikúru by však mal robiť len vyškolený odborník, len v takom prípade je bezpečná.“

MUDr. Peter Lakota z Národného endokrinologického a diabetologického ústavu v Ľubochni tvrdí, že „liečba diabetikov s otvorenými ranami na nohách by mala byť výlučne doménou lekárov - špecialistov, resp. špeciálne školených zdravotných sestier. Pri ošetrovaní otvorených rán je nutné rešpektovať zásady sterility, preto by sa pedikúra nemala vykonávať v okolí otvorených rán, pretože by mohlo dôjsť k znečisteniu a prenosu infekcie do rany. Mala by byť predovšetkým prevenciou ich vzniku. Každému ošetreniu už otvorenej rany by mal vždy predchádzať dohovor pedikéra s ošetrujúcim lekárom.“

(ivk)

Foto: sxc.hu

01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 08:46:24 - Feat.: - Title: Depresia a rozvoj cukrovky 05 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 07:20