infarktReuters
StoryEditor

Najčastejšie mýty o trombóze

12.09.2018, 21:06
Môže nadváha či fajčenie prispieť ku vzniku trombózy? Sú športovci mimo ohrozenia? Alebo sú ženy ohrozené viac než muži?


Srdcový infarkt, cievna mozgová príhoda či pľúcna embólia majú jedného spoločného menovateľa. Všetky tieto problémy spája trombóza. Znamená to zúženie alebo upchatie cievy krvnou zrazeninou. Jej následky môžu byť fatálne.

Lekár a odborník na srdce a cievy docent Juraj Maďarič z Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb v Bratislave tvrdí, že všeobecne sa za vysoké riziko považuje dlhodobý pobyt v nemocnici na lôžku, chirurgický zákrok (napríklad operácia bedrového kĺbu alebo kolena), onkologické ochorenie, predovšetkým ak je spojené aj s potrebou užívania chemoterapie, ale aj srdcové zlyhávanie. „Rizikom sú však aj dlhé lety alebo dlhá cesta automobilom, ktoré sú spojené s nedostatkom pohybu, ak sa trombóza objavuje aj v blízkej rodine, ale aj užívanie medikamentov na báze estrogénu, obezita, tehotenstvo, či fajčenie,“ dodáva odborník.


Nášmu srdcu trvá približne minútu, kým okysličí celý objem našej krvi. Táto sa následne musí dostať ku všetkým orgánom a tkanivám. Ak sa na ich ceste vytvorí trombóza, vzniká nedokrvenie daného tkaniva alebo orgánu. V prípade, že ide o srdcovú tepnu, prejaví sa to srdcovým infarktom, v prípade mozgovej tepny - cievnou mozgovou príhodou.

Najčastejšie mýty o trombóze

Ženy sú ohrozené viac než muži - mýtus
Výskyt žilovej trombózy sa veľmi často spája s užívaním hormonálnej antikoncepcie a tehotenstvom. Hormonálna antikoncepcia môže spôsobovať sklon k zvýšenému zrážaniu krvi, štatisticky však napriek tomu sú viac ohrození muži ako ženy.


Riziko vzniku trombózy je rovnaké v každom ročnom období - mýtus
Riziko vzniku trombózy je vyššie v letných mesiacoch, kedy sa prirodzene vyskytuje viacero faktorov podporujúcich jej vznik – nedostatočný príjem tekutín a dehydratácia (ktorej sprievodným javom je zvýšená hustota krvi) a dlhé cestovanie na dovolenku.


Nadváha a obezite súvisia so vznikom trombózy – fakt
Nadváha vytvára nadmerný tlak na žilový systém dolných končatín a môže prispieť ku vzniku trombózy.


Športovci sú mimo ohrozenia – mýtus
Hoci nedostatok pohybu je jedným z rizikových faktorov, športovci nie sú mimo ohrozenia. Vzniku trombózy „nahráva“ napríklad kombinácia dlhodobej náročnej fyzickej námahy a dehydratácie.


Fajčenie zvyšuje riziko trombózy – fakt
Fajčenie poškodzuje zdravie, to je neodškriepiteľný fakt. Podieľa sa na vzniku onkologických ochorení, má negatívny vplyv na plod vyvíjajúci sa v maternici počas tehotenstva, urýchľuje starnutie kože a ovplyvňuje aj srdcovo-cievny systém.

01 - Modified: 2023-09-18 06:24:48 - Feat.: - Title: Prečo máte pocit nevoľnosti? 02 - Modified: 2023-09-01 06:25:59 - Feat.: - Title: Život po infarkte 03 - Modified: 2023-04-27 13:40:25 - Feat.: - Title: Pribúda ľudí s infarktmi 04 - Modified: 2023-01-02 10:40:26 - Feat.: - Title: Pribúda ľudí s vysokým tlakom aj s infarktmi 05 - Modified: 2023-02-06 12:14:03 - Feat.: - Title: Na infarkt nemusíme zomierať. Ako ho prežiť?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
21. apríl 2024 11:29