StoryEditor

Chutné zeleninové kreácie

21.10.2013, 23:21
Autor:
(dia)(dia)
Dnes mäso mnohí konzumujú denne. Diabetik by sa však mal na jedlo pozerať trochu inak. Veď liečba cukrovky je do veľkej miery výživovým problémom.

Nie je to tak dávno, čo sa mäso objavovalo na našich tanieroch len v nedeľu. Dnes ho konzumujeme denne. Mnohí pritom hľadia skôr na cenu ako kvalitu. Diabetik by sa však mal na jedlo pozerať trochu inak. Veď liečba cukrovky je do veľkej miery výživovým problémom. Skúste začať konzumovať aspoň dvojnásobné množstvo zeleniny ako doteraz. Neznamená to, že máte prijať nálepku „vegetarián“. Stačí len svoje gurmánske zvyky zdravo obohatiť o nejaké tie zeleninové kreácie.

 

 

 

 

Vyprážané šampiňóny, vyprážaný syr s tatárskou omáčkou a ako príloha fritované hranolčeky. To je najtypickejšie vegetariánske menu a najčastejšie nemäsité jedlo, ktoré si ľudia pripravujú. Nie je to však veľmi zdravý variant mastných živočíšnych jedál. „Takéto jedlo nám preťažuje trávenie, zhoršuje hodnoty cholesterolu a znižuje imunitu,“ upozorňuje MUDr. Ruttkay. Ukážeme vám, ako si pripraviť jedlá bez mäsa, ktoré budú výživné a zdravé.

 

 

Jedlo plné živín

Pozrite sa na jedlo z úplne nového pohľadu. Čo mi môže priniesť dnešný obed? Snažte sa vyťažiť z neho čo najviac vitamínov, minerálov a živín. Najviac telu prospešných látok sa skrýva v surovej strave. Čím viac ju tepelne upravíme, tým viac živín sa z nej stratí. Preto je veľmi zdravá zelenina pripravená na pare. Takáto úprava zeleniny má aj ďalšiu výhodu. Brokolica aj hrášok ostane sýto zelený, mrkva bude žiarivo oranžová. Všetko si zachová svoju prirodzenú chuť a nebude preto nutné použiť priveľa soli. Jesť budú aj vaše oči. Nešetrite ani zeleninovými oblohami a šalátmi, aby bolo surovej zeleniny vo vašej strave čím viac.

 

 

TIP:

Jednoduchú a zdravú zeleninovú polievku pripravíte tak, že na drobno nakrájanú zeleninu zalejete vriacou vodou, ochutíte a povaríte len 5-10 minút. Zelenina pod pokrievkou aj po vypnutí plameňa sama „dojde“ a bude výživnejšia, ako po zbytočne dlhom varení.

 

 

Vyberte si správne

Základom zdravia je pestrá strava. V každom pokrme sa skrývajú iné vitamíny, minerály či stopové prvky. Snažte sa obsiahnuť čo najviac druhov zeleniny a ovocia. Dôležité je nakupovať s očami dokorán. Nešetrite na sebe a nevyberajte zeleninu len podľa aktuálnej nákupnej akcie. Peniaze a aj svoje zdravie ušetrite skôr tým, že zredukujete príjem mastných mäsitých jedál. Dôležité je, aby ovocie a zelenina boli čerstvé a svieže a nie staré, zvädnuté. Vyberajte farby, ktoré sú pre daný druh prirodzené. Príliš tmavo zelená paprika môže napríklad obsahovať priveľa dusičnanov. Nekupujte zeleninu a ovocie, ktoré sú vopred nakrájané alebo očistené, pretože už stratili na svojej hodnote a môžu byť chemicky upravené.

 

 

Zdravší a vitálnejší

Ak začnete konzumovať ľahkú zdravú stravu, bude to mať pozitívny vplyv na vaše zdravie, ale aj psychiku. Vďaka ľahšiemu obedu sa budete cítiť vitálnejší, čo sa prejaví aj na vašej výkonnosti a vy už nebudete potrebovať poobednajšieho „šlofíka“. Nevadí, že vyhladnete skôr ako po sýtom mastnom obede. Namiesto sladkostí či presolených zemiakových lupienkov si na chrúmanie a zaháňanie hladu pripravte surovú zeleninu, ovocie, semienka a nesolené oriešky.

 

 

Parená zelenina s kôprovým dressingom

Suroviny:

· karfiol

· brokolica

· mrkva

· uhorka

· 1 biele tofu natural alebo biely jogurt

· 1 ČL umeoctu

· 1 PL kôpru

· štipka sušeného petržlenu

· 1 PL panenského olivového oleja

· 1 ČL soľčanky

· 2 PL vody

 

Postup:

Do veľkého hrnca nalejeme trochu vody a na výparník naukladáme karfiol a brokolicu. Krátko nad parou povaríme. Uložíme na tanier, ozdobíme na kolieska pokrájanou uhorkou a na pásiky pokrájanou mrkvou a prelejeme dressingom. Dressing pripravíme zmixovaním pokrájaného tofu, umeoctu, oleja, petržlenu, soľčanky a vody. Tofu môžeme nahradiť podľa chuti aj bielym jogurtom. Podávame napr. s varenými zemiakmi (najlepšie v šupke a v nesolenej vode) ozdobenými sušeným petržlenom.

 

 

Kôpor podporuje trávenie, pôsobí proti nafukovaniu a pomáha pri ochoreniach srdca.

Brokolica obsahuje vitamín C, horčík, vápnik, síru, pomáha pri osteoporóze, prekyslení organizmu a pôsobí preventívne proti vzniku rakoviny. Podobné, ale o niečo slabšie účinky má aj karfiol.

 

 

 

Zeleninová panvica s hlivou ustricovou

Suroviny:

· 1 cibuľa

· kúsok čerstvého zázvoru

· 1 kaleráb

· 1 malý pór

· 5 listov čínskej kapusty

· 1 mrkva

· 200g čerstvej hlivy ustricovej

· 1 PL tekvicových semien

· 1 PL umeoctu

· 1 PL sójovej omáčky

· drvená rasca

· koriander

· 2 PL pomácového olivového oleja alebo panenského sezamového oleja.

Postup:

V hlbšej teflónovej panvici opečieme na oleji zázvor s cibuľou, pridáme pokrájanú zeleninu, hlivu, semená, umeocot a koreniny. Krátko opečieme, pridáme vodu a niekoľko minút podusíme. Dochutíme sójovou omáčkou. Podávame s uvarenou ryžou natural a šalátom z čerstvej červenej repy a čerstvého strúhaného chrenu.

 

 

Hliva a tekvicové semená pôsobia preventívne aj liečebne pri rakovine a zlepšujú imunitu.

 

 

Plnená zapekaná cuketa

Suroviny:

· 1väčšia cuketa

· 1 cibuľa

· 4 strúčiky cesnaku

· 1 paprika

· 1 rajčina

· 1 PL pomácového olivového oleja

· 1 PL citrónovej šťavy

· lístok petržlenu alebo mäty

 

 

(tab)

Foto: www.fotolia.com

01 - Modified: 2006-06-08 15:03:00 - Feat.: 0 - Title: Niektoré poľnohospodárske stroje na Slovensku majú 25 až 30 rokov
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 13:45:38 - Feat.: - Title: Ako začať chudnúť s cukrovkou 03 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 04 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 05 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/to-co-jete, menuAlias = to-co-jete, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
27. apríl 2024 00:11