StoryEditor

Niektoré poľnohospodárske stroje na Slovensku majú 25 až 30 rokov

08.06.2006, 17:03
Autor:
TASRTASR

odernú poľnohospodársku techniku v pracovnom nasadení predstavili dnes v obci Liptovský Ondrej v okrese Liptovský Mikuláš účastníci celoslovenského Dňa poľa. Prezentovali tam približne 100 strojov na zber krmovín a obilnín, ktoré je možné využiť v najrozmanitejších terénoch. Pochádzali od ich 25 výrobcov zo Slovenska aj zahraničia.
Vybavenie poľnohospodárskych podnikov modernou technikou je slabým miestom slovenského poľnohospodárstva. Povedal pre TASR predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Ivan Oravec. Podľa neho to súvisí s tým, že väčšina podnikov nemá dostatok financií na ich zakúpenie. Niektoré stroje sú už technickými pamiatkami, majú 25 až 30 rokov. "Vekový priemer strojov sa na Slovensku podarilo znížiť za finančnej podpory z fondov Európskej únie. Poľnohospodárske podniky dokázali uvedené zdroje vyčerpať na 100 %, povedal Oravec. Podľa jeho slov slovenskí poľnohospodári majú už pripravené ďalšie projekty, na nákup novej techniky, na ktoré by mohla prispieť EÚ v budúcom programovom období 2007-2013.
"Sú podniky, ktoré sú veľmi dobre vybavené technikou. Väčšina agropodnikateľov však disponuje veľmi starými strojmi." Vekový priemer strojov dosahuje 8 až 12 rokov. Ročne by bolo na obnovu techniky potrebných zhruba 4,5 miliardy Sk. Poľnohospodári investujú zhruba 10 až 12 % zo skutočnej potreby, lebo nemajú na to potrebné prostriedky.
Problematická je podľa Oravca situácia vo výrobe poľnohospodárskej techniky na Slovensku. V minulosti sa v SR vyrábalo okolo 25 % potrebnej techniky, za posledné roky však výroba poklesla na 10 až 15 %. Na európskej úrovni produkujeme sejačky na hustosiate obilniny, stroje na cukrovú repu a rozmetadlá. Zvyšok sú komponenty, poznamenal Oravec.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 16:10