Ide o nepravú obilninu, ktorá má podľa dostupných zdrojov niekoľko predností.
O názor na quinou sme poprosili Máriu Štefákovú, diétnu a edukačnú sestru z NEDÚ Ľubochňa.
Ouinoa má nižší obsah sacharidov, ale aj vyšší obsah bielkovín. Má teda pravdepodobne aj nižší glykemický index (GI). Z tohto pohľadu je to pre diabetika výhodná obilnina. Jej príprava je jednoduchá, pracuje sa s ňou podobne ako s ryžou.
Quinoa sa varí alebo dusí podobne ako ryža (2 šálky vody na 1 šálku quinoi) 14 –18 minút. Po uvarení má príjemnú ľahkosť, nadýchanú štruktúru a jemnú, ľahko orieškovú chuť. Na dochutenie môžete použiť rascu, cibuľu a soľ korenie ako na prípravu ryže. Quinoa je chutná keď sa zmieša s ovocím, orechmi a mliekom, prípadne aj sójovým.
Quinoa je pre vysoký obsah bielkovín vhodná na prípravu kvalitných, energeticky a nutrične výdatných raňajok najmä pre športovcov.
Nie je však vhodná pre diabetikov v prípade, že by si ju chceli pravidelne zaraďovať do stravovacieho plánu, pretože by prečerpali povolený, resp. odporúčaný limit bielkovín v strave. Pre spomínaný vysoký obsah bielkovín nie je vhodná ani pre diabetikov s diabetickou nefropatiou (poškodenie obličiek).
Kalorická hodnota na 100 g: 1 539 kJ/368 kcal. B 14,1 g, T 6,1 g (z toho nasýtené mastné kyseliny 0,71 g), vláknina 7,0 g, S 64,2 g. Na 1 SJ pripadá 16 g ouinoi pred varením. Keďže sa varí ako ryža, 1 sacharidovej jednotke (SJ) po uvarení budú odhadom zodpovedať cca 2 navŕšené polievkové lyžice, t. j. 50-55 g.
Rozdiely v porovnaní s ryžou
Ryža
1 464 kJ/350 kcal (menej ako quinoa)
Bielkoviny 8,7 g (menej ako quinoa)
Sacharidy 76,1 g (viac ako quinoa), ryže teda pripadá na 1 SJ 13 g pred varením a quinoi 16 g
Pri varení ryža zvýši svoju hmotnosť tak, že na 1 SJ bude pripadať po uvarení 45 g, čo sú 2 polievkové lyžice, mierne navŕšené, ale v prípade quinoi to bude 50-55 g.
Tuky 0,1 g (oveľa menej ako quinoa)
Quinoa je vhodná pre diabetikov a najmä pre tých, ktorí sa venujú športovej činnosti, ale aj pre diabetikov 2. typu s nadváhou, pretože zabezpečuje dlhší pocit zasýtenia pre obsah vlákniny. Aj napriek priaznivým referenciám je vhodné ju striedať s naturálnou a bielou ryžou.
POZOR!
Rozhodne nie je vhodná pri komplikáciách (DNA a nefropatia), kedy je potrebné v strave obmedzovať bielkoviny.